Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin se kvůli ukrajinské krizi propadl na třítýdenní minimum

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu za tři týdny
Pixabay

Na třítýdenní minimum se dnes kvůli krizi na východní Ukrajině propadl bitcoin. Podle údajů na specializovaném webu CoinDesk se cena této nejrozšířenější kryptoměny snížila až na 36 376,99 dolaru (zhruba 785 tisíc korun), později ale bitcoin část ztrát smazal. Bitcoin převážně padá od poloviny února.

Reklama

Digitální měny kvůli geopolitickému napětí spojenému s vývojem na východě Ukrajiny dnes čelí dalšímu tlaku. Cena bitcoinu tak nad ránem sestoupila na nejnižší úroveň za téměř tři týdny na 36 376,99 dolaru (zhruba 785 tisíc korun). Z dat serveru CoinDesk vyplývá, že po 14:00 se ale již prodával za 37 653 dolarů, asi o devět tisíc dolarů méně než na začátku roku.

Vývoj ceny bitcoinu za posledních 24 hodin (v amerických dolarech):

Zdroj: CoinDesk.com

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Německo pozastavilo certifikaci projektu Nord Stream 2. Kvůli postupu Kremlu na Ukrajině

Nynější postup Ruska vůči Ukrajině znemožňuje udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny je jasným porušením mezinárodního práva, které nezůstane bez odpovědi. Oznámení přivítal Bílý dům, podle polské vlády je ale zastavení certifikace plynovou „příliš málo".

Přečíst článek

Za poklesem podle analytiků stojí eskalace rusko-ukrajinské krize, která snížila zájem investorů o rizikovější aktiva. Někteří analytici podle agentury Bloomberg předpovídají, že cena bitcoinu by mohla zamířit k hranici 30 tisícům dolarů.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy, kterými uznal nezávislost separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky ve východoukrajinském Donbasu. Zároveň nařídil ruské armádě, aby na jejich území zahájila „misi k zajištění míru". Krok řada západních zemí včetně Česka považuje za agresi a EU chystá sankce, které by se měly v první fázi dotknout ruských investorů a bank. Německo také oznámilo, že zatím neudělí certifikaci ruskému plynovodu Nord Stream 2.

Putinův projev otřásl burzami, hlavní náraz ale teprve přijde

Ruské akcie i rubl se v pondělí v reakci na zásadní vystupňování konfliktu na Ukrajině mohutně propadly. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina, který uznal dvě povstalecké republiky na východě Ukrajiny, citelně zvyšuje riziko v celé oblasti. To stahuje dolů jak ruská, tak ukrajinská aktiva. Ve Spojených státech se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo.

Přečíst článek

Nynější vývoj podle serveru CNBC podkopává názor, že bitcoin by mohl sloužit jako „digitální zlato", tedy jako bezpečné útočiště pro investory v období nejistoty. Cena bitcoinu totiž kopíruje spíše vývoj na akciových trzích než vývoj ceny zlata, která se nyní kvůli napětí kolem Ukrajiny pohybuje v blízkosti devítiměsíčního maxima.

„Neschopnost bitcoinu udržet hranici 40 tisíc dolarů v době zvýšeného napětí kolem Ukrajiny znamená, že je zpátky ve hře hranice 30 tisíc dolarů," uvedl spoluzakladatel kryptoúvěrové společnosti Nexo Antoni Trenchev. „Geopolitika nahradila inflaci na místě hlavního faktoru na tradičních i kryptoměnových trzích," dodal.

Joe Biden, americký prezident

Biden zakázal obchod s Donbasem. Sankce proti Rusku budou následovat

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který Američanům zakazuje investovat nebo obchodovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny. Oznámil to Bílý dům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme