Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden zakázal obchod s Donbasem. Sankce proti Rusku budou následovat

Joe Biden, americký prezident
ČTK

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který Američanům zakazuje investovat nebo obchodovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny. Oznámil to Bílý dům.

Reklama

Nezávislost obou samozvaných republik, Doněcké a Luhanské, v pondělí uznal ruský prezident Vladimir Putin, který zároveň nařídil vyslání ruských vojáků do těchto povstaleckých republik. Řada západních zemí včetně USA jeho rozhodnutí odmítá jako porušení mezinárodního práva. Washington později uvedl, že se v úterý v reakci na poslední kroky Moskvy chystá oznámit nové sankce proti Rusku.

„V reakci na dnešní (pondělní) rozhodnutí a kroky Moskvy plánujeme oznámit nové sankce proti Rusku. Toto oznámení koordinujeme se spojenci a partnery,” uvedl v noci na dnešek Bílý dům.

Putinův projev otřásl burzami, hlavní náraz ale teprve přijde

Ruské akcie i rubl se v pondělí v reakci na zásadní vystupňování konfliktu na Ukrajině mohutně propadly. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina, který uznal dvě povstalecké republiky na východě Ukrajiny, citelně zvyšuje riziko v celé oblasti. To stahuje dolů jak ruská, tak ukrajinská aktiva. Ve Spojených státech se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo.

Přečíst článek

Nařízení, které před tím podepsal Biden, nespadá mezi sankce připravované pro případ ruského vpádu na Ukrajinu. Američanům zakazuje nové investice v samozvané Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice a přímý i nepřímý dovoz jakéhokoli zboží, služeb nebo technologií z východu Ukrajiny. Příkaz také umožňuje uvalení sankcí na jakoukoli osobu odhodlanou působit v této části Ukrajiny.

Americká vláda očekává, že Rusko brzy uvede do praxe své pondělní rozhodnutí vyslat do povstaleckých republik svá vojska. Stát by se tak mělo „ještě tuto noc, ráno nebo v příštích dnech,” řekl stanici CNN zástupce poradce pro národní bezpečnost Jonathan Finer. Některá média mezitím již s odvoláním na svědky v noci na dnešek oznámila, že ruské jednotky se blíží k takzvané linii dotyku, která v Donbasu odděluje povstalce od ukrajinských vládních sil.

Finer odmítl sdělit, zda Washington ohlášenou „mírovou misi” v Donbasu považuje za invazi ruských vojsk na Ukrajinu, kterou dříve hrozil potrestat masivními sankcemi. Podotkl, že Moskva toto území okupuje de facto již od roku 2014.

>>>>>> Vše ke krizi na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme