Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další posun. Poslanci schválili základní údaje návrhu rozpočtu se schodkem 252 miliard

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura
ČTK
 ČTK

Sněmovna v úvodním kole schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má podle návrhu vlády klesnout proti letošnímu plánu o 43 miliard korun na 252 miliard korun.

Reklama

Plánované příjmy se zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Nyní už poslanci tyto základní údaje měnit nemohou, mohou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Premiér Petr Fiala (ODS) i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve nevyloučili drobné přesuny. Dnešek neznamená schválení celého rozpočtu, ale jen jeho posunutí do dalšího kola k projednání výborům.

Opoziční hnutí ANO a SPD neuspěla s návrhy na vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Pro schválení základních parametrů hlasovalo 87 poslanců. Koalici podpořil i nezařazený poslanec Ivo Vondrák zvolený původně za ANO. Proti hlasovalo 69 opozičních poslanců. Celkem bylo v sále přítomno 156 poslanců. Poslanci dnes jednali o rozpočtu zhruba 11,5 hodiny. Rozpočet jako celek by Sněmovna mohla schvalovat na přelomu listopadu a prosince.

Vláda projednala nákup protiletadlových střel z Izraele za tři miliardy

Vláda projednala nákup protiletadlových střel z Izraele za tři miliardy

Nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH ve středu projednala vláda. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany (MO).

Přečíst článek

Návrh rozpočtu počítá s růstem ekonomiky o 2,3 procenta a růstem spotřeby domácností o 3,9 procenta. Na růstu spotřeby domácností by se měl podílet obnovený nárůst reálných příjmů. Průměrná míra inflace by měla klesnout z letošních 10,9 na 2,8 procenta.

Opozice rozpočet kritizovala. Podle předsedy SPD Tomia Okamury návrh rozpočtu extrémně zadlužuje budoucnost a podporuje inflaci. Předsedkyně klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová řekla, že navrhované příjmy a výdaje neodpovídají aktuálním okolnostem. „Je to dobrý, realistický a vyvážený rozpočet,“ shrnul Stanjura své hodnocení rozpočtu.

Hnutí ANO chtělo v rozpočtu aktualizovat příjmy, které jsou podle něj nadhodnocené. Podle SPD by vláda měla víc zohlednit potřeby českých občanů a firem.

Nepřítomní Fiala i Babiš

Jednání se nezúčastnil premiér Fiala, který je na návštěvě Izraele. Z pracovních důvodů se omluvil i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V minulosti vystupoval při prvním čtení rozpočtu také bývalý prezident Miloš Zeman. Prezident Petr Pavel při této příležitosti do Sněmovny nezavítal.

Výdaje většiny rozpočtových kapitol mají klesnout, vzrostou naopak zejména u ministerstva obrany a také u resortů sociálních věcí a školství. O víc než třetinu se zvýší výdaje na obsluhu státního dluhu. Vláda jako hlavní priority rozpočtu uvádí udržení sociálního smíru, zajištění předvídatelného způsobu financování zdravotnictví, zajištění platů učitelů na úrovni 130 procent průměrné mzdy a také zajištění výdajů v objemu dvou procent hrubého domácího produktu na obranu. Průměrná penze by od ledna měla vzrůst na 20 635 korun. Výdaje kapitoly Státní dluh se v příštím roce zvýší o 25 miliard korun na 95 miliard korun.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Obří investice. Německo podpoří svůj průmysl 50 miliardami eur

Německo v příštích čtyřech letech podpoří průmyslové odvětví a průmyslové firmy částkou 50 miliard eur, tedy 1,2 bilionu korun. Prohlásil to německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek

Ministr Stanjura se vůči výtkám Schillerové ohradil. Prohlásil, že navrhované příjmy jsou realistické a potvrdil je výbor pro rozpočtové prognózy. Pozastavoval se nad tím, že opozice volala po zvýšení výdajů v jednotlivých kapitolách, zatímco někteří řečníci současně kritizovali výši nyní navrhovaného schodku.

Schillerová rozpočtu vytkla kromě jiného přesouvání deficitu do mimorozpočtových fondů, konkrétně do Státního fondu dopravní infrastruktury. „V letošním roce si tak ministerstvo financí vylepší bilanci státního rozpočtu nejméně o 25 miliard korun, v roce příštím má jít o 18 miliard korun. Osmnáct miliard korun, které si ministerstvo financí půjčí od EIB (Evropské investiční banky) a prostřednictvím úvěrové smlouvy se Státním fondem dopravní infrastruktury je bude následně půjčovat kapitole ministerstva dopravy na dopravní infrastrukturu,“ uvedla. Stanjura uvedl, že pokud se ukáže, že půjčka od EIB není výhodnější než emise státních dluhopisů, pak ji stát čerpat nebude.

„Všechno je veřejné, všechno je zřejmé. Volíme cestu, která je pro českého daňového poplatníka výhodnější,“ reagoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Místopředseda rozpočtového výboru za SPD Jan Hrnčíř mimo jiné řekl, že rozpočet není odpovědný, je postavený na vodě a počítá s příjmy podle konsolidačního balíčku, který ale nejvíc dopadne na samotné plátce daně. Občané podle něj budou méně utrácet, protože nebudou mít z čeho.

S evropským právem na opravu ušetří spotřebitelé až 12 miliard eur ročně

Konec zbytečného vyhazování rozbitého zboží a snazší opravy. Nejen to mají přinést nová evropská pravidla, která dnes schválili europoslanci v klíčovém výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO). Díky směrnici známé jako právo na opravu budou muset výrobci nabízet opravy, pokud nevyjdou dráž než prodej nového zboží. Zlepší se také dostupnost náhradních dílů. Podle europoslance Marcela Kolaji nová pravidla ušetří lidem peníze lidem a prospějí životnímu prostředí. O návrhu budou hlasovat poslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku na konci listopadu.

Přečíst článek

Opoziční poslanci vytýkali jednotlivým kapitolám hlavně nedostatek peněz na různé účely podle svého zaměření, například na sport nebo na regionální politiku. Debatu vyplnili hlavně stínoví ministři hnutí ANO, na jejichž výtky reagovali členové pětikoaliční vlády. Za SPD vystoupili jen tři řečníci, vedle předsedy Okamury hovořil poslanec Hrnčíř a jeho stranická kolegyně Vladimíra Lesenská. Od stínové ministryně kultury ANO Jaroslavy Pokorné Jermanové se dočkal kritiky rozpočet na kulturu. Pokračuje podle ní v nepřijatelné dotační politice škrtů a ohrožuje existenci některých institucí. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) ji naopak ujišťoval, že kultura neutichne, ani nezanikne.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) čelil kritice stínové ministryně vnitra ANO Jany Mračkové Vildumetzové, která ho obvinila, že nedokázal zajistit dostatek peněz na investice. Ujistil ji mimo jiné, že reálné platy hasičů a policistů neklesnou a že policistů v současné době přibývá.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme