Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: V Ekvádoru to vře. Tisíce lidí v ulicích Quita demonstrují proti růstu cen

nepokoje v Ekvádoru
Martina El Kooli / Newstream
Martina El Kooli

Hlavní město Ekvádoru Quito už přes dva týdny paralyzují demonstrující davy. Tisíce nespokojených a inflací „ožebračených“ občanů vyšly do ulic. Požadují větší sociální pomoc a odchod prezidenta Guillerma Lassa, píše spolupracovnice Newstreamu z místa Martina El Kooli.

Reklama

Před týdnem demonstranti obsadili kulturní dům v Quitu. Centrum tradičně slouží jako místo setkávání domorodých obyvatel a jeho volný přístup byl jednou z podmínek pro zahájení jednání demonstrantů. O den později se protestující pokusili vtrhnout do Parlamentu. Střety mezi policií a aktivisty si vyžádaly několik mrtvých a zraněných.

Vůdcem domorodého protestního hnutí v Ekvádoru je Leonidas Iza, 39letý zemědělský inženýr, který byl v červnu 2021 zvolen do čela největší organizace domorodých národů, Konfederace domorodých národností Ekvádoru (Conaie).

Iza pochází z provincie Cotopaxi (nachází se v centrální části země s hlavním městem Latacunga) a jeho organizace vedla násilné protesty v říjnu 2019 (jedenáct mrtvých), účastnila se povstání, které v letech 1997 až 2005 svrhly tři prezidenty. Leonidas Iza je mnohem ideologičtější než jeho předchůdci a vykonává spíše vertikální řízení ve své organizaci.

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Reportáž z postcovidového Londýna: Všude chybějí lidé. V dopravě, obchodech i muzeu

Po téměř dvou letech se konečně lze dostat do Londýna bez jakéhokoli omezení a Češi tak mohou jako před pandemií vyrazit na nákup na Oxford Street či navštívit British Museum. Postpandemický Londýn však má několik problémů. Předraženými hotely v centru začínaje a nedostatkem řidičů Uberu konče. A věděli jste, že na celý středně velký Marks & Spencer stačí jen jeden „shop assistant“?

Přečíst článek

Ekvádorský konzervativní prezident Guillermo Lasso se dostal k moci přesně před rokem a je kritizován ze všech stran. Bez naprosté většiny v Národním shromáždění nebyl tento bývalý bankéř schopen schválit žádný ze svých zákonů.

Vyšší střední třída v Ekvádoru, která nesdílí věc domorodců, žádala prezidenta Lassu, aby byl pevný, aby znovu získal kontrolu nad současnou situací. Vláda pravděpodobně kvůli uspokojení těchto vyšších sociálních vrstev podstoupila riziko a nechala Izu 14. června zatknout, aby jej druhý den propustila. Iza prohlásil, že se stal obětí politického únosu.

Tři dna na to, prezident vyhlásil výjimečný stav v šesti z dvaceti čtyř provincií země. Platí v nich noční zákaz vycházení od 22.00 do 5.00 hod. Toto opatření požaduje Conaie zřušit před zahájením jakéhokoli vyjednání.

Luxusní turecký resort Terezy Maxové
video

REPORTÁŽ: Turecký resort Terezy Maxové nabízí skutečný luxus. Jezdí sem i Češi

Luxusní resort Kaplankaya poblíž tureckého města Bodrum byl letos zařazen mezi top dovolenkové destinace prestižního výběru Daily Mail. Resort, který i nabízí 140 pokojů a 27 vil, vybudovala Tereza Maxová spolu se svým manželem, tureckým miliardářem Burakem Oymenem. Reportér byznysového portálu newstream.cz resort navštívil. „Češi jsou rozhodně mezi návštěvníky z top deseti zemí,“ prozradil Sarp Okçuoğlu, obchodní šéf společnosti Six Senses, která resort provozuje.

Přečíst článek

Protesty v roce 2019 stály zemi asi 800 milionů dolarů (762 milionů eur), mobilizace domorodců může mít za následek vážné ekonomické následky, zatímco ekonomika země je na cestě k postpandemické obnově.

Kromě cen pohonných hmot demonstranti odsuzují nedostatek pracovních míst, udělování těžebních koncesí na domorodých územích, nedostatek kontroly nad náklady na zemědělské produkty a požadují nové projednání dluhů zemědělců vůči bankám.

Od roku 2020 se cena za galon (3,78 litru) nafty téměř zdvojnásobila, z 1 dolaru na 1,90 dolaru, a cena benzinu vzrostla o 46 procent, z 1,75 dolaru na 2,55 dolaru.

Protesty pokračují v nejméně 11 z 24 provincií země. Strategií demonstrantů je paralyzovat většinou provizorními zátarasy a barikádami na silnicích a útočit.

Domorodé národy tvoří nejméně jeden milion ze 17,7 milionu obyvatel Ekvádoru.

Lasso v projevu vyzval demonstranty, aby se vrátily do svých domovů. Zmínil, že násilí páchané infiltrovanými zločinci ukazuje úmysly destabilizovat demokracii a že přijme opatření v rámci zákona a bude bránit mír.

REPORTÁŽ: V Thajsku vrcholí turistická sezona. Hoteliéři optimismem zrovna nehýří

Thajská ekonomika je závislá na příjmech z turismu, ale zároveň se snaží vyhnout nekontrolovatelnému nárůstu nových případů nemoci covid-19. Hlavní sezóna tam právě vrcholí, a ačkoliv thajská vláda turisty za přísných podmínek do země pouští, hoteliéři radostí zrovna nesrší.

Přečíst článek

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Jindřich Rajchl, předseda hnutí PRO, na demonstraci Česko proti bídě v březnu 2023.

Dalibor Martínek: Jsou rebelové z náměstí burani? Nebo začíná pod vládou skutečně hořet?

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Vláda hraje ruskou ruletu. Pošklebovat se plebsu se může vymstít

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme