Reklama

ČNB varuje před podvodníky. Ohroženi jsou všichni lidé s platebními kartami

Česká národní banka, ilustrační foto
Warren LeMay / Creative Commons / CC BY 2.0
Stanislav Šulc

Centrální banka upozorňuje, že hrozí zvýšená aktivita podvodníků, kteří zneužívají citlivé údaje a přístupy k platebním kartám nebo do internetového bankovnictví.

Reklama

Po ČSOB a její kampani nazvané Volači a klikači se do boje proti internetovým finančním podvodníkům vydal další finanční dům. A tentokrát ten nejvlivnější, tedy Česká národní banka.

„ČNB občanům důrazně doporučuje chránit své osobní a jinak citlivé údaje a vyzývá veřejnost k obezřetnosti. Na základě nečekaných a nevyžádaných podvodných telefonátů či komunikace s neznámými osobami prostřednictvím SMS, emailů či jiných zpráv nedělejte žádná unáhlená rozhodnutí, s nikým nesdílejte informace o sobě a svých financích. Na nevyžádanou komunikaci nereagujte, nezvyklé informace si prověřujte přímo na infolince své banky či jiné instituce, která vás takto údajně kontaktovala,“ varuje ČNB před zvýšenou aktivitou finančních podvodů vykonaných prostřednictvím moderních platebních možností.

Kyberbezpečnost

Online útoky na běžné lidi sílí. Podvodníci zneužívají Vánoce i inflaci

S blížícími se svátky roste množství pokusů o podvod při online nákupu. Nejčastěji vše začíná e-mailem, který se tváří jako zpráva od přepravce o drobném doplatku za zásilku. Končí to ale i vyluxovaným kontem. Například ČSOB kvůli tomu spustila osvětovou kampaň, jejímiž antihrdiny jsou podvodníci Volači a Klikači.

Přečíst článek

„Důrazně upozorňujeme, že tyto podvody jsou vedeny za jediným cílem – k získání citlivých dat od kontaktovaných osob (údaje ke vstupu do internetového bankovnictví, číslo karty, jméno majitele, doba platnosti a CVV kód) a jejich zneužití. Často končí nemalou finanční ztrátou,“ dodává Česká národní banka v nejnovějším upozornění občanů.

Z dat Policie ČR vyplývá, že počet kyberútoků vloni vrostl. Jen za prvních deset měsíců loňského roku jim čelilo více než 15 tisíc z lidí a průměrná škoda podle České bankovní asociace činí přibližně 160 tisíc korun na hlavu.

Nejčastější způsob: telefon a e-mail

Takové podvody přitom mají velmi podobné scénáře. Liší se zejména v tom, jestli podvodníci poškozeného kontaktují prostřednictvím telefonu nebo e-mailu.

„Častým scénářem podvodu je, že volající útočník s pomocí manipulace a pod smyšlenou hrozbou např. ztráty peněz nabízí řešení, jak těmto smyšleným bezpečnostním rizikům zamezit. Cíl útočníků je však naprosto opačný – získat citlivé údaje týkající se např. bankovních účtů kontaktovaných osob a dostat se k jejich finančním prostředkům,“ popisuje klasický scénář Česká národní banka.

guvernér ČNB Aleš Michl

Guvernér Michl: Máme silnou korunu. Važme si jí

Za dvacet let nikdo tak výrazně nebojoval s inflací jako nová bankovní rada, napsal guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl ve svém sloupku pro MF Dnes.

Přečíst článek

V případě e-mailového podvodu se pak podvodníci snaží co nejvíce simulovat oficiální komunikaci s bankou. Využívají stejné vizuální identity, strukturu, stylistiku textu, doménu připomínající název banky.

ČNB proto připomíná existenci webových stránek kybertest.cz, které zřídila Česká bankovní asociace ve spolupráci s Policií ČR.

Pozor na inzeráty

Zvláštní kategorie případů pak souvisejí s bazarovými stránkami. Jak tyto podvody fungují, popsala přednedávnem právě ČSOB.

Pachatel zareaguje na váš inzerát s tím, že po zaslání peněz od vás potřebuje číslo vaší karty. Podstrčí vám fiktivní platební bránu, kde z vás údaje o kartě nebo přístup do internetového bankovnictví vyláká. Obratem se je zkusí zneužít, proto vám do mobilu přijde žádost o potvrzení platby,“ uvádí banka.

Stále více expertních odhadů prognózuje, že inflace se letos v Česku v celoročním průměru nevymaní z dvouciferného pásma.

Lidé spíše podceňují razanci a neústupnost letošní české inflace. Množí se prognózy, že bude opět dvouciferná

Stále více expertních odhadů prognózuje, že inflace se letos v Česku v celoročním průměru nevymaní z dvouciferného pásma, do nějž vyskočila loni. Ministerstvo financí zveřejnilo ve čtvrtek svoji novou prognózu, inflace má podle ním celoročně činit 10,4 procenta. Přitom v prognóze z loňského listopadu ještě počítalo pro letošek s inflací jen ve výši 9,5 procenta.

Přečíst článek

Odchozí platby do Ruska a Běloruska blokuje další tuzemská banka. Raiffeisenbank rozeslala svým klientům upozornění, že od 15. února 2023 už to přes ní nepůjde.

Peníze do Ruska přes nás nepošlete, hlásí tři české banky

Odchozí platby do Ruska a Běloruska blokuje další tuzemská banka. Raiffeisenbank rozeslala svým klientům upozornění, že od 15. února 2023 už to přes ní nepůjde. Ke stejnému kroku se už dříve rozhodla Moneta Money Bank a Banka Creditas. Další banky zatím zavedly důsledné kontroly. Příchozí platby jsou omezovány mnohem méně. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme