Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britové střeží venezuelské zlato za miliardy. Madurovi cihly nevydají

Nicolás Maduro, venezuelský prezident
ČTK

Vrchní soud v Londýně zamítl poslední snahu prezidenta Venezuely Nicoláse Madura získat kontrolu nad venezuelským zlatem v hodnotě jedné miliardy dolarů (více než 24 miliard korun), které má v úschově britská centrální banka. Uvedla rto agentura Reuters, která rozsudek označila za vítězství venezuelského opozičního vůdce Juana Guaidóa.

Reklama

Guaidó se domáhal toho, aby soud určil, zda právo kontrolovat zlato má on, nebo opozicí neuznávaný Maduro. Soud rozhodl, že předchozí verdikt venezuelského nejvyššího soudu, který podporuje Madura, by neměl být brán v potaz. Spojené království totiž Madura neuznává jako hlavu státu, britská centrální banka mu proto zlato nemusí vydat.

Británie odebrala Caracasu kontrolu nad zlatem v sejfech britské centrální banky po prezidentských volbách v roce 2018, ve kterých vyhrál stávající prezident Nicolás Maduro. Volby kvůli nesvobodným podmínkám venezuelská opozice bojkotovala. Zhruba 60 států, včetně Británie či USA, se rozhodly uznat za prezidenta Guaidóa, který předsedal parlamentu zvolenému svobodným způsobem.

Protesty ve Venezuele

Amerika vymění Putina za Madura. Ruskou ropu má nahradit ta z Venezuely

Bílý dům předvedl dokonalý diplomatický obrat. Kvůli omezení dodávek ruské ropy obnovil styky se zapovězeným autoritářským režimem ve Venezuele, velkým spojencem Ruska.

Přečíst článek

Vláda prezidenta Madura se proti zákazu nakládat se zlatými rezervami bránila u britských soudů. Nižší instance nedokázaly jednoznačně určit, kdo má pravomoc s drahým kovem zacházet. Nejvyšší soud loni oznámil, že spor vrací soudu nižší instance poté, co rozhodl, že britské soudy nemohou postupovat v rozporu s vládou, která uznala Guaidóa za prozatímního venezuelského prezidenta. Vrchní soud v Londýně dnes toto rozhodnutí potvrdil.

Tábory Madura a Guaidóa jmenovaly každý jinou radu venezuelské centrální banky a obě strany vydaly protichůdné pokyny týkající se zlatých rezerv.

Není všem sporům konec

Právníci rady, kterou podporuje Maduro, uvedli, že venezuelská centrální banka po pátečním rozhodnutí zvažuje odvolání. Guaidó, který v posledních 18 měsících zaznamenal oslabení části mezinárodní podpory, verdikt označil za důležité vítězství.

Krátce poté viceprezidentka a ministryně financí Delcy Rodríguezová prohlásila, že „škody způsobené našim lidem jsou vážné”. Soud podle ní „musí zjednat nápravu”.

nepokoje v Ekvádoru

REPORTÁŽ: V Ekvádoru to vře. Tisíce lidí v ulicích Quita demonstrují proti růstu cen

Hlavní město Ekvádoru Quito už přes dva týdny paralyzují demonstrující davy. Tisíce nespokojených a inflací „ožebračených“ občanů vyšly do ulic. Požadují větší sociální pomoc a odchod prezidenta Guillerma Lassa, píše spolupracovnice Newstreamu z místa Martina El Kooli.

Přečíst článek

Madurův právní tým uvedl, že by rád prodal část z 31 tun zlata, aby mohl financovat reakci Venezuely na pandemii a podpořit zdravotnický systém zničený léty hospodářské krize. Guaidóova opozice tvrdí, že Madurova administrativa, která má nedostatek peněz, chce peníze použít na vyplacení svých zahraničních spojenců, což jeho právníci popírají.

Právní experti podle Reuters uvedli, že nejnovější případ je bezprecedentní, neboť v něm jeden z nejvyšších soudů jedné země vykládá ústavu jiné země.

Rhodos

REPORTÁŽ: Jel jsem do Řecka a stejnou chybu už neudělám

„Super jídlo a pohostinní lidé,“ vyskočí na mě, když otevřu nějakého turistického průvodce o jakémkoliv řeckém ostrově. Dovolím si nesouhlasit. Strávil jsem týden projížděním řeckého ostrova Rhodos ve snaze nalézt nějaké pohostinné lidi. Viděl jsem vše od velmi chladné obsluhy, přes naprosto apatickou (nejčastěji) až po tu agresivní, když se vám něco nelíbí.

Přečíst článek

Rhodos

Čtenáři píší: Řecko? Peklo na zemi i opačná zkušenost

Reportáž kolegy Zdeňka Pečeného o dovolené v Řecku vzbudila vášnivé reakce. Některé zde vybíráme.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme