Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V genderové rovnosti je Česko propadlíkem. Lepší je i Nikaragua či Bělorusko

V genderové rovnosti je Česko propadlíkem. Lepší je i Nikaragua či Bělorusko
BPWCR / užito se svolením
 nst
nst

Česká republika je aktuálně na 101. místě světového žebříčku Gender Gap Index ze 146 států zapojených do měření. Mezi 28 evropskými zeměmi hodnocenými Evropským institutem genderové rovnosti se umístila na 26. pozici. Příležitostí, jak tento stav zlepšit, je projekt Women’s Empowerment Principles (WEPs), celosvětově řízený a šířený do jednotlivých zemí v rámci Cílů udržitelného rozvoje pod hlavičkou OSN.

Reklama

V České republice tento projekt zaštiťuje organizace Business and Professional Women (BPWCR) a o jeho smysluplnosti přesvědčila již 14 signatářů.

„Nejslabším ukazatelem, který výši indexu České republiky významně snižuje, je vliv žen. Bez možnosti ovlivňovat rozhodování ve firmách a o věcech veřejných nemohou ženy vnášet do povědomí témata, která se jich týkají, a rozhodovat o nich,“ říká Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR, a dodává: „Zřejmý je nedostatek žen v politice, ale i v odpovědných pozicích ve firmách.“

Ženy si musejí důchod odmakat, nehledě na pětistovku za vychované děti

Eva Hlavsová: Ženy si musejí důchod odmakat, nehledě na pětistovku za vychované děti

Po valorizaci důchodů v červnu 2023 je průměrná výše důchodů 20 233 korun měsíčně. Dosáhly tak zhruba 50 procent průměrné mzdy. Díky letos zavedenému příspěvku 500 korun za každé vychované dítě (tzv. výchovnému) se změnil také rozdíl mezi průměrným důchodem mužů a žen. Zatímco ženy v průměru dostávaly cca o 20 procent (v průměru o 2500 korun) méně než muži, díky výchovnému se rozdíl snížil na cca 13 procent. Kolik dětí to teda mám mít, abych si přišla na stejný důchod jako průměrný chlap?

Přečíst článek

Nevyužitý potenciál

Vyrovnání zastoupení žen v managementu a v politických strukturách není jen krásnou myšlenkou. Je to nevyužitý potenciál možnosti ovlivnit udržitelnost a profitabilitu firem. Jak vyplývá ze studie, kterou vypracovala firma McKinsey, pokud by se zastoupení žen v managementech společností zvýšilo, zvedl by se do roku 2030 hrubý domácí produkt České republiky o celou jednu třetinu.

„Nejčastějšími důvody, proč nejsou ženy podporovány v růstu do významných pozic, jsou předsudky, mozkové zkratky, tak zvané ‚bias‘, a jednostranně nastavená kritéria úspěchu. To souvisí s definováním leadera pouze jako silové role a s nekorektním hodnocením úspěchu a neúspěchu. Hodnoty, které jsou pro ženy přirozené a souvisí právě s udržitelným rozvojem, mohou být dokonce vnímány jako slabost. V civilizovaných zemích jsou muži daleko více vtaženi do otázek osobní a společenské udržitelnosti. Vnímání předsudků a jejich překonávání je součástí rozvoje žen i mužů,” vysvětluje situaci Jana Černoušková, programová ředitelka konference Equal Pay Day a odborná garantka projektu WEPs v České republice.

Novinkou je jmenování české zástupkyně Radmily Pinkavové Jirkovské vedoucí evropské pracovní skupiny WEPs.

Změna postavení žen na trhu práce je možná. Chce to ale konkrétní činy, říká irská velvyslankyně

I když se o problematice podpory žen na pracovním trhu a k růstu do vedení firem mluví léta, v některých indikátorech Česká republika pořád zaostává za evropským průměrem. V roce 2021 byl podle Evropského statického úřadu celkový rozdíl v odměňování mužů a žen v Evropě 13 procent; v České republice bylo to dokonce 16,4 procenta – což je sice pokles ve srovnání s minulými léty, ale pořád daleko od ideální nuly.

Přečíst článek

Signatářů přibývá

Bývalá ředitelka HR televize Nova se své nové role ujala s vizí, ve které právě mezinárodní know-how a jeho sdílení může jednotlivým zemím pomoci v akceleraci nastavování rovných podmínek. „Vnímám rozdíl mezi týmovým nastavením managementu, ve kterém jsou ženy adekvátně zastoupeny, a takového, ve kterém je ženská složka minoritní nebo zcela chybí. Věřím, že projekt WEPs může tuto situaci ovlivnit a vážím si příležitosti být u toho. Na mezinárodní scéně vidíme příklady dobré praxe, které můžeme využít i pro naši situaci. Zároveň jsem hrdá na to, že mohu reprezentovat českou federaci BPW na mezinárodní úrovni,“ říká Radmila Pinkavová Jirkovská.

Novým signatářem, který potvrdil svým podpisem závazek podporovat rovné příležitosti pro ženy a muže ve formě přihlášení se k WEPs, je rodinná firma HOPI Holding. Skupina HOPI podniká v oboru logistiky, potravinářství a zemědělství a zaměstnává více než 4 tisíce zaměstnanců.

„V posledním roce jsme se výrazně posunuli zejména v péči o zdraví našich zaměstnanců, vzdělávání a interní komunikaci. Prioritou je pro nás ESG strategie a zaměření se na udržitelný rozvoj. Oblast rovných příležitostí pro muže a ženy nás v tomto tématu může opět posunout hodně kupředu. Konkrétně půjde o další rozvojové aktivity pro naše zaměstnance. Uvědomujeme si, že budování rovných podmínek nám může otevřít i nové obchodní příležitosti,“ říká Gabriela Kahounová, Group People & Culture Director ve společnosti HOPI.

Europoslankyně: Za stejnou práci náleží mužům i ženám stejné odměny

Europoslankyně: Za stejnou práci náleží mužům i ženám stejné odměny

Gender pay gap, tedy nerovné odměňování mužů a žen stejné kvalifikace a schopností, je stále přítomným problémem napříč všemi zeměmi Evropské unie. Snaha europoslanců o potírání těchto rozdílů vyústila v těchto dnech v přijetí nové směrnice. Ta přináší soubor opatření, která mají zvýšit transparentnost v odměňování, píší ve svém příspěvku europoslankyně Michaela Šojdrová a Frances Fitzgerald. A jaká opatření to jsou?

Přečíst článek

Ženám v Česku stále hrozí chudoba. Investorky radí, jak se jí vyhnout

Přes výrazný posun v rovnoprávnosti v České republice nadále existují výrazné rozdíly v ohodnocení mužů a žen. To se později projevuje v nízkých důchodech, což bude nadále výrazným problémem celé společnosti. Jednou z cest, jak se tomuto problému vyhnout, jsou investice. Ženy však mívají často s investováním problémy, shodují se zkušené investorky, které se o své zkušenosti podělí na akci „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané již tento čtvrtek byznysovým portálem newstream.cz. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

video

Ženy v Česku berou v průměru o 36 procent méně než muži. To je dost smutná statistika, říká Lenka Šťastná z BPWCR

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jeden hezký příběh končí. Kijonková odešla ze Zásilkovny, bude si užívat peníze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme