Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Maďarský rozpočet zatěžuje splácení úroků z vládních dluhopisů. V prvních třech kvartálech loňského roku na ně vláda v Budapešti musela vyčlenit 2,5 bilionu forintů (zhruba 160 miliard korun), což je dvakrát tolik než ve stejném období předloni, vyplývá z údajů maďarského statistického úřadu.

Reklama

Země tak čelí nejvyšším nákladům na obsluhu dluhu v poměru k velikosti své ekonomiky v celé Evropské unii a předstihla Itálii, píše agentura Bloomberg.

Maďarská centrální banka minulý měsíc odhadla, že náklady na obsluhu veřejného dluhu v roce 2023 činily 4,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Letos podle ní klesnou jen mírně na 4,2 procenta HDP.

Itálie podle Bloombergu loni vydala na obsluhu veřejného dluhu 3,8 procenta. Česká republika na něj vyčlenila 1,3 procenta HDP.

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Česko a vstup do eurozóny? Jedině až její členové budou dodržovat pravidla

Česko se vstupem do EU zavázalo přijmout euro. Ale nepřistoupilo na žádný konkrétní termín. Nelze tedy tvrdit, že svému závazku nedostává.

Přečíst článek

Maďarsko se ve středu stalo jednou z prvních zemí rozvíjejících se trhů, která prodala dolarové dluhopisy, aby uspokojila své rostoucí finanční potřeby. Země v loňském roce zvýšila objem půjček, protože potřebuje dorovnat chybějící prostředky z fondů EU, které jí unie pozastavila kvůli obavám z úplatkářství a o stav právního státu za vlády premiéra Viktora Orbána.

Vzhledem k tomu, že prostředky z EU jsou v nedohlednu, Maďarsko loni zvýšilo emise forintů a zaplatilo vysokou prémii za retailové dluhopisy vázané na inflaci. Ta totiž podle odhadů centrální banky loni v průměru činila téměř 18 procent.

Vyšší úrokové platby představují zátěž pro vládu. Těžit z nich ale budou maďarští občané, kteří si vládní dluhopisy nakoupili, což po recesi v roce 2023 podpoří oživení domácí spotřeby, napsal ve středu ministr hospodářství Marton Nagy v článku na zpravodajském webu Index.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme