Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Václav Klaus o transformaci aneb Jak to bylo před 30 lety

Václav Klaus
ČTK
Viliam Buchert

Exprezident Václav Klaus je jednou z klíčových postav vzniku moderní České republiky. V útlé knížce popsal svůj pohled na ekonomickou transformaci. Čtenář si znovu uvědomí, v čem bývala síla architekta ekonomických základů země.

Reklama

Václav Klaus se svými sympatizanty a kolegy k jeho letošním 80. narozeninám sepsali hned pětici knih, které se politickému i ekonomického odkazu exprezidenta věnují. Nejdůležitější z nich je Transformace v ČR: cesta ke svobodě a prosperitě, která do hloubky a z různých stran rozebírá zásadní historickou změnu tuzemského hospodářství po listopadové revoluci.

Pokud jste insider a pamětník, místy je to až dobrodružné čtení, pokud patříte k mladším generacím, měla by to být zejména pro ekonomiky, podnikatele, politology či novináře v podstatě povinná literatura.

Pro laickou veřejnost to není úplně jednoduché čtení, protože Václav Klaus často používá odborné termíny a vychází ze specializovaných publikací. Dílo obsahuje také mnoho dat, tabulek a údajů. Na druhou stranu, je to čtení, které je důležité pro pochopení krátkých dějin samostatné České republiky.

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Řízená transformace byla nevyhnutelná

S některými věcmi, které Klaus v knize popsal, lze polemizovat a odborníci by je zřejmě dokázali i vyvrátit, protože bývalá hlava státu si je samozřejmě uzpůsobila k „obrazu svému“. Pokud by se do toho někdo pustil (což se zatím nestalo), byla by to zajímavá a podnětná diskuse. V této zemi ale není nikdo povolanější a informovanější, kdo by dokázal toto téma sofistikovaněji uchopit.

Publikace vychází z Klausových kurzů o české transformaci na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ale není to klasická učebnice a nejsou to ani vysokoškolská skripta. Je to rozsáhlý ekonomický a hospodářskopolitický esej, a právě tím je to svým způsobem kniha ojedinělá.

Exprezident v něm ale neskočil rovnýma nohama do doby porevoluční, jak by se dalo očekávat. Celý transformační proces zasadil do kontextu, který popisuje a hodnotí i dobu předrevoluční a rovněž dobu, kterou prožíváme teď. Právě proto je lépe vidět souvislosti a kontext celé transformace. Když se totiž z ní vytrhnou jednotlivosti (to kritici Klause s chutí dělají), vše může vypadat jinak, než ve skutečnosti bylo.

Petr Nečas

Petr Nečas: Andrej Babiš má slabost pro sbírání informací

Osm let uplynulo od okamžiku, kdy se Petr Nečas zřítil z absolutního vrcholu na dno. Kdy jeho vládu utnulo policejní komando Roberta Šlachty. Z premiéra země se stal „sprostým“ podezřelým. Vehementní snaha policie a státních zastupitelství však ani po tak dlouhé době nevedla k prokázání nějakého trestného činu. Naopak, veškerá podezření se postupně rozpadají. Na životě Petra Nečase se však dlouhodobé pronásledování podepsalo. S médii udržuje jen minimální kontakt, je nedůvěřivý, odmítá se bavit o osobních věcech. Pochopitelně. Přesto nyní poskytl exkluzivní rozhovor pro Newstream.cz.

Přečíst článek

„Systémový zvrat, který následoval po listopadu 1989, byl samozřejmě obrovský, ale dobře pochopit míru kontinuity a diskontinuity je nelehký úkol. Mám strach, že jsme právě toto u nás díky našim nikdy nekončícím politickým sporům nezvládli. Extrémy jsou snadno vyslovitelné – to, co bylo předtím, nestojí za řeč, to, co je potom, je daleko od učebnicových ideálů a mělo to být uděláno jinak. Obojí je nesmysl,“ píše Klaus v knize. A dodává, že „musela proběhnout radikální, státem organizovaná transformace, pouhý pád komunismu k vytvoření nového systému nestačil“.

Rychlá i bolestná změna

Na mnoha místech u toho zdůrazňuje, že podstatou změny bylo kromě automaticky očekávaného nastolení svobody i zásadní umenšení role státu. Což nebylo v tehdejších politických půtkách tak jednoduché prosadit. Existovaly i jiné návrhy a jiné cesty. Klaus ovšem prosadil (a byl to skutečně on a jeho nejbližší okolí) cestu poměrně rychlou, místy bolestnou, částečně neozkoušenou, a proto originální. Cestu českou. Všechny její peripetie jsou v díle popsány podrobně. A Klausovým odpůrcům se proto nebudou zřejmě líbit.

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Obsah knihy Transformace v ČR: cesta ke svobodě a prosperitě mohou jiní odborníci rozporovat. Transformace postkomunistických ekonomik totiž probíhala ve střední a východní Evropy skutečně různě. Přes různé spory však nakonec můžeme dospět ke zjištění, že tyto změny u nás dopadly relativně dobře. Jistě, mnohé se dalo udělat líp a jinak, než to udělal Václav Klaus. Ale to je jen plané teoretizování „Co by, kdyby“. Na to se v historii nehraje. I proto stojí Klausova kniha za přečtení. Nic takového se už totiž nebude opakovat.

Pokud si můžeme vzít z knihy bývalého prezidenta nějaké poučení pro dnešek, pak jsou to tato jeho slova: „Současný evropský ekonomický systém je vysoce regulovaným ekonomickým systémem, který s volným trhem nic společného nemá (s trhem ano, ale s volným trhem nikoli). My jsme ale v listopadu 1989 skutečně chtěli volný trh (free market). Ten byl cílem naší transformace. Současný ideový posun či obrat, kdy mluvit o volném trhu je skoro neslušné (a nevím, na kolika ekonomických fakultách v České republice se ještě vůbec o volném trhu mluví či mluvit smí), je důsledkem širších společenských procesů, je produktem celkové změny ideového a myšlenkového paradigmatu současného západního světa.“

Evropský komisař pro Green Deal Frans Timmermans

Viliam Buchert: EU straší nevyhnutelnou ekologickou katastrofou. Tak to ale není

Evropská komise přijala tvrdší balík opatření, která mají bojovat s možnou klimatickou změnou. Nemístně ale u toho straší obyvatele kontinentu i firmy. A to se jí může šeredně nevyplatit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bývalý český prezident Václav Klaus

Dalibor Martínek: Václav Klaus má bohužel pravdu. Jurečkova reforma penzí je fejk. Důchodci jsou posvátné krávy

Přečíst článek
Bankovky

Dalibor Martínek: Je smutné, že českou korunu obhajuje jenom ex-prezident Václav Klaus

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme