Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Thajsko či Filipíny se znovu otevírají turistům. Nutné jsou očkování a testy

Thajsko v roce 2019 přilákalo téměř 40 milionů zahraničních turistů. Závislost tamní ekonomiky na turismu je až nezdravě vysoká.
Pixabay
Zdeněk Pečený

V řadě asijských zemí začínají tento a příští týden platit jednodušší podmínky příjezdu pro zahraniční turisty. Přístup jednotlivých státech se na hony liší, ale kritika se nevyhýbá žádné vládě. Podmínky jsou buď moc tvrdé, anebo příliš rozvolněné. Další země se ale co se týká turismu drží tvrdých restrikcí, takže na cestování do Japonska či Jižní Koreje lze stále zapomenout.

Reklama

Jedním z důvodů, proč měla a stále má covidová pandemie v jihovýchodní Asii tak devastující dopad, je vysoká až nezdravá závislost tamních ekonomik na zahraničních turistech. Thajsko v roce 2019 přilákalo téměř 40 milionů zahraničních turistů, Malajsie 26,1 milionu, Indonésie 16,1 milionu a Filipíny 8,3 milionu.

Mezinárodní turismus se ale zastavil přede dvěma lety a znovu se rozjíždí velmi pomalu. Řada zemí navíc zůstává stejně uzavřena vnějšímu světu jako na konci března 2020.

5G tower, ilustrační foto

5G sítě jsou nebezpečné, tvrdí šéfové amerických aerolinek. Hrozí dopravní chaos

Desítky tisíc Američanů mohou uváznout v zahraničí, varují šéfové největší amerických aerolinek. Extrémní chaos v letecké dopravě podle nich může vyvolat spuštění mobilní sítě páté generace (5G) v pásmu C, k čemuž se ve středu chystají telekomunikační společnosti AT&T a Verizon. Podle aerolinek může spuštění nové služby způsobit, že dopravci nebudou moci používat velkou část svých dálkových letadel, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Nedostatek turistů ovlivnil život většiny obyvatel turistických regionů. Jedním z takových je i thajský ostrov Phuket. Tamní taxikář Bond, který pracuje i v jednom z hotelů, líčí, jak to v době uzavřených hranic vypadalo.

„Hotely byly zavřené, taxíkem nebylo koho vozit,“ popisuje mi zoufalou situaci pro pracovníky existenčně závislé na turistech ze zahraničí. „Některé hotely zaměstnancům při uzavření platily 50 procent mzdy, jiné jen 20 a některé vůbec nic,“ dodává s tím, že on prý dostával polovinu příjmu.

Testuj a běž, kam chceš

Thajsko od 1. února obnovilo svůj program Test&Go, v jehož rámci mohou očkovaní turisté dorazit letecky kamkoliv v Thajsku za podmínky negativního testu před cestou a absolvování dvou testů během prvních pěti dnů pobytu v zemi. Právě kvůli nutnosti druhého testu pátý den po příletu se upravená verze cestovního programu setkala s kritikou podnikatelů v turismu.

Mluvčí thajského centra pro zvládání covidu (CCSA) Taweesilp Visanuyothin uvedl, že v lednu do Thajska přijela 185 tisíc turistů, což je číslo na hony vzdálené předcovidovým počtům. Téměř sedm tisíc zahraničních turistů pak mělo při příjezdu pozitivní test. Taweesilp upozornil, že někteří turisté pravidla nedodržují a musejí proto počítat s postihem.

Veřejná doprava v Londýně

Nejhorší doprava je v Londýně, Praha je 82. z tisíce měst

Nářky řidičů, že doprava v jejich městě je určitě nejhorší na světě, jsou v jednom případě pravdivé. Tím městem je podle analýzy o dopravní vytíženosti měst, který sestavila společnost Inrix, Londýn. Britská metropole obsadila první místo jak v žebříčku celkového hodnocení dopravy, tak v délce průměrné doby, kterou řidiči letos strávili v zácpách. Praha se v prvém případě umístila na 82. místě, ve druhém pak na 110. příčce. Zatímco podle celkového hodnocení je Praha nejhorší v Česku, v délce času v kolonách ji předstihl Hradec Králové.

Přečíst článek

Příští týden začnou do země pouštět zahraniční návštěvníky také Filipíny. Tam bude naočkovaným turistům stačit jeden test před příjezdem. Tamní přístup se zase setkal s kritikou obyvatel, že je příliš laxní a zahrává si importem nakažených turistů do země, kde třetí očkovací dávku proti COVID-19 neobdrželo ještě ani sedm procent obyvatel.

Tiskárna na peníze jménem Bali

Další ze zemí asijského jihovýchodu, která mírně uvolňuje podmínky vstupu, je Indonésie. Tamní vláda se snaží vzkřísit především turistickou „tiskárnu na peníze“ – ostrov Bali. Ten na konci roku plnil titulky světových médií kvůli tomu, že navzdory říjnovému „otevření se“ mezinárodním turistům v loňském roce přivítal nejnavštěvovanější indonéský ostrov pouhých 45 zahraničních návštěvníků. V roce 2019 to bylo přes šest milionů.

Praha

Cestovní ruch nejvíce utrpěl v Praze. Nedojeli Číňani

Turistický ruch v Česku vykázal v letošním druhém čtvrtletí známky zotavení, ovšem jen v meziročním porovnání. Ve srovnání s druhým čtvrtletím předpadnemického roku 2019 je turistický ruch v ČR stále v těžké křeči.  

Přečíst článek

Problémem bylo, že ačkoliv tamní vláda mluvila o otevření se turistům, po těch byla vyžadována týdenní hotelová karanténa. Otázkou zůstává, kolik turistů přesvědčí aktuální zkrácení vyžadované karantény na pět dní.

Risk, nebo turistický zisk

Po sérii oznámení o jednodušším cestování by se chtělo jásat, že se v jihovýchodní Asii blíží konec turistické krize. Hoteliéři ale zůstávají obezřetní. Nové mutace koronaviru se mohou objevit kdykoliv. Podle podnikatelů je tato varianta vzhledem k nízké proočkovanosti řady asijských zemí pravděpodobná. Země se potýkají s dilematem, zda turisty pustit a riskovat zhoršení covidové pandemie, anebo je nepouštět a riskovat zhoršení ekonomické recese.

Robotická napodobenina okounka pstruhového a vpravo jeho „kořist“ – škodlivá živorodka komáří.

Vědci vyvíjí roboty s povolením zabíjet, aby ochránili turistický ruch

Roboty dokážou plašit ryby nebo rovnou zabíjet mořské hvězdice. A to v zájmu ochrany přírody, rybolovu a turistického ruchu. Otázkou ovšem je, zda to smějí dělat.

Přečíst článek

Existuje řada zemí, které o rozvolňování cestovních omezení nechtějí ani slyšet. Malajsie několikrát odložila plánovaný start programu podobného tomu thajskému a aktuálně je jeho začátek v nedohlednu. Vietnam sice turisty pouští, ale vyžaduje od nich třídenní karanténu a situaci navíc komplikuje omezený počet letů. Do Vietnamu se totiž smí létat jen z devíti letišť a žádné evropské na seznamu není.

Zapomeňte na Japonsko či Koreu

V Japonsku či Jižní Koreji se jen při zmínce vpuštění zahraničních turistů vyráží demonstrovat. Stačí si vzpomenout na loňskou letní olympiádu v japonském Tokiu. Značná část veřejnosti tehdy požadovala zrušení her a to na pořadu dne nikdy nebylo vpuštění zahraničních diváků do země – šlo pouze o sportovce přijíždějící ze zahraničí.

Čína a pod jejím taktovkou i Hongkong razí dokonce strategii nulové tolerance covidu. I tak má Hongkong při stovce nakažených denně přes 1100 hospitalizovaných. V samosprávném čínském regionu do nemocnice totiž musí každý, komu vyjde pozitivní test.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Praha má druhou nejlepší MHD na světě za Berlínem, říká průzkum Time Out

Tokio či Londýn se nestačí divit. Praha má druhou nejlepší MHD na světě za Berlínem, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme