Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stres testy ČNB: Banky ustojí i silnou recesi. Limity pro hypotéky jsou však nezbytné

Hlavní budova České národní banky
ČNB

Finanční sektor v Česku zůstává podle zátěžových testů České národní banky vysoce odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji. Banky jsou dostatečně kapitálově vybavené pro absorpci šoků i v případě déletrvajících ekonomických potíží, uvedli to představitelé ČNB, kteří projednali jarní Zprávu o finanční stabilitě.

Reklama

„Bankovní sektor jako celek by plnil regulatorní limity kapitálového i pákového poměru i v tzv. nepříznivém scénáři, který v historickém srovnání patří k výjimečně zátěžovým. Nicméně dopad tohoto scénáře do kapitálového vybavení bank by byl velmi citelný. Současná situace a rizika proto vyžadují od bank vysokou míru obezřetnosti při řízení bilancí, rizik i kapitálu včetně dividendové politiky,” uvedl ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

Hlavním rizikem pro solventnostní a likviditní pozici nebankovních finančních institucí je nárůst nejistoty na globálních finančních trzích doprovázený skokovým přeceněním rizikových prémií a relativně významným poklesem jimi držených investičních aktiv, uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Jisté náznaky v posledních dnech pozorujeme,” poznamenal.

Odolnost domácího finančního sektoru vůči nepříznivému ekonomickému vývoji potvrdily podle něj rovněž zátěžové testy provedené na tříletém horizontu. Domácí soukromý nefinanční sektor by měl podle výsledků testů být rovněž schopen ztíženou situaci bez závažnějších otřesů ustát. Míra nejistoty ohledně dalšího vývoje ekonomiky je výjimečně vysoká a vyžaduje vysokou míru obezřetnosti ze strany finančních institucí, zdůraznil.

ČNB obnovila příjmové limity u hypoték

Česká národní banka dnes ponechala poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) na 80 procentech. Zároveň ponechala beze změny i další dva limity pro poskytování hypoték, uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Ilustrační foto

Šéf Hypoteční banky Jiří Feix: Úrok dvě procenta na hypotéce? To už se nezopakuje

Drahé nemovitosti a drahé hypotéky nutí stále více zájemců o vlastní bydlení s koupí nemovitosti vyčkat. Doba dvouprocentních úroků na hypotéce je však již nenávratně pryč, píše ve svém komentáři pro Newstream šéf Hypoteční banky Jiří Feix.

Přečíst článek

ČNB zpřísnila limity pro poskytování hypoték loni v listopadu s platností od letošního dubna. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) snížila na 80 procent z předchozích 90 procent. Limit 90 procent je možné uplatnit pro žadatele mladší 36 let.

Zároveň obnovila další příjmové limity pro poskytování hypoték. Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, je od dubna 8,5. Pro mladé do 36 let pak je 9,5. Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, je 45 procent. U mladých do 36 let to aktuálně činí 50 procent. Hranice pro žadatele do 36 let se vztahují pouze na úvěry, které slouží k nákupu jejich vlastního bydlení.

ČNB zároveň konstatovala, že ceny nemovitostí na konci roku 2021 byly o zhruba 40 procent vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmům mediánové domácnosti a požadovaným výnosům z pronájmu nemovitosti. To je přitom o 15 procentních bodů více než před půl rokem, upozornil Rusnok.

„Nastavení limitů ukazatelů LTV, DTI a DSTI je v současné výjimečně nejisté době zcela nezbytné. Nelze přehlížet přetrvávající vysoké nadhodnocení cen bydlení ani skutečnost, že v prvních měsících letošního roku dále narůstal podíl úvěrů se značně rizikovými charakteristikami,” uvedl Rusnok.

Zpráva o finanční stabilitě hodnotí zdraví domácího finančního sektoru a jeho odolnost vůči nepříznivým šokům. Pro bankovní radu je východiskem pro nastavení tzv. makroobezřetnostní politiky, jejímiž hlavními nástroji jsou proticyklická kapitálová rezerva bank a limity ukazatelů pro poskytování hypotečních úvěrů.

V návaznosti na projednání jarní zprávy o finanční stabilitě ČNB také ponechala beze změny takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu. Aktuálně sazba činí 0,5 procenta, ale v souladu s dřívějšími rozhodnutími rady postupně poroste až na 2,5 procenta od dubna 2023.

Rezidenční výstavba ve Varšavě

Češi jsou na tom nejhůř v Evropě s dostupností bydlení. Koupit si vlastní byt je levnější i v Berlíně

Vlastní byt si pořídí rychleji v Berlíně než v Praze. Češi jsou na tom totiž v ohledu vlastnického bydlení nejhůř v Evropě.

Přečíst článek

„V případě zhoršení ekonomické situace a vzniku významných neočekávaných úvěrových ztrát v domácím bankovním sektoru je ČNB připravena sazbu rezervy snížit, případně rezervu zcela rozpustit s cílem podpořit schopnost bank plynule úvěrovat reálnou ekonomiku,” dodal Rusnok.

Bankovní rada podle něj v dnešním rozhodnutí zohlednila mimo jiné vysoký objem dříve přijatých rizik v bilanci bankovního sektoru. Postupné navyšování rezervy dává podle guvernéra ČNB prostor pro flexibilní přístup v případě neočekávaných nepříznivých šoků.

Proticyklická kapitálová rezerva je jedním z opatření směrnice EU o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV). Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využitá bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Efektem může být zpomalení růstu úvěrů. Vedle toho existují kapitálová rezerva ke krytí systémového rizika a bezpečnostní rezerva.

Žádné vládní dotace ministra Mariana Jurečky bytovou krizi v Česku nezmění, míní komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Dalibor Martínek: Teď teprve přichází krize bydlení. Vláda jen zírá a nemá žádný plán

Dosud se hlavně mluvilo o zdražování hypoték. O tom, že mladí lidé i ti starší na ně již nedosáhnou. To je pravda. Při cenách bytů, které rostou ve všech krajích, nejvíce v Ústí nad Labem, a které v Praze u novostaveb již dosahují v průměru sto padesát tisíc korun za metr čtvereční, hypotéky přestávají dávat smysl.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky

Čekat na levnější hypotéku nedává smysl, říká ekonom Petr Sklenář

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme