Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Takhle ekonomika nevzkvétá. České HDP se loni propadlo

peníze, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta po růstu o 2,4 procenta v roce 2022. V posledním čtvrtletí loňského roku se hrubý domácí produkt (HDP) mezikvartálně zvýšil o 0,2 procenta, meziročně klesl o 0,2 procenta. Předběžný odhad vývoje ekonomiky zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků je loňský hospodářský pokles důsledkem vysoké inflace, údaje za čtvrté čtvrtletí ale dávají naději na obrat k lepšímu. V evropském srovnání česká ekonomika loni zaostávala, Evropská unie jako celek loni podle Eurostatu hospodářsky rostla o 0,5 procenta.

Reklama

Od vzniku Česka je to pošesté, co ekonomika za celý rok poklesla. V předchozích případech se HDP snížil v hospodářské krizi v letech 1997 a 1998, za globální finanční krize v roce 2009, v roce 2012, a za pandemie covidu-19 v roce 2020. Loňský výsledek českého HDP byl nejslabší od roku 2020.

Pokles ekonomiky v loňském roce byl podle statistiků ovlivněn poklesem výdajů na konečnou spotřebu domácností a změnou stavu zásob. Naopak pozitivní vliv měla především zahraniční poptávka.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek vidí hlavní příčinu loňského poklesu HDP ve vysoké inflaci, kvůli které klesla spotřeba domácností. „V jistém smyslu je loňský hospodářský propad daní za vysoké ceny energií, které se propsaly do všech stránek ekonomického života a které si vynutily masívní přizpůsobení této nové realitě,“ uvedl Dufek. Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler podotkl, že bez silného kladného příspěvku automobilového sektoru by byl pokles HDP větší než jedno procento.

Země EU chtějí použít aktiva Ruské centrální banky na obnovu Ukrajiny

Shoda v EU. Peníze na obnovu Ukrajiny půjdou ze zmrazených aktiv Ruské centrální banky

Velvyslanci při EU se jednomyslně shodli na vyčlenění miliard eur z výnosů z aktiv Ruské centrální banky, zmrazených v Evropě. Jde o první krok v plánu na pomoc financování obnovy Ukrajiny po ruské invazi, informovala agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z belgického předsednictví.

Přečíst článek

V samotném posledním čtvrtletí roku 2023 vzrostl HDP mezičtvrtletně o 0,2 procenta. „Růst podpořila hlavně zahraniční poptávka a po dlouhé době také výdaje na konečnou spotřebu domácností,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Kdysi královský klenot britského impéria skomírá. Hongkongské akcie se obchodují na úrovních roku 1997. Vzdělaní obyvatelé odházejí a nahrazují je Číňané z pevniny, kteří nesdílejí stejné hodnoty.

Přečíst článek

Mezičtvrtletní ekonomický růst vnímají odborníci jako pozitivní signál. „Obrat u spotřeby domácností ukazuje, že ekonomika by již měla mít to nejhorší za sebou. Inflace na začátku roku klesne na hodnoty mírně nad cílem České národní banky, což umožní obnovit reálný růst mezd po dvou letech poklesu reálné mzdy, což podpoří poptávku v ekonomice,“ řekl ekonom Deloitte Václav Franče.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že přírůstek 0,2 procenta byl nejlepší výsledek za posledních šest čtvrtletí. Výsledek ale nechce přeceňovat. „Zda ukazuje čtvrtletní růst HDP z čtvrtého čtvrtletí 2023 na začátek růstové vlny, která bude sílit, je v tuto chvíli nejisté. Na jednu stranu se díky zklidněné inflaci bezpochyby zlepšuje příjmová situace domácností, což bylo patrné i v lednovém indikátoru důvěry ČSÚ. Na druhou stranu čelí podniková sféra nadále silnému protivětru,“ dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme