Reklama

Bitcoin slaví třináct let. Otec stále neznámý a budoucnost? Ta je pořád nejistá

dort
iStock
Zdeněk Pečený

Dnes je to přesně třináct let od chvíle, kdy kryptograf a programátor vystupující pod pseudonymem Satoshi Nakamoto spustil blockchainovou síť a vytěžil prvních 50 bitcoinů. Ve své době se tak stalo stranou pozornosti široké veřejnosti. Z dnešního pohledu šlo ale o zrod celého odvětví kryptoměn. Jakou cestu už nejznámější kryptoměna ušla a jakou budoucnost jí věští analytici?

Reklama

Opředeno tajemstvím

Nejen samotný stvořitel bitcoinu je pro kryptoměnovou komunitu záhadou, stejně se spekuluje nad motivy, co Satoshiho (nebo snad celou skupinu programátorů) k tomu vedlo. Je docela dobře možné, že šlo o reakci na finanční krizi z roku 2008 a dál doprovázenou kolapsem investičních bank, poklesem cen komodit a pumpováním peněz do ekonomiky ze stran vlád a centrálních bank ve snaze odvrátit ekonomický propad. Právě v tištění, resp. zvyšování objemu peněz v oběhu mnozí vidí problém klasických měn. 

V případě bitcoinů je jejich počet od začátku zastropován. Konečné vytěžené množství bude 21 miliard digitálních mincí a poslední spatří „světlo světa“ až v roce 2140. Do této chvíle je jich vytěženo na 90 procent. Jejich hodnota při dnešní ceně 47,5 tisíce dolaru je tak úctyhodných skoro 900 miliard dolarů (téměř 20 bilionů korun). Byla však už i vyšší. 

Kryptoměny v roce 2021

Rok kryptoměn přinesl tisíciprocentní zisky i prudké pády

Digitální aktiva v čele s bitcoinem se stala tolerovanou, ale nezpochybnitelnou součástí finančního světa. Vydělávat na nich již lze i prostřednictvím etablovaných nástrojů i bank, vyplývá z analýzy newstream.cz. A co kryptoměny čeká v příštím roce, kdy bitcoinu někteří investoři věští pád k ceně 10 tisíc dolarů?

Přečíst článek

Na své maximum ve výši 69 tisíc dolarů se bitcoin dostal loni v listopadu, od té doby ale osciluje kolem 50 tisíc dolarů za minci. Hodnota všech kryptoměn, kterých od vzniku bitcoinu podle serveru Coinmarketcap vzniklo 15 tisíc, se pak pohybuje okolo 2,25 bilionu dolarů. 

Nevyzvednuté bohatství

O kolik se bitcoin zhodnotil procent od svého počátku se nedá přesně určit. Zpočátku byla jeho hodnota určována dohodou na internetových fórech. V prvních letech to bylo i méně než jeden cent za bitcoin. 

Známý je tak například příběh z května 2010, kdy webový designer Laszlo Hanyecz nabídl 10 tisíc bitcoinů tomu, kdo mu za ně prodá dvě pizzy. Někdo výzvu skutečně přijal a Hanyeczimu dovezl dvě pizzy z podniku Pappa John’s. Oněch 10 tisíc bitcoinů má dnes hodnotu bezmála půl miliardy dolarů. 

Strůjce nejznámější kryptoměny, ať již šlo o jednoho člověka či skupinu lidí, platil vždy za nejzáhadnější postavu kryptoměnové komunity. Před téměř dvanácti lety se odmlčel a pravděpodobně se nikdy nevrátí. Spekuluje se i o tom, že zemřel. Nikdy si nevyzvedl ani své bitcoiny. Odhaduje se, že Nakamoto vlastnil milion bitcoinů, to by při dnešní ceně kryptoměny představovalo přes 47 miliard dolarů (více než bilion korun). V žebříčku nejbohatších lidí světa by taková suma stačila na 30. místo. 

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Podle společnosti Chainalysis bylo od vzniku nejznámější kryptoměny již ztraceno 3,5 miliardy virtuálních mincí, tedy bezmála pětina vytěženého objemu, v aktuální hodnotě 166 miliard dolarů. 

Nejčastějším důvodem je ztráta přístupu do peněženky, kde byla kryptoměna uložena. V dobách, kdy pizza stála 5 tisíc bitcoinů si svoji kryptoměnu spousta prvních těžařů a nadšenců příliš nehlídala a dnes toho hrubě lituje. 

Nejistá budoucnost

Minulý rok pro bitcoin a ostatní kryptoměny připomínal jízdu na horské dráze, ale nakonec ho bitcoin uzavřel se ziskem 60 procent. Zda letos přijde další růst anebo strmý pád zůstává předmětem dohadů řady analytiků a investorů. 

Carol Alexanderová, profesorka financí na sussexské univerzitě, očekává, že se bitcoin v příštím roce potopí až k 10 tisícům dolarů a vymaže tak veškeré zisky z posledních 18 měsíců. „Kdybych byla investorem, tak bych se nyní bitcoinu rychle zbavila, protože jeho cena příští rok padne,“ řekla Alexanderová CNBC. Svůj názor vysvětluje tím, že podle ní nemá žádnou fundamentální hodnotu, je více hračkou než investicí.

Opačný názor pak zastávají ti, kteří poukazují na rostoucí sektor NFT a metaverse, který budou nadále tlačit firmy od Googlu po Meta (dříve Facebook). 

„V dlouhodobém pohledu očekáváme od bitcoinu růst,“ citoval Bloomberg Katie Stocktonovou, zakladatelku a šéfku Fairlead Strategies. „Aktuálně jsme stále ve fázi cenové korekce, ale čekáme růst k 90 tisícům dolarů za bitcoin,“ dodala. Právě zájem o NFT byl měl zajistit dostatečný přísun nových peněz do kryptoměn i v případě nepříznivého vývoje globálního makroekonomického prostředí.

Zdánlivě nenápadný white paper dokument řeší jedny ze základních výzev finančního a technologického světa. https://bitcoin.org/

Bitcoin, ilustrační obrázek

Jeden bitcoin bude ještě letos stát tři miliony korun, říká analytik, který se zatím nemýlil

Bitcoin dnes nad ránem středoevropského času stál bez několika málo tisíc 1,5 milionu korun. To je jeho historicky nejvyšší cena v české měně. Nebýt razantního zvýšení základní úrokové sazby v podání České národní banky z minulého týdne, už nyní by bitcoin vyšel na víc než právě půldruhý milion korun.

Přečíst článek

>>>>>>Vše o kryptoměnách čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme