Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi mají v podílových fondech nainvestováno 701 miliard, v průměru teď prodělávají pět procent

Češi mají v podílových fondech nainvestováno 701 miliard, v průměru teď prodělávají pět procent
iStock
 ČTK

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl v prvním čtvrtletí letošního roku o 6,5 miliardy na 701,1 miliardy korun. Loni přitom stoupl o 118 miliard korun na 707,6 miliardy korun. Uvedla to Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Nejvíce peněz podle ní letos ubylo v akciových a smíšených fondech.

Reklama

Největší pokles majetku zaznamenaly fondy smíšené, a to o sedm miliard korun, následovány fondy akciovými rovněž se sedmi miliardami. Čtvrtletní nárůst naopak zaznamenaly fondy dluhopisové o šest miliard korun a fondy nemovitostní o dvě miliardy korun.

První čtvrtletí se neslo ve znamení vyšší inflace, úrokových sazeb a růstu rizikové averze pod vlivem geopolitické situace. Přesto se čistý příliv peněz do podílových fondů nezastavil a domácnosti správně pokračovaly v investování ve snaze ochránit kupní sílu svých úspor,“ uvedl předseda AKAT Martin Řezáč.

Ženy v byznyse

Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze. Newstream pořádá první setkání Klubu česko-slovenských žen v byznyse

Redakce newstream.cz pořádá první ze setkání Klubu česko - slovenských žen v byznysu s tématem Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze.

Přečíst článek

Nejvíce peněz bylo koncem března ve smíšených fondech (279,8 miliardy korun), dluhopisových fondech (155,9 miliardy korun) a akciových fondech (187,3 miliardy korun).

Mezi největší zprostředkovatele domácích a zahraničních fondů kolektivního investování v České republice patří Česká spořitelna (178,7 miliardy korun), ČSOB Asset management (170,5 miliardy korun), Komerční banka (77,2 miliardy korun), Conseq Investment Management (61,2 miliardy korun), Raiffeisenbank (42,2 miliardy korun) a Generali Investments CEE (37,1 miliardy korun).

Průměrný český investor do podílových fondů v letošním prvním čtvrtletí prodělal téměř pět procent. Na záporném výsledku se podílí jak akciové fondy s poklesem o šest procent, tak dluhopisové fondy se ztrátou čtyř procent, vyplývá z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu. V roce 2021 činil průměrný výnos sedm procent, o rok dříve 5,9 procenta.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

investování,

Češi jsou uťápnutí investoři. Nejvíc si věří mladá generace, ta ale také nejvíc tratí

Tři čtvrtiny Čechů si nevěří v investicích, ukazuje Index investiční gramotnosti, který sestavuje investiční platforma Portu. Nejvíce sebejistí jsou na poli investic mladší ročníky, jejich smělost je ale neoprávněná, znalosti mají paradoxně nejnižší a při pokusech o zhodnocování prostředků tak nejvíce tratí. Nejlépe umí peníze zhodnotit starší generace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme