Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

22 technologií, které ovládnou rok 2022: Tištěné domy, tichá letadla, umělé maso

22 technologií, které ovládnou rok 2022: Tištěné domy, tichá letadla, umělé maso
Se svolením Airbus
Josef Tuček

Proslulý bonmot, připisovaný obvykle dánskému jadernému fyzikovi Nielsi Bohrovi, říká: Předpověď je velmi obtížná, zvlášť, když se týká budoucnosti. Na jednu takovou si troufli redaktoři vědecké sekce britského či spíše světového časopisu The Economist. Prognózují, které technologie by se měly vylepšit nebo dostat více do praxe v roce 2022.

Reklama

Takovéto předpovědi bývají na přelomu roku populární a redaktoři Economistu svoji pověst příliš neriskují, protože dvanáct měsíců je krátká doba, do které se dá nahlédnout poměrně snadno. Co nám tedy predikuje The Economist?

 

Podívejte se na některé z technologií, které budou hýbat světem v roce 2022:

 

22 technologií pro rok 2022

Tepelná čerpadla. Snaha o snížení spotřeby energie podpořená i její drahotou vedla redaktory Economistu k přesvědčení, že tepelná čerpadla se pořádně rozšíří – a měly by to být i přístroje montované rovnou do oken, podobně jako klimatizační jednotky.

Domy z 3D tiskáren. Očekává se zájem o domy vznikající na velkých 3D tiskárnách, jež přímo na staveništi vystřikují z trysek tuhnoucí materiál vrstvu po vrstvě.

Podívejte se, jak se tisknou domy z betonu

Kostní implantáty z 3D tiskárny. Náhrady kostí a kostních kloubů vyrobené pacientovi přesně na míru na 3D tiskárně by se měly prosazovat ve zdravotnictví.

Tišší nadzvuková letadla. Experimenty s tvarem letadel by měly přiblížit dobu, kdy zase budou létat nadzvuková dopravní letadla.

Vodíková letadla. Do provozu určitě ještě nepřijdou, ale chystají se nové pokusy s letadly, která budou mít v nádrži vodík, v palivových článcích jej promění na elektřinu a ta bude pohánět vrtule.

Concorde

Letadlem z NY do Londýna za tři hodiny. Hledá se nový Concorde, ale jde to těžko

Letos mělo vzlétnout letadlo, které by ověřilo, že konstruktéři už brzy budou mít nástupce Concordu. Poletí však až za tři roky. Přesto se snad konečně zase přibližujeme dálkovým letům tak rychlým, že se při nich tělo nestačí rozbolet z dlouhého sezení. 

Přečíst článek

Nákladní plachetnice. Ve flotilách se mají objevovat nákladní lodě, které kromě motorů mají plachty, například nafukovací, aby snížily spotřebu.

Létající elektrické taxíky. Elektrická letadýlka místo taxíků na kolech se budou zkoušet v Kalifornii, jejich nasazení ve městech je ale hodně nepravděpodobné.

Doručovací drony. Zatím spíše experimentální doručování léků a nákupů v méně obydlených končinách bezpilotními letadly se má rozšířit.

Zachycování oxidu uhličitého. Globální oteplování je mimo jiné způsobováno oxidem uhličitým ze spalování fosilních paliv. Nové pokusy mají ověřit, jak by se tento plyn dal přímo při vzniku nejlíp zachytit a uložit do podzemí.

Geoinženýrský slunečník. Myšlenka, že když se Slunce zastíní rozptýlením nějakých částeček v zemské atmosféře, Země se ochladí a nebezpečí oteplování se sníží, není nová. Na příští rok vědci z Harvardovy univerzity slibují experiment, při němž budou sledovat, jak částečky rozptýlené ve stratosféře reagují, a zda by takový postup dával smysl.

Společnost AppHarvest v americkém státě Kentucky provozuje obrovskou hydroponickou farmu o rozloze 25 hektarů zaměřenou zejména na pěstování rajčat.

Rostou z vody nebo ze vzduchu a oživují potravinový trh

Rostliny, které vyrůstají bez půdy, se stávají šlágrem – přibývá jich zejména ve Spojených státech, ale koupíte je také v Česku. Ostatně naši zemi reprezentují i na světové výstavě Expo v Dubaji.

Přečíst článek

Vertikální farmy. Jejich počet má růst. Plodiny se v nich nepěstují pouze vedle sebe, ale také v řadách nad sebou, a nepotřebují půdu, jejich kořeny zásobuje živný roztok nebo rozptýlené aerosoly se živinami.

Virtuální realita pro tělocvik. Rozmach má prý zaznamenat cvičení s přílbou virtuální reality, která cvičícího zapojí do počítačové hry, v níž je pohyb zábavnější než v tělocvičně.

Vakcíny proti HIV a malárii. Svět na ně čeká už dlouhá desetiletí, teď by měl být jejich vývoj povzbuzen úspěchem vakcín proti koronaviru (i když si to antivaxeři nemyslí...).

Technika pro lepší spánek. K dnešním hodinkám, prstenům či čelenkám, které sledují kvalitu spánku, by se měly přidávat třeba přístroje, jež podle situace vydávají uklidňující zvuky, vyhřívají nebo chladí matrace.

Mobilní přístroje pro sledování zdraví. Chytré hodinky budou k počítání ušlých kroků a sledování tepu stálé častěji přidávat i měření okysličení krve, stavu glukózy či alkoholu v krvi.

Pohled na Zemi z oběžné dráhy, v tomto případě z Mezinárodní kosmické stanice. Takový si na vlastní oči mohou vychutnat kosmičtí turisté.

Chcete letět jako turisté do vesmíru? Co můžete čekat, a co určitě ne

Třídenní kosmický let, při němž se nyní na oběžnou dráhu Země dostali čtyři američtí civilisté, kteří nejsou profesionálními astronauty, popisují média jako milník v dějinách turistických letů do vesmíru, které se tím zase přiblížily veřejnosti. Co tedy můžete, ale co nesmíte čekat, pokud o takovém letu taky sníte? Překážkou paradoxně nemusejí být peníze, ty může zaplatit někdo jiný...

Přečíst článek

Personalizovaná výživa. Aplikace mají jednotlivým lidem správně radit, jaká výživa je dobrá právě pro ně. A to prý ne podle nějakých ezoterických představ, ale podle skutečného fungování jejich organismu.

Vesmírná turistika. Do vesmíru až na oběžnou dráhu by snad mělo příští rok vzlétnout víc platících turistů než profesionálních astronautů. Ovšem kosmonautika je plná plánů, které se zpozdily...

Metaverse. Tato vylepšená virtuální realita propojená s internetem a sociálními sítěmi má prý příští rok velkou budoucnost. Ostatně i společnost Facebook se přejmenovala na Meta, čímž také odvádí pozornost od svých problémů (její sociální síť se stále jmenuje Facebook).

Kvantové počítače. Mají umožnit ještě rychlejší výpočty.

Virtuální influenceři. Roli lidí, kteří na sociálních sítích ovlivňují své fanoušky a vnášejí mezi ně reklamu, už začínají přebírat umělé postavy vytvořené počítačovými algoritmy.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Počítačové rozhraní v mozku. Elektrody implantované do mozku zase lépe propojí ochrnuté lidi s počítačem.

Umělé maso. Přibude firem, které vytvářejí maso množením zvířecích nebo rybích buněk v bioreaktorech, a zřejmě bude i více povolení k jejich prodeji.

Co z těchto předpovědí nakonec vyjde? Uvidíme už za rok.

Plané naděje

Jen tak pro srovnání – do většího rizika úsměšků šla v roce 1997 redakce amerického časopisu Time. Po konzultacích s odborníky odhadla, že například už v roce 1999 se do běžného užívání dostanou antikoncepční pilulky či injekce pro muže – nemáme je dodnes.

Předpokládala, že od roku 2005 bude na trhu videopohlednice – obrazovka velká jako pohlednice a poslaná poštou, na níž si příjemce prohlédne třeba desetisekundový videozáznam z dovolené. Kde že jsou pohlednice – video z dovolené si posíláme mobilem. Redakce také věřila, že v roce 2015 budou lékaři znát genetické příčiny všech chorob, ale stále je neznají. Anebo že v roce 2017 lidé přistanou na Marsu, což snad není třeba komentovat...

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.
video

Implantát v mozku: šance nebo hrozba? Pro Muska příležitost, kterou tlačí kupředu

Můžeme mít přímo z mozku propojení s počítačem a internetem, takže bychom si mohli kdykoli „v hlavě“ vyhledat potřebné informace? Technika vyvíjená původně pro handicapované lidi něco takového zřejmě brzy dokáže i pro lidi zdravé.

Přečíst článek

Potravinový trh by měly změnit „pravé mléčné výrobky“, které neviděly krávu

Mléko, které ve skutečnosti není mlékem, a maso, jež není masem, je možné znát z vegetariánských a veganských obchodů a restaurací. Ale to, co přichází nyní, je něco revolučně jiného: mléčné výrobky, které svým složením odpovídají kravskému mléku, ale nepocházejí od krávy, nýbrž z bioreaktoru. Ekonomicky i ekologicky by to mohl být průlom.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme