Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finančníci z J&T vstupují do Monety. Od Petrus Advisers koupili 10procentní podíl

Pobočka Moneta Money Bank
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments se stává akcionářem Moneta Money Bank. Oznámil také, že bude žádat ČNB o souhlas s nabytím kvalifikované účasti.

Reklama

Finančníci z J&T kupují 9,99procentní podíl Moneta Money Bank od aktivistického fondu Petrus Advisers, který o prodeji svého podílu informoval před několika dny. Minoritní podíl fond koupí ve dvou krocích – první část ve výši 8,89 procenta nabude bezprostředně, zbývajících 1,1 procenta pak pořídí do konce roku.

„Velikost akvírovaného podílu odpovídá tomu, jaké investice pro náš fond vyhledáváme. Moneta je efektivně řízená banka, se značným tržním podílem ve vybraných segmentech a dlouhodobě udržitelným dividendovým výnosem. Získaná pozice nám navíc otevírá poměrně široké možnosti dalšího postupu, který se bude odvíjet také od kroků ostatních velkých akcionářů,“ komentoval transakci Adam Tomis, investiční ředitel J&T a člen investičního výboru J&T Arch Investments.

Fond akcie kupuje za prémii oproti aktuální tržní ceně. V následující dnech fond zároveň plánuje požádat ČNB o schválení nabytí kvalifikované účasti.

Michal Šnobr

Michal Šnobr s J&T Arch Investments založili fond a investovali do chemie

Michal Šnobr s fondem Tkáče a spol. investovali do světového výrobce běloby Venator Materials.

Přečíst článek

Moneta Money Bank je podle svých internetových stránek s počtem zhruba 1,5 milionu klientů čtvrtou největší bankou v zemi. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze. Aktuální kurz je kolem 83 korun za akcii. Loni Moneta zvýšila čistý zisk meziročně o 53 procent na 3,98 miliardy korun. Provozní výnosy klesly zhruba o osm procent na 11,17 miliardy korun. Banka zaměstnává přes 3000 lidí a v ČR má 154 poboček a provozuje více než 550 bankomatů.

O spojení s Monetou se ucházela investiční skupina PPF, která plánovala propojení se svou Air Bank. V květnu firmy informovaly o tom, že z transakce sešlo kvůli negativnímu vývoji ekonomiky, který mění parametry původně zamýšleného sloučení, nebo změny požadavků České národní banky na kapitálovou vybavenost bank.

J&T Arch Investments, fond kvalifikovaných investorů, je hlavní investiční platformou skupiny J&T. Fond investuje do podniků, projektů a partnerství. Fond spravuje nejen majetek zakladatelů skupiny J&T, ale také privátních a institucionálních investorů. J&T Arch je obchodovaný na Burze cenných papírů Praha.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Nový šéf PPF Šmejc: Čínský Home Credit jsme nestihli prodat včas. Nyní budeme investovat hlavně v Evropě

Těžiště investic skupiny PPF by nyní mělo být v Evropě. PPF pokračuje v úplném opouštění ruského trhu, na trzích spotřebitelského financování v Asii chce hledat partnery, kteří by pro společné podniky získali finance k jejich dalšímu rozvoji. V Číně by chtěla tamní Home Credit postupně prodat. Uvedl to ředitel PPF Jiří Šmejc, který do čela skupiny nastoupil v červnu.

Přečíst článek

PPF

PPF zařízla spojení Monety a Air Bank. Není k tomu vhodná doba, tvrdí

Třetí největší banka v Česku nevznikne. PPF odvolala dohodu o sloučení Monety a Air Bank. Oznámila to PPF v tiskové zprávě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pobočka Moneta Money Bank

Finančníci z J&T budou brzy vlastnit přes 10 procent Monety. A přikupovat akcie mohou směle dál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme