Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pracují již všichni, kdo chtějí. Trh práce se dál přehřívá

Úřad práce - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,4 procenta. Bez práce bylo 252 873 lidí, zhruba o 10 500 méně než v předchozím měsíci. Zaměstnavatelé nabízeli 360 168 volných míst, jejich počet tak mírně klesl. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v březnu byla nezaměstnanost v Česku 4,2 procenta.

Reklama

S příchodem jara začínají sezonní práce. „Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví a v logistice. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Devadesátky. Nezaměstnanost v Rusku bude katastrofální jako po pádu SSSR

Ruskou ekonomiku čeká v nejbližší době další rána v podobě rekordní nezaměstnanosti. Ta podle prognóz agentury Bloomberg poprvé za deset let překročí devítiprocentní hranici. 

Přečíst článek

Situace v dalších měsících bude podle úřadu záviset mimo jiné na vývoji pandemické situace a také války na Ukrajině. Podle dostupných údajů nastoupilo od zahájení ruské invaze k zaměstnavatelům v Česku více než 12 600 Ukrajinců. Nejčastěji je to na pozice ve výrobě, v logistice či ve službách. V evidenci úřadů práce je momentálně dalších téměř 8400 ukrajinských běženců.

Podle Najmona stále platí, že do ČR přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku. Vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů. „Proto i v případě, že mají vyšší nebo specializovanou kvalifikaci, projevují zájem třeba i o manuální profese. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem,“ dodal Najmon.

Klasika: nejvíce nezaměstnaných je na Karvinsku

Nejvyšší nezaměstnanost byla v březnu v Ústeckém kraji, kde dosahovala 5,2 procenta. V Moravskoslezském kraji to bylo pět procent a v Karlovarském kraji čtyři procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, kde činil podíl lidí bez práce 2,4 procenta. Následují Praha, jižní Čechy a Zlínský kraj, kde je míra nezaměstnanosti shodně 2,6 procenta.

Mezi okresy je nejvyšší podíl lidí bez práce na Karvinsku, a to 8,4 procenta. Na Mostecku činí 6,4 procenta, na Bruntálsku 6,3 procenta a na Chomutovsku 6,2 procenta. Naopak v okrese Praha-východ je nezaměstnanost 1,1 procenta, nejméně v Česku. Pod dvě procenta se vešly ještě okresy Praha-západ, Pelhřimov, Benešov a Rychnov nad Kněžnou.

Na jedno pracovní místo připadá v ČR průměrně 0,7 uchazeče. Nejvíce je to na Karvinsku, a to 9,5 uchazeče. Bez práce byli v březnu nejčastěji uchazeči s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním.

Ženy v roli CEO

Ženy v Česku stále vydělávají o pětinu méně než muži na stejných pozicích. Covid situaci ještě přitížil

Platová nerovnost mezi muži a ženami se v Česku během covidové pandemie ještě prohloubila. Ženy jsou placeny výrazně hůře než jejich mužští kolegové na stejných pozicích, vydělávají v průměru o pětinu méně, uvádí studie PwC.

Přečíst článek

Staré město v kanadském Quebeku

Kanada zakročí proti extrémnímu růstu cen nemovitostí. Cizincům zakáže kupovat domy

Ceny domů v Kanadě za poslední dva roky vzrostly o 50 procent a jejich průměrná cena dosáhla asi 869 tisíc kanadských dolarů (15,3 milionu korun). Vláda Justina Trudeaua proto chystá razantní opatření – na dva roky hodlá zakázat cizincům v Kanadě nakupovat domy, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme