Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chcete letět jako turisté do vesmíru? Co můžete čekat, a co určitě ne

Pohled na Zemi z oběžné dráhy, v tomto případě z Mezinárodní kosmické stanice. Takový si na vlastní oči mohou vychutnat kosmičtí turisté.
ESA
Josef Tuček

Třídenní kosmický let, při němž se nyní na oběžnou dráhu Země dostali čtyři američtí civilisté, kteří nejsou profesionálními astronauty, popisují média jako milník v dějinách turistických letů do vesmíru, které se tím zase přiblížily veřejnosti. Co tedy můžete, ale co nesmíte čekat, pokud o takovém letu taky sníte? Překážkou paradoxně nemusejí být peníze, ty může zaplatit někdo jiný...

Reklama

Na co se může vesmírný turista těšit? Nynější, v neděli po půlnoci (našeho času) ukončený let kosmické lodi Crew Dragon Resilience společnosti SpaceX vynesl čtyři vesmírné turisty na oběžnou dráhu Země a to až do výšky 580 kilometrů – tedy ještě asi o 150 kilometrů výš, než se může pohybovat Mezinárodní kosmická stanice (ISS). Něco podobného slibují i další turistické lety, které společnost SpaceX plánuje na příští měsíce. Některé mají mít zastávku na ISS, což také není k zahození.

Účet za všechny platil osmatřicetiletý miliardář

Cena nynější mise nebyla zveřejněna, profesorka Wendy Cobbová ze Školy pokročilých leteckých a kosmických studií amerického vojenského letectva v Alabamě ji pro web Conversation odhadla na 200 milionů dolarů, tedy 50 milionů za osobu. Je to realistický odhad – společnost SpaceX již uvedla, že pro příští let požaduje 55 milionů dolarů za osobu.

V letech 2001 až 2009 vynesla ruská kosmická agentura Roskosmos na ISS sedm turistů a zveřejnila ceny od původních 20 milionů do 35 milionů dolarů, které zaplatil poslední turista.

Elon Musk

Muskův Starlink v září začne testovat satelitní internet v Česku

Služba satelitního připojení k internetu Starlink Elona Muska míří do České republiky. Irská pobočka Starlinku oznámila od 1. září zahájení služeb Českému telekomunikačnímu úřadu. Zrávu jako první přinesl server Lupa.cz.

Přečíst článek

Láce to tedy rozhodně není a ještě ceny rostou. Nicméně za nynější let všechno platil jeden účastník, osmatřicetiletý miliardář Jared Isaacman, který zbohatl na zprostředkování plateb pro restaurace a další provozovny a na dodávkách vojenské letecké techniky. Ostatní tři účastníci byli přizváni jako „zástupci lidstva“ a například vylosováni v loterii. Zde by tedy mohla být šance i pro jiné chudé šťastlivce, pokud tedy nějaký další miliardář Isaacmanův postup napodobí, aby ukázal, že není playboy myslící jen na sebe.

Prostor jako ve třech autech

Za tyto peníze se dají čekat třeba úžasné výhledy, loď Crew Dragon Resilience byla pro turisty upravena tak, aby z ní byl panoramatický rozhled. Z oběžné dráhy zatím Zemi vidělo na vlastní oči jen necelých šest stovek astronautů, je to prostě stále velice vzácný zážitek.

Nedá se ovšem čekat žádné pohodlí. Čtyřčlenná posádka žila, spala, jedla, pila a používala toaletu v prostoru odpovídajícím asi třem větším osobním automobilům.

Turisté se nedostanou ani na chvilku k pilotování – loď je zcela automatická, případně ovládaná povely z pozemského řídicího střediska. Tím, že mezi nimi není žádný profesionální pilot, se ovšem zvyšuje riziko – kdyby se s řízením něco stalo, nikdo na palubě nemůže nic dělat. Ovšem s rizikem se při kosmických letech musí počítat stále.

Naivní by také bylo očekávání, že platící cestující nepotřebují žádnou předchozí přípravu. Nikoli, i oni museli podstoupit trénink, byť ve srovnání s opravdovými astronauty docela mírný. V průběhu téměř šesti měsíců je čekaly hodiny na simulátorech, v letadlech i na centrifugách, což je mělo připravit na silné přetížení při startu a na pobyt v mikrogravitaci.

Suborbitální letadlo Virgin Galactic

Dobývání vesmíru může udělat miliardáře z každého. Jak na to?

Jeff Bezos již za pár hodin odstartuje do vesmíru, rozšíří tak řady miliardářů, jejichž byznys překonal zemskou tíži. Díky různým nástrojům může na vesmíru profitovat doslova každý.

Přečíst článek

Vyléčená onkologická pacientka

A poněkud nerealistická je také případná představa, že turistická kosmická mise nějak zvlášť prospěje vědě. Významné experimenty ve vesmíru dělají proškolení astronauti. Nynější posádku budou po příletu zkoumat lékaři, aby posoudili, jak pobyt v kosmu působil na jejich fyzický i psychický stav. Unikátními mohou být lékařské zprávy jen u jedné členky posádky – devětadvacetileté Hayley Arceneauxové, která jako dítě prodělala zhoubný nádor kostí v levé dolní končetině a nyní má místo kolenního kloubu a stehenní kosti titanové náhrady.

Profesionální astronauti jsou pečlivě vybíráni jako zdraví, takže data o tom, jak kosmický let působí na člověka po takovém zákroku, může být odborně významný. I když tři dny letu jsou na pořádné posouzení pobytu v mikrogravitaci přece jen krátkou dobou.

Takže shrnutí: Poslední let skutečně zvýšil možnosti kosmické turistiky. Kromě vyřešení problému, kde na ni sehnat peníze (sponzora), musí ovšem zájemci projevit dost odvahy a věnovat moře času přípravě. Za odměnu je ovšem mohou čekat vzrušující zážitky.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme