Reklama

Český pojistný trh prudce sešlápl plyn, oproti loňsku roste dvakrát rychleji

Zásah hasičů v Českém Švýcarsku. Armádní vrtulník shazuje vodu z bambi vaku
ČTK
 ČTK

Český pojistný trh v prvním pololetí letošního roku výrazně rostl. Pojišťovny během něj vybraly na pojistném 80,1 miliardy korun, což je meziročně o 7,8 procenta více. V roce 2021 trh vzrostl o 4,4 procenta. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97 procentním podílem na trhu.

Reklama

„Ve srovnání s prvním čtvrtletím jde o mírné zpomalení tempa růstu, ale i tak je nadále překonáno navýšení dosažené ke konci roku 2021. Za pozitivní vývoj aktuálně vděčíme především neživotnímu pojištění, nicméně i životní pojištění posiluje. Za pozornost stojí výjimečný růst v podnikatelském pojištění, ale stále nelze pominout ani nižší srovnávací základnu roku 2021, kterou ovlivnila pandemie covid-19,“ komentovala čísla asociace.

vysoké účty

Analytik Gavor: Vláda by měla drahou elektřinu víc kompenzovat, v tom patří na chvost Evropy

Stát příliš otálí s řešením drahých energií pro domácnosti. Všechny nestandardní řešení jako nízký tarif, sektorová daň či odchod z Lipské burzy nedávají smysl, jsou složitá a pomalá, říká expert na energetiku Jiří Gavor, výkonný šéf Asociace nezávislých dodavatelů energií a řídící člen poradenské skupiny ENA. Jediným dobrým řešením by podle něj v současné době byla plošná pomoc.

Přečíst článek

Trh táhne neživotní pojištění

Předepsané pojistné v životním pojištění meziročně stouplo o 3,1 procenta na téměř 25 miliard korun. V dominantní skupině produktů s běžně placeným pojistným, které reprezentují 95 procent všech smluv životního pojištění, se dynamika růstu zvýšila na čtyři procenta. Objem jednorázově placeného pojistného meziročně klesá, aktuálně o téměř 31 procent. „Nadále se snižuje počet smluv životního pojištění. Ve srovnání s prvním pololetím 2021 jich je o 1,7 procenta méně, což odpovídá poklesu o 85 tisíc. Aktivních tak aktuálně zůstává 4,89 milionu smluv,“ doplnil pojistný analytik asociace Jaroslav Urban.

zleva Jiří Přibyl, ředitel KB SmartSolutions; David Musil, spoluzakladatel společnosti Upvest; Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions; Petr Volný, spoluzakladatel společnosti Upvest

Český fintech Upvest plně ovládla Komerční banka. A netají se ambiciózními plány

Sázka Komerční banky na fintechovou platformu Upvest před dvěma lety se dnešní optikou jeví jako tutovka. Platforma, která propojuje developery s drobnými investory, hladce překonala vytyčené cíle a její úplné začlenění do struktury Komerční banky tak probíhá dříve, než bylo původně v plánu.

Přečíst článek

Předepsané pojistné v neživotním pojištění dále roste. Meziročně stouplo o 10,1 procenta na 55,1 miliardy korun. Dominantní je i nadále pojištění vozidel, které má na neživotním pojištění více než 52 procentní podíl. V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné téměř 15 miliard korun, o 3,5 procenta více než ve stejném období minulého roku. Dynamika se ale snížila. V havarijním pojištění vozidel naopak pokračuje růst a navyšování dokonce postupně zrychluje. Předepsané pojistné rostlo o 8,9 procenta na 13,9 miliardy korun.

V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o výrazných 14,6 procenta na 13,3 miliardy korun. Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se nadále daří a tento trend má navíc stoupající tendenci. Předepsané pojistné se meziročně navýšilo o 10,9 procenta na 7,7 miliardy korun.

Zdražování hypoték v srpnu ustalo. Možná ne na dlouho

Úroky u hypoték začínají podle Fincentrum Hypoindexu stagnovat. Průměrná nabídková sazba v srpnu vzrostla pouze o 0,04 procentního bodu na 6,28 procenta. Některé hypoteční úvěry dokonce zlevnily. Už v září ale může být vše jinak. Záleží, zda bankovní rada České národní banky (ČNB) zvedne sazby. Vyloučené to není. Tuto možnost již připouští i Aleš Michl, nový guvernér ČNB a vrchní odpůrce zvyšování sazeb.

Přečíst článek

Škodám na majetku, které jsou způsobeny přírodními živly i činností člověka, dominují požáry s průměrnou škodou přes 500 tisíc korun. Těch nebývá na počet nejvíce, v prvním pololetí jich nastalo přibližně 2700, ale celkové náhrady překonaly 1,4 miliardy korun. „Tyto ukazatele prozatím nijak neovlivňují aktuální ničivé požáry v národním parku Českosaské Švýcarsko a dá se tedy očekávat, že do příštích výsledků ještě značně narostou nad rámec standardního čtvrtletního vývoje,“ upozornil Urban.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme