Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB má splněno, další růst sazeb nečekám, říká ekonom Skořepa

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny
poskytnuto Michalem Skořepou
Dalibor Martínek

Čekal jsem růst sazeb o půl procentního bodu, národní banka byla razantnější, říká ekonomický analytik České spořitelny Michal Skořepa. Česká ekonomika podle něj růst základní sazby dobře vstřebá, zejména díky vysoké zaměstnanosti. Další rychlé zvyšování sazeb už nečeká.

Reklama

Je podle vás aktuální zvýšení sazeb dostatečné?

V danou chvíli to pokládám za poměrně razantní zákrok. Většina bankovní rady se evidentně velmi intenzivně obává, že inflace zřetelně nad cílovanými dvěma procenty se pro mnohé domácnosti a firmy stane normálem a očekáváním i do budoucna, a následně tak bude těžké stlačit tato očekávání zpátky ke dvěma procentům. Přitom inflační očekávání jsou velmi významným faktorem pro následný skutečný vývoj inflace.

Jakou úroveň zvýšení jste očekával, a jaká by bylo „správné“ zvýšení sazeb?

Za vhodnou jsem pokládal polovinu procentního bodu, přičemž jsem tušil, že by to mohlo být i tři čtvrtě bodu.

Jak se promítnou vyšší sazby do České ekonomiky?

Hektické zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB už se promítá a bude se i nadále promítat, a to především v kurzu koruny, který by se jinak pohyboval na slabší úrovni, a také v některých úrokových sazbách, zejména u hypoték a firemních úvěrů. Sazby ze spotřebitelských úvěrů v posledních měsících zhruba stagnují, ale je otázka, zda by bez zvyšování sazeb ČNB nepokračovaly v poklesu, který pozorujeme po řadu posledních let.

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB potřetí zvýšila základní sazbu, je nejvyšší od roku 2008. A poroste dále

Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Důvodem růstu sazeb je rostoucí inflace, a s tím spojená snaha centrální banky tlumit očekávání, že inflace nadále rychle poroste. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2008 a podle ČNB překročí i čtyři procenta. Ekonomové očekávali zvýšení sazby o 0,75 procentního bodu. Ministr financí Zbyněk Stanjura rozhodnutí banky respektuje a dodal, že i tak lze očekávat nejvyšší inflaci za posledních 13 let.

Přečíst článek

Jaký očekáváte vývoj na poli hypoték?

Hypoteční úrokové sazby ještě porostou. Zkušenosti z minulých let a aktuální výhledy střednědobých sazeb na mezibankovním trhu naznačují, že růst hypotečních sazeb by se mohl zastavit v první polovině příštího roku někde pod pěti procenty a následně možná velmi mírně klesnout.

Budou se v příštím roce základní sazby ČNB dále zvyšovat? A na jakou úroveň?

Ještě před několika týdny se zdálo být jasné, že ČNB zvýší svou klíčovou úrokovou sazbu na úroveň 3,5 procenta, možná mírně výše. V tuto chvíli už je toto očekávání více než splněno. Nejnovější další prudký růst cen energií, a to i pro horizont roku nebo dvou, přitom ale vytváří riziko, že v rozpočtech domácností zbyde méně peněz na ostatní útraty, a firmy budou muset redukovat své produkční plány, což by oslabilo domácí poptávku a tlak na růst mezd. Výsledkem by bylo zmírnění nynějších silných domácích inflačních tlaků. Očekávám tedy, že ČNB po dnešním kroku už bude s případným dalším zvyšováním sazeb hodně váhat.

Kam až se podle vás vyšplhá inflace, a kdy bude nejvýše?

Inflace by měla vrcholit v prvních měsících příštího roku, a to na úrovni kolem sedmi až osmi procent. Poté by ji měla začít tlačit zpátky dolů směrem ke dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB sílící koruna, která bude tlačit níže ceny dováženého zboží, a také by se měl začít projevovat tlumící efekt vyšších úrokových sazeb na domácí poptávku.

Burzovní palác

Akcie na pražské burze jsou letos nejvýnosnější ze všech evropských parketů

Hlavní ukazatel pražské burzy vykazuje letos nejlepší výkonnost ze všech hlavních indexů burz evropských zemí. Jen šest burz v zemích Asie a Afriky letos zaznamenává vyšší celkové zhodnocení akcií, s nimiž se na nich obchoduje, než právě pražská burza.

Přečíst článek

Co je hlavními důvody takového růstu cen?

Jádrem je návrat světové ekonomiky k normálu po skončení nejakutnější fáze covidové pandemie. Poptávka se, zejména díky masivním vládním programům na podporu zachování vazeb v ekonomice, velmi rychle zvýšila zpět na předkrizové úrovně, přechodně i výše ve snaze doplnit zásoby a odložené investice. Navíc došlo k přeskupení poptávky například od cestování směrem k vybavení domácnosti elektronikou v souvislosti s posílením role práce z domova. Nabídková strana světové ekonomiky včetně oblasti logistických služeb se tak rychle obnovit nedokáže, a tím vzniká tlak na růst cen. Konkrétně v cenách energií hrají samozřejmě velkou roli faktory přírodní, u plynu - a tím pádem nepřímo i u elektřiny - možná i geopolitické.

Co říkáte názoru, že boj České národní banky s inflací přišel pozdě, že mohla začít zvyšovat sazby mnohem dříve než v říjnu?

Všeobecně se počítalo s tím, že ČNB začne zvyšovat úrokové sazby poté, co odezní pandemie. Tento moment, kdy už nebylo třeba se bát dalšího propadu ekonomiky, se zdál nastat letos koncem jara, načež ČNB skutečně zahájila růst sazeb už v červnu. Tou dobou existovalo jen velmi málo těch, kteří by varovali, že ještě letos se inflace dostane tak vysoko. Stejně tak jako dnes existují tací, kteří považují dosavadní zpřísňování měnové politiky ČNB za holý nerozum. Dva takoví ekonomové sedí dokonce přímo v bankovní radě ČNB. Zpětně je samozřejmě jasné, že růst sazeb mohl být rychlejší už v červnu a v srpnu, a to i kdyby nenastala nynější vlna růstu cen energií. Ale na takovou opožděnou moudrost už je několik měsíců pozdě.

Jan Czudek, šéf Třineckých železáren

Green Deal jsme nechtěli. Ale české firmy to zvládnou, říká Chrenkův muž

Jan Czudek je viceprezidentem českého Svazu průmyslu. Zároveň je deset let šéfem Třineckých železáren, což je jedna z největších českých fabrik. Koncern zaměstnává patnáct tisíc lidí a vyrábí ocel. Koleje, trubky. A další ocelové komponenty. Czudka magazín Forbes ve své nové anketě vyhodnotil jako druhého nejlepšího generálního ředitele v Česku. On sám prožil celou pracovní kariéru, přes třicet let, v jedné továrně. Pro majitele, miliardáře Tomáše Chrenka, ji přitom významně rozvinul. Nyní je pro firmu jednou z hlavních výzev energetická doktrína Green Deal. Stejně jako pro celé Česko. Jak jde dohromady výroba oceli a ekologie?

Přečíst článek

Přežije česká ekonomika období vyšší inflace a vyšších sazeb v pořádku? Jaký čekáte vývoj ekonomiky v roce 2022 a jaké jsou hlavní rizikové faktory?

O osud české ekonomiky rozhodně nemám obavy. Zatím je stále ve stavu, kdy jí chybějí pracovníci. Na trhu práce tak existuje určitý polštář, díky kterému by i nepříznivý vývoj ve světě, například pokračující nedostatek čipů nebo setrvání cen energií na nynějších vysokých úrovních nemělo vést k citelnému růstu nezaměstnanosti. I když zejména dražší energie samozřejmě budou pro mnohé domácnosti velmi nepříjemná věc. Větší obavy mám ale z dlouhodobějšího výhledu, zejména v případě příliš dogmaticky prosazované evropské zelené dohody.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČNB znovu sníží sazby. Kdo chce eura na dovolenou, měl by měnit co nejrychleji

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Sazby a inflace klesají. Je to pro Čechy světlo na konci tunelu?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme