Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Drahá nafta a benzín? Zaplatí to střední třída, vláda si myje ruce

čerpací stanice Shell v Rozvadově
ČTK
Dalibor Martínek

Dlouho se čekalo, jak se vláda postaví k rapidně zdražujícím palivům. Zdálo se, že existuje určitá naděje, že si erár pro blaho národa nechá ujít pár desítek miliard třeba ze spotřební daně. Nestalo se.

Reklama

Vypadá to, že když vláda propaguje malý stát, myslí tím především malé výdaje. Příjmy si ráda ponechá. Aby, jak papouškuje ministr financí Stanjura, zalátala díru za Babišem.

Rozhodnutí vlády, že se nebude platit silniční daň a nebudou se přimíchávat biopaliva je v duchu bonmotu, který je nejčastěji připisován císaři Františku Josefovi: Nechati ležet jest nejlepším vyřízením.

Přimíchávání biosložky, které má na konečnou cenu vliv asi dvě koruny za litr, je evidentní a škodolibý šťouchanec do Andreje Babiše, jehož Agrofert se výrobou biosložky silně zabývá. Působí to až trochu morbidně. Zatímco lidé nevědí, jestli ještě sednou do auta, velcí kluci se pošťuchují.

Autobusoví dopravci

Všem dopravcům v Česku teď hrozí krach. Chtějí, ať vláda zruší spotřební daň z pohonných hmot

Již tak závratná rychlost zdražování pohonných hmot v ČR se ještě zvyšuje. Benzín včera přes noc zdražil o 1,70 koruny na litr, nafta o 2,15 koruny. Rekordy. Za poslední měsíc litr nafty zdražil skoro o 12 korun. Dopravci podezřívají čerpací stanice, že situace zneužívají a navyšují si marže. Provozovatelé čerpaček to odmítají. Pohonné hmoty každopádně rychle zdražují k úrovni 50 korun za litr.

Přečíst článek

Silniční daň je pro podnikatele. A popravdě, nejde ročně o závratné částky. Její zrušení nikoho nevytrhne.

Vláda se rozhodla, že nechá celou tíži drahých pohonných hmot na střední třídě. Se slovy v duchu - za Babiše jste se měli dobře, teď plaťte. Zatímco deset miliard navíc na seniory je v pořádku, ulehčit trochu lidem, kteří táhnou ekonomiku, už v pořádku není.

Spotřební daň nechtěl Stanjura snížit, protože je „odpovědný“. Komu odpovědný? No přece státní kase. To by šlo u ministra financí pochopit, ale vláda má vládnout zemi, ne být sluhou čísel.

Na prahu Evropy je válka. Situace se změnila. Teď přece nelze lpět na procentu výdajů k HDP. Vláda musí posoudit, kdy pomoc není nutná a kdy už je. Svým aktuálním „neopatřením“ se vysmívá svým voličům. Jako by říkala: Máte se blbě? My si od vás ty peníze stejně vybereme. A až už nebudete vědět, kudy kam, vyplňte si žádost o dávku. Erárem placení zaměstnanci se už o vás postarají.

Účtenky, EET

Tereza Zavadilová: Zrušení EET? To je ale hloupý krok

Současná vláda Petra Fialy dokazuje, že ani ona neumí odolat lákadlu laciných populistických kroků. Snaha zrušit elektronickou evidenci tržeb (EET) tomu aspoň nasvědčuje. Není k tomu totiž žádný racionální důvod.

Přečíst článek

Je pravdou, že drahá paliva lze brát i z pohledu, že je to daň za Putinovu válku, na které se musíme podílet všichni. Ano, přijmeme ji, nic jiného nám nezbývá. Vláda ještě vyčká.

Trend, který nasadily socialistické vlády, a sice, že velikost a moc státu se zvětšuje, zatímco moc svobodného občana upadá, stále pokračuje. Přes ujišťování o opaku. Až běžní občané nebudou mít na benzín, co udělají? Omezí cesty. Nebo přestanou jezdit úplně. Jako na Kubě, kde lidé nemají na benzín do svých starých amerik. Stát je nažene s prosíkem na úřady nebo do autobusů. Dopravní podniky nemají problém s drahou naftou. Kdyžtak to doplatí města, tedy daně střední třídy.

A to máme týden, kdy lidé z energetických firem obcházejí elektroměry a plynoměry a odečítají spotřebu. Za týden přijdou faktury. Máme se na co těšit. A jak je vidět, každý se bude muset postarat sám.

Joe Biden, americký prezident

Biden oznámil zákaz dovozu ruské ropy. Připojí se i Británie

Spojené státy kvůli ruské invazi na Ukrajinu zakazují dovoz ropy z Ruska, oznámil to americký prezident Joe Biden. Upozornil, že rozhodnutí bude mít dopad na ceny pohonných hmot v USA, které nadále porostou. Do konce roku přestane dovážet ruskou ropu a produkty z ní také Británie, uvedl to britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng.

Přečíst článek

>>>>>> Další glosy a komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Odkládání pozemní invaze Izraele do Gazy zlevňuje pohonné hmoty v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme