Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Forbes: Nejvlivnější ženou Česka je Kellnerová. V žebříčku přibylo 25 nových jmen

Renáta Kellnerová
PPF
 ČTK

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes podnikatelka, filantropka a většinová majitelka skupiny PPF Renáta Kellnerová. Na druhém místě letošního žebříčku je místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která byla loni první. Třetí pozici obsadila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která se na předních příčkách tohoto žebříčku umístila letos poprvé.

Reklama

Žebříček nevlivnějších žen v ČR sestavil časopis Forbes podvanácté. Letos v něm figuruje rekordních 195 jmen významných Češek z nejrůznějších oblastí, od veřejné sféry a politiky přes byznys až po neziskový sektor, z toho 25 jmen je nových.

Kellnerová, která po tragickém úmrtí svého muže v roce 2021 začala spravovat majetek PPF, se na první pozici umístila poprvé. Loni byla třetí. Časopis Forbes vyzdvihl především její působení v pozici předsedkyně správní rady rodinné nadace The Kellner Family Foundation, která letos darovala 500 milionů korun na vybudování onkologického centra v pražské motolské nemocnici. „Jakkoliv si byznys nenechává stranou, centrem jejího zájmu je primárně dobročinnost, jak je ostatně patrné z poslední výroční zprávy, kde Renáta Kellnerová vystupuje ve jménu dobročinných aktivit rodinné i firemní nadace,“ komentoval prvenství Kellnerové Forbes.

V celosvětovém žebříčku časopisu Forbes je Kellnerová také 12. nejbohatší ženou na světě.

Skokanka Pekarová Adamová

Druhou nejvlivnější ženou Česka je Věra Jourová, která se na předních místech žebříčku umisťuje opakovaně. Třetí Pekarová Adamová byla loni patnáctá. „Nejvýše postavená žena - ústavní činitelka v Česku patří k nejvýraznějším tvářím současné české politiky, před pár týdny absolvovala ostře sledovanou cestu na Tchaj-wan, kam ji doprovodila delegace 150 českých podnikatelů a podnikatelek. Je také vlivným hlasem hájícím práva žen v politice i mimo ni,“ uvedl Forbes.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová při setkání s jihokorejským premiérem Han Duk-soem, 23. března 2023, Soul.

Pekarová Adamová a její velká delegace na Tchaj-wanu vzbudila pozornost

Tchajwanská média si všímají návštěvy předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Agentura CNA vyzdvihuje velikost české delegace, která čítá více než 150 lidí, a připomíná, že se Pekarová Adamová v pondělí setká s prezidentkou ostrova Cchaj Jing-wen. Tchajwanský web Taipei Times uvádí, že šéfka sněmovny během své pětidenní návštěvy Tchaj-wanu podepíše společné prohlášení o legislativní spolupráci a v úterý promluví v tamním parlamentu. Čínské velvyslanectví v Praze návštěvu odsoudilo.

Přečíst článek

V první desítce nejvlivnějších žen dále figuruje mimo jiné pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, finanční ředitelka a předsedkyně představenstva PPF Kateřina Jirásková, členka představenstva ČEZ Michaela Chaloupková či finanční ředitelka a členka představenstva KKCG Katarína Kohlmayer.

Na 11. místo zařadil časopis ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) a na 24. pozici prezidentovu manželku Evu Pavlovou. Vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková pak obsadila 49. místo.

Časopis sledoval přes 500 žen z nejrůznějších oborů, hodnotil je v každé kategorii podle několika základních kritérií, podle nichž přiděloval body. Podle Forbesu vlivných žen přibývá především v tuzemském byznysu, v letošním žebříčku se objevilo přes 20 nových jmen českých podnikatelek a manažerek.

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou je na 12. místě žebříčku nejbohatších žen na světě, který sestavuje časopis Forbes. Pětapadesátiletá vdova po vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul předloni v březnu, má podle žebříčku majetek za 16,3 miliardy dolarů (přes 372 miliard korun). Celkově se umístila na 100. příčce, a je tak nejvýše ze všech obyvatel Česka.

Přečíst článek

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Dělení PPF je u konce. Vdova po Kellnerovi má majoritu, každé dítě desetinu

Vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová je oficiálně majoritní akcionářkou investiční skupiny PPF a nejbohatší Češkou. Na konečné uspořádání majetku po zesnulém nejbohatším Čechovi upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Elon Musk urovnal spory s Applem

Osobnosti roku 2022: Musk, Kellnerová i nový guvernér Michl

Kdo jsou osobnosti roku 2022? Redakce byznysového portálu newstream.cz sestavila seznam klíčových osobností, které letos pohnuly dějinami, čeřily vody a měnily naše životy. Zdaleka ne všechny tak činily v pozitivním slova smyslu. Zde je jedenáctka politiků, byznysmenů i zástupců zábavního průmyslu, kteří zanechali v kronice roku 2022 výrazné stopy. V průběhu celého týdne budeme postupně zveřejňovat profily jednotlivých figur.

Přečíst článek

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Klíčové příběhy českého byznysu 2022: Kellnerová převzala rodinnou firmu, Komárek vyrazil dobýt svět

Příběhy nejbohatších Čechů v roce 2022 naznačují zásadní změny na českém byznysovém nebi. Po smrti Petra Kellnera růst jeho impéria zbrzďuje, naopak apetit Karla Komárka stát se skutečným globálním hráčem se projevil hned několikrát. A téměř úspěšně. Renáta Kellnerová a Karel Komárek tak jsou dalšími osobnostmi roku 2022 podle byznysového portálu newstream.cz. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jaroslav Havel

Dalibor Martínek: Kdo se postará o majetek vdov po českých boháčích? Hlásí se Havel

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jeden hezký příběh končí. Kijonková odešla ze Zásilkovny, bude si užívat peníze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme