Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin na vlně optimismu. Hodnota kryptoměny překonala 45 tisíc dolarů

bitcoin
pixabay
 ČTK

Bitcoin poprvé od dubna 2022 vystoupil nad úroveň 45 tisíc dolarů (více než jeden milion korun). Největší světovou kryptoměnu podpořil optimismus související s možným schválením investičních spotových bitcoinových fondů obchodových na burze (ETF), uvedla agentura Reuters. Loni bitcoin posílil o 156 procent, což byl jeho nejlepší výkon od roku 2020.

Reklama

Během asijského obchodování se kurz bitcoinu dostal až na 45 532 dolarů, později část zisků smazal, stále ale posiluje. Zůstává však daleko od rekordního maxima 69 tisíc dolarů, kterého se dotkl v listopadu 2021.

Investoři se soustředí hlavně na to, zda americký regulátor cenných papírů schválí brzy ETF s fyzickým držením bitcoinu. Tyto fondy by otevřely trh s bitcoiny dalším milionům uživatelů a přilákaly miliardové investice.

Wall Street

Končící rok přinesl nevídaný comeback technologických akcií

Zdá se, že globální inflační epizoda se chýlí ke svému konci, centrální banky pomalu začínají snižovat úrokové sazby. Tomu odpovídal i vývoj na trzích za celý rok. Nejvíce se dařilo technologickým akciím a kryptoměnám.

Přečíst článek

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v posledních letech zamítla několik žádostí o spuštění spotových bitcoinových ETF s odůvodněním, že trh s kryptoměnami je náchylný k manipulacím. V posledních měsících ale rostou signály, že regulační orgány jsou připravené povolit alespoň několik ze 13 navrhovaných fondů. Očekává se, že rozhodnutí pravděpodobně padne začátkem tohoto měsíce.

Pokud budou všechny tyto fondy zamítnuté, zaznamená pravděpodobně bitcoin okamžitý propad, uvedl výzkumních firmy Pepperstone Chris Weston. Pokud však budou fondy schválené, je podle něj další vývoj na trhu otázkou. Nastat může scénář spekulativních nákupů s očekáváním růstu měny, či scénář okamžitého prodeje investice obchodníky po oznámení rozhodnutí či to může podpořit měnu v dalším růstu.

Catherine D. Wood

Kupte teď bitcoin, a za šest let jste bohatí, radí známá investorka

Ve světě investic stále ještě není moc výrazných ženských tváří, pořád se drží jako doména mužů, a ještě víc to platí v investičních fondech. Výjimkou je Cathie Woodová, americká investiční guru sázející se svými fondy na technologický pokrok. Teď oslavuje bitcoin - protože jeho růst pomohl i jí.

Přečíst článek

Kryptoměnám také nahrávají rostoucí sázky na to, že hlavní centrální banky letos sníží úrokové sazby. To by mohlo podle analytiků vylepšit náladu vůči kryptoměnám, kterými otřásly předchozí krachy FTX a neúspěchy některých kryptoměnových firem v uplynulých letech.

Ether, kryptoměna navázaná na blockchainovou síť ethereum, roste o 1,5 procenta na 2386 dolarů. Loni Ether posílil o 91 procent.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Reálná hodnota bitcoinu je nulová, tvrdí ekonomové z ECB. Cena kryptoměny stagnuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme