Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtenáři píší: Řecko? Peklo na zemi i opačná zkušenost

Rhodos
Zdeněk Pečený / Newstream
Dopis čtenáře

Reportáž kolegy Zdeňka Pečeného o dovolené v Řecku vzbudila vášnivé reakce. Některé zde vybíráme.

Rhodos

REPORTÁŽ: Jel jsem do Řecka a stejnou chybu už neudělám

„Super jídlo a pohostinní lidé,“ vyskočí na mě, když otevřu nějakého turistického průvodce o jakémkoliv řeckém ostrově. Dovolím si nesouhlasit. Strávil jsem týden projížděním řeckého ostrova Rhodos ve snaze nalézt nějaké pohostinné lidi. Viděl jsem vše od velmi chladné obsluhy, přes naprosto apatickou (nejčastěji) až po tu agresivní, když se vám něco nelíbí.

Přečíst článek

V článku autor nesmlouvavě kritizuje nejen Rhodos, ale i Řecko jako celek. U fotky odpadků v nějaké slepé uličce je napsaný komentář " klasické řecké zákoutí". Jak ale může autor použít tento komentář, když podle všeho byl v Řecku jeden týden na jednom ostrově? Není možné za jeden týden v jednom místě objektivně zhodnotit klasická řecká zákoutí. V Řecku jsem byl mnohokrát, zjevně víckrát než autor článku. Zkušenost má a desítek lidí, které znám je prakticky opačná než autorova. Ano, může se stát, že ne vše bude perfektní, ale ve článku to v tomto smyslu rozhodně nevyznělo. Na konci je ironicky napsáno: " Jasně. Pravděpodobně jsem měl smůlu, špatně si vybral. Hotel, místo i všechna místa, co jsem navštívil – jde to vůbec? Mít takovou smůlu"

Já se jednoduše ptám: Je pravděpodobnější, že autor měl takové neštěstí a jeho názor se zakládá na faktech a realitě (podotýkám, že jeho postoj je opravdu nemístně kritický), nebo to, že aby článek vyniknul, tak si autor jeho příběhy značně přibarvil?

Je třeba zvážit, že na Rhodos proudí tisíce Čechů každý rok, ale jejich zkušenost je de facto opačná. Pokud by byl článek a jeho kritika založen na pravdě a faktech, tak bude mít ostrov trochu jinou reputaci. Znovu podotýkám, že autor byl v Řecku jednou a na týden, jeho zkušenost nemůže být objektivní, naopak subjektivní a zjevně velmi přibarvená.

Chování v Řecku, tragédie

Četl jsem článek „Jel jsem do Řecka a stejnou chybu už neudělám" a chci vám říci, že mi mluvíte z duše, máme naprosto stejné zkušenosti. Ne - li horší. My zase z Korfu, místo Sidari. Peklo na zemi. Chování místních ,,podnikatelů",  tragédie. Výlet lodí - nápadně stejně ,,doporučená" restaurace při zakotvení. A tak dále. Nikdy více. Nechápu, jak tenhle Augiášův chlév mohl být kolébkou civilizace. Všude nedostavěné domy a mezitím provizorně natažené elektrické vedení. Díky jedné recepční - Slovence, co se tam vdala, víme, že je to proto a schválně, že z rozestavěné stavby se nic neplatí. Žádné daně z nemovitosti, z prostor k podnikání apod. A i energie jsou o úplně jiných cenách, dokud se stavba nezkolauduje. Je to středověk, který eurozóna dotuje.

Škola v době pandemie

Dopis čtenáře: Nesrovnávejte učitele s hospodskými! A starat se mají v první řadě rodiče

Komentář Dalibora Martínka k platům učitelů vyvolal bouřlivou diskusi. Přinášíme názory čtenářek, které redakci poslaly reakce.

Přečíst článek

Poznámka: Redakce newstream.cz identitu čtenářů zná.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Belfast je moderní a přívětivé město

REPORTÁŽ: Belfast je moderní a přívětivé město, ovšem s traumatickou minulostí

Přečíst článek
Doporučujeme