Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německá vláda přispěchá na pomoc firmě Siemens Energy. Vyzbrojí ji 15 miliardami eur

Společnost Siemens Energy využije záchranný plán v hodnotě 15 miliard eur
ČTK
 ČTK

Německá energetická skupina Siemens Energy, která se ocitla v problémech, využije záchranný plán v hodnotě 15 miliard eur (bezmála 367 miliard korun).

Reklama

Německá vláda z toho poskytne takzvané protizáruky na 7,5 miliardy eur, informovalo ministerstvo hospodářství. Záchranný balík vláda týdny vyjednávala se soukromými bankami a dalšími stranami. S finančními problémy se Siemens Energy potýká zejména ve své divizi větrných elektráren.

Soukromé banky poskytnou společnosti Siemens Energy úvěrové záruky ve výši 12 miliard eur, které budou podpořeny 7,5 miliardami eur v podobě takzvaných protizáruk od vlády, uvedlo ministerstvo hospodářství. Tato opatření umožní společnosti Siemens Energy ucházet se o nové zakázky i poté, co se její možnosti financování zúžily.

Lukáš Kovanda: Bankovní daň selže, varovali ekonomové. Vláda získá skoro o řád méně

Dramaticky nižší inkaso daně je možná nepříjemným překvapením pro politiky, méně však už pro analytiky a experty z bankovní branže. Ti už loni na podzim varovali, že vláda zdaleka nevybere tolik, kolik si „maluje“, píše ve svém komentáři k daňovému inkasu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Další přibližně tři miliardy eur budou podle prohlášení pocházet od ostatních zúčastněných stran. Mezi ně patří i Siemens, který koupí část podílu Siemens Energy v indické divizi za zhruba dvě miliardy eur, uvedly obeznámené zdroje. Součástí dohody je pozastavení vyplacení dividend a vysokých odměn, informovalo ministerstvo hospodářství.

Dohoda ukončuje několikatýdenní jednání o tom, jak pomoci výrobci, který uvedl, že potřebuje finanční zázemí, aby mohl získat nové rozsáhlé zakázky na přenosové sítě a plynové turbíny. Zatímco tyto divize jsou ziskové, ztráty divize větrných turbín Gamesa zatěžují rozvahu firmy.

Jednání s vládou začala poté, co byl letos v létě podniku Siemens Energy snížen úvěrový rating. Siemens, bývalá mateřská společnost, naznačil, že už není ochoten pomoci. Německý kancléř Olaf Scholz minulý týden zvýšil tlak na Siemens, aby souhlasil s dohodou. Uvedl, že vláda považuje společnost Siemens Energy za klíčovou pro přechod země na obnovitelné zdroje energie.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme