Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dočkají se Italové nižších daní? A za jakou cenu?

Poste Italiane
iStock
 ČTK

Italská vláda chystá částečnou privatizaci italské železnice, pošty a třeba i energetické firmy Eni. Nejdále v úvahách pokročil kabinet u poštovních služeb. Za pětinový podíl v Poste Italiane by stát mohl inkasovat až 2,5 miliardy eur. Prodej státního majetku by umožnil vládě Giorgie Meloniové získat peníze a splnit její předvolební slib - snížení daní.

Reklama

Prodej části podílu v Poste Italiane je součástí privatizačního plánu, který počítá do roku 2026 s prodejem státního majetku za zhruba 20 miliard eur. Státní kase tento obchod mohla vynést až 2,5 miliardy eur (62 miliard korun). Informoval o tom podle agentury Bloomberg italský list La Repubblica, podle kterého by se prodej podílu deset až 20 procent mohl uskutečnit do jednoho až dvou měsíců.

Italská vláda v současnosti vlastní v poštovní společnosti podíl zhruba 29,3 procenta. Státní banka Cassa Depositi e Prestiti drží 35 procent.

Italský ministr financí Giancarlo Giorgetti uvedl, že jednal o prodeji podílu v některých italských státních společnostech se zahraničními fondy na právě skončeném Světovém ekonomickém fóru.

Informované zdroje tento týden také uvedly, že Itálie plánuje prodat podíl až čtyři procenta v energetické firmě Eni, aby získala peníze na snížení státního dluhu.

Začátkem tothoto roku oznámila italská premiérka Giorgia Meloniová oznámila, že zvažuje také částečnou privatizaci státní železniční společnosti Ferrovie dello Stato (FS).

Itálie se v poslední době potýká s nízkým růstem a vysokými úrokovými sazbami. To jí braní ve snižování dluhového zatížení. Dluh země dosahuje zhruba 140 procent hrubého domácího produktu. Prodej státního majetku by umožnil vládě získat peníze a splnit její předvolební slib - snížení daní.

V Římě složila do rulou prezidenta Sergia Mattarelly přísahu šéfka postfašistické strany Bratři Itálie (FdI). Giorgia Meloniová se stává první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude zemi řídit.

Návrat do historie? V Římě složila premiérskou přísahu šéfka postfašistické strany Meloniová

V Římě složila do rukou prezidenta Sergia Mattarelly přísahu šéfka postfašistické strany Bratři Itálie (FdI). Giorgia Meloniová se stala první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude zemi řídit. Po ní složili i přísahu zbývající ministři její vlády. Informují o tom tiskové agentury.

Přečíst článek

Bývalý viceguvernér ČNB Marek Mora bude od dubna náměstkem ministra financí Zbyňka Stanjury

Marek Mora: Jih Evropy příští rok překvapí rychlým snížením zadlužení. Česku naopak poroste

Česká republika sice momentálně stále má velmi nízký podíl dluhu na HDP, zejména v kontextu eurozóny. V příštím roce se ale může situace dramaticky změnit, uvedl náměstek ministra financí a bývalý člen rady České národní banky Marek Mora v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Maďarský premiér Viktor Orbán

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme