Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Česku loni přibyla stovka dolarových milionářů. Ve světě jich naopak prudce ubylo

V Česku loni přibylo sto nových dolarových milionářů. Ve světě je trend opačný
profimedia.cz
 ČTK

Dolarových milionářů v Česku loni přibylo o stovku na 32 300, hodnota jejich majetku se ale snížila o 0,6 procenta na 78,2 miliardy amerických dolarů (1,73 bilionu korun). Ve své Zprávě o světovém bohatství to uvedla poradenská společnost Capgemini. Celosvětově naopak počet dolarových milionářů i jejich majetek klesl.

Reklama

"Tuzemští dolaroví milionáři zchudli ve srovnání s bohatými v zahraničí minimálně. V poklesu vedli především nejmajetnější Češi, naopak ti, jejichž majetek dosahuje maximální hodnoty pět milionů dolarů, byli za rok 2022 dokonce v zelených číslech," uvedl Martin Maláník z Capgemini ČR. Milion dolarů je nyní víc než 22 milionů korun.

Akciím Tesly se dařilo, Musk je znovu nejbohatší na světě

Akciím Tesly se dařilo. Musk zbohatl o desítky miliard dolarů a je znovu první na světě

Americký miliardář a podnikatel Elon Musk je znovu nejbohatším člověkem na světě. Díky květnovém růstu akcií jeho automobilky Tesla sesadil z první příčky generálního ředitele luxusního koncernu LVMH Bernarda Arnaulta. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se Muskův majetek od začátku roku zvýšil o 40,3 procenta na 192 miliard dolarů (4,3 bilionu korun).

Přečíst článek

Dopady krize na dolarové milionáře v Česku nebyly podle něj tak výrazné kvůli mírnějšímu poklesu cen akcií ve srovnání třeba s americkým trhem Nasdaq a také kvůli nižšímu podílu nemovitostí v majetku českých milionářů. "Svou roli hrálo i omezení investic z Ruska i dalších zemí bývalého Sovětského svazu, růst úvěrových sazeb, posílení koruny vůči euru a samozřejmě i geopolitická krize na Ukrajině," dodal Maláník.

Nejprudší pokles ve světě za deset let

Podle Zprávy o světovém bohatství, kterou dnes Capgemini zveřejnila na svém webu, se počet dolarových milionářů v roce 2022 celosvětově snížil o 3,3 procenta, tedy asi o 740 tisíc, na 21,7 milionu. Hodnota jejich majetku klesla o 3,6 procenta na 83 bilionů amerických dolarů. Jde o nejprudší pokles za posledních deset let, který způsobila geopolitická a makroekonomická nejistota, uvedla poradenská společnost.

Renáta Kellnerová

Forbes: Nejvlivnější ženou Česka je Kellnerová. V žebříčku přibylo 25 nových jmen

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes podnikatelka, filantropka a většinová majitelka skupiny PPF Renáta Kellnerová. Na druhém místě letošního žebříčku je místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která byla loni první. Třetí pozici obsadila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která se na předních příčkách tohoto žebříčku umístila letos poprvé.

Přečíst článek

Ve srovnání částí světa loni nejvýraznější pokles bohatství postihl Severní Ameriku, kde hodnota majetku dolarových milionářů klesla o 7,4 procenta. Následovala Evropa s poklesem o 3,2 procenta a Asie s Tichomořím se snížením o 2,7 procenta. Naopak Afrika, Latinská Amerika a Blízký východ prokázaly odolnost, když v roce 2022 zaznamenaly finanční růst díky rostoucí světové produkci ropy a zemního plynu, uvedla Capgemini.

Dolaroví milionáři jsou definovaní jako lidé, kteří mají investovatelné jmění milion amerických dolarů a více, s výjimkou hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé spotřeby. V roce 2021 počet dolarových milionářů v Česku díky oživení ekonomiky v Evropě stoupl o 6,9 procenta na 32 200 a jejich majetek meziročně vzrostl o 7,7 procenta na 78,7 miliardy dolarů.

Bernard Arnault

Jedenáct miliard dolarů je pryč. Bernard Arnault během jednoho dne přišel o část jmění

Sektor luxusního zboží zasáhly obavy ze zpomalení růstu v USA. Pro Bernarda Arnaulta, nejbohatšího člověka světa, je to špatná zpráva. Během jednoho dne se jeho jmění ztenčilo o 11,2 miliardy dolarů, píše agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme