Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka o Nord Stream 2 skončila. Vítězí Rusko a Německo, Česko ale taky vydělá

Stavba Nord Stream 2, ilustrační foto
Jürgen Mangelsdorf / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0
Viliam Buchert

Letité tahanice o dokončení významného plynovodu Nord Stream 2 skončily. Je to bytostně důležité i pro Česko, protože touto cestou proudí ruský zemní plyn i k nám.

Reklama

Tak, jak to bývá v poslední době obvyklé, i v případě odkladů dokončení plynovodu Nord Stream 2 (zbývá položit jen minimální část celkové délky) se jednalo především o důvody politické. Žádné technické a finanční se neobjevovaly. 

Významná energetická přepravní trasa, která po dně Baltského moře spojuje ruský Vyborg s německým Lubminem, a s jejíž pomocí je dopravován zemní plyn z dalekých ruských nalezišť do Evropy, může podle Američanů nebezpečně zvýšit politický a ekonomický vliv Moskvy na Evropu. Proto Spojené státy kvůli tomu hrozily léta sankcemi i Německu. Ovšem před několika dny byla válka o plynovod ukončena, a ještě letos má začít fungovat.

Jednoznačnými vítězi této války o plyn jsou Rusko a Německo. Na své si přijdou i USA a Česká republika. Naopak za poražené se považují Polsko a Ukrajina. Proč?

Vítězové a poražení

Rusko uspělo především proto, že má zajištěný velký a trvalý odběr plynu pro část Evropy. Obě trasy plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 se pak vyhýbají zemím, kde nemusí být stabilní politická a ekonomická situace – tedy Ukrajině a Bělorusku, což Rusku velmi vyhovuje. 

Moskva je spokojená i s tím, že plynovody obcházejí Polsko, které chtělo více ruské suroviny přepravovat pomocí plynovodu Jamal, který přetíná jeho území. Jenže vlády ve Varšavě jsou tradičně protiruské. Vladimiru Putinovi tak vše zahrálo do karet.

Summit prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina proběhl 16. června v ženevské vile La Grange.

Po summitu Biden-Putin: Pokud Západ na Rusko nezatlačí, bude Moskva vítězit

Chladná normálnost, minimální konkrétní výsledky a pouze mlhavé přísliby do budoucnosti. Tak se dá charakterizovat tolik očekávaný červnový summit amerického prezidenta Joe Bidena a jeho ruského protějšku Vladimira Putina. Prezidenti spolu v ženevské vile La Grange strávili čtyři hodiny. O byznysu hovořili jen okrajově.

Přečíst článek

Spokojené může být i Německo. To hodlá už příští rok zavřít svých šest posledních jaderných reaktorů a pak zamíří i k uzavírání černouhelných a hnědouhelných elektráren. Bez více zemního plynu se tedy neobejde. 

Navíc plyn tolik nevadí ekologickým aktivistům, kteří jsou u našich sousedů nesmírně vlivní. Němci podle odhadů odborníků získají přes Nord Stream 2 plyn o minimálně třetinu levněji, než přes technicky zaostalejší a delší trasu procházející Ukrajinou. 

A další věc – část tranzitních poplatků také skončí u německých firem, protože ruský plyn poputuje dál do Česka, Rakouska, Itálie i dalších evropských států. Očekává se také, že výhledově poklesne těžba plynu v Norsku a Nizozemsku, naopak Rusové mají ještě velké zásoby.

Spojené státy se sice s Německem dohodly, ale nadále považují projekty Nord Streamu za špatné. Proč tedy ustoupily? 

Společně s Berlínem tvrdě tlačí na Rusko, aby se zavázalo poskytovat Ukrajině (s tou má Moskva více než napjaté vztahy) plyn na dalších 10 let a aby nepoužívalo vůči celé Evropě možné výhrůžky, že dodávky někdy zastaví kvůli politickým sporům. Američané také potichu dotlačili Němce k tomu, že ti rozšíří své kapacity na přijímání zkapalněného plynu LNG, který už USA do Evropy dovážejí.

Ruská centrální banka

Martin Pohl: Rusko pokračuje v boji s inflací, covidem i sankcemi

Současné Rusko čelí mnoha výzvám a aktuálně poutá pozornost finančních investorů jeho boj s inflací a pandemií spolu s nekonečnou přetahovanou se západními mocnostmi o vliv ve světě.

Přečíst článek

Jak bylo řečeno, Nord Stream míjí dřívější tranzitní státy pro ruský plyn, tedy Ukrajinu a Polsko. Zejména proto tyto dvě země v této válce prohrály, i když Berlín a Washington dlouho tvrdily, že to nedovolí.

Česko vydělá

S oběma plynovody Nord Stream úzce souvisí i byznys a ekonomika v České republice.  
Na první navazuje v Německu plynovod OPAL, který vede až do saského Olbernhau, který je kousíček od českých hranic a zde pak navazuje na trasy vedoucí Českem.

Nord Stream 2, který má ročně do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu, naváže v Německu na plynovod Eugal, který vede do Deutschneudorfu na německo-české hranici a tam se napojuje na plynovod Capacity4Gas, který vede přes Ústecký a Plzeňský kraj. Provoz začátkem roku zahájila společnost Net4Gas.

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek v Lucemburku

Brusel o rok prodloužil sankce proti Rusku za anexi Krymu

Evropská unie o rok prodloužila sankce uvalené na Rusko za anexi ukrajinského poloostrova Krym a města Sevastopol. V Lucemburku o tom rozhodli ministři zahraničí zemí EU.

Přečíst článek

Firma Net4Gas je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v České republice. Loni dosáhla čistého zisku 3,3 miliardy korun, zaměstnává zde téměř 550 lidí, je jedním z největších firemních dárců v oblasti ochrany přírody a na daních v Česku platí přes 600 milionů korun. Někteří její kritici ale hovoří o tom, že zneužívá svůj monopol a v únoru skutečně dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 10 milionů korun za zneužití dominantního postavení.

Net4gas je plně vlastněna společností Net4Gas Holdings, která je pak v držení konsorcia Allianz Infrastructure Luxembourg I (50 procent) a Borealis Novus Parent (50 procent). Ty daní v Lucembursku a jak je to u mnoha podobných firem v Česku obvyklé, dividendy odplouvají do ciziny.  
Ať už by ale provozoval v České republice plynovody kdokoli, budeme mít i z obou Nord Streamů zisk, protože jsme nejenom dovozce, ale i významná tranzitní země a posíláme surovinu dál. Teď se to ještě posílí. 
 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme