Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Twitter žaluje Muska. A podle právních expertů má šanci u soudu uspět

Elon Musk
ČTK/AP
 ČTK

Sociální síť Twitter podala žalobu na Elona Muska kvůli porušení dohody o její koupi za 44 miliard USD (1,1 bilionu korun). Požaduje po soudu, aby Muskovi nařídil dokončit transakci za dohodnutou cenu 54,2 USD za akcii.

Reklama

Musk a Twitter se připravují na právní bitvu od pátku, kdy miliardář oznámil, že odstupuje od dubnové dohody o koupi společnosti. Podle Muska Twitter porušil dohodu tím, že nereagoval na žádosti o informace týkající se falešných nebo spamových účtů na platformách, což je zásadní pro obchodní výsledky.

„Musk se zřejmě domnívá, že - na rozdíl od všech ostatních stran podléhajících smluvnímu právu státu Delaware - si může svobodně změnit názor, pomluvit společnost, narušit její provoz, zničit hodnotu akcií a odejít,“ uvádí se v žalobě.

Sociální síť Twitter - ilustrační foto

Twitter odepsal dvě miliardy dolarů ze své hodnoty. Za zrušenou dohodu čeká Muska bouřlivý soud

Akcie společnosti Twitter po oznámení nejbohatšího muže planety Elona Muska, že odstupuje od dohody o koupi sociální sítě, klesly před začátkem obchodování na americké burze o více než sedm procent. Tržní hodnota firmy se tak snížila o zhruba dvě miliardy dolarů (asi 48,5 miliardy korun) na asi 28 miliard dolarů. O dalším pohybu akcií bude rozhodovat soud, u kterého se akcionáři Twitteru budou domáhat naplnění dohody o prodeji firmy Muskovi za 44 miliard dolarů (asi bilion korun), uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Akcie společnosti v úterý uzavřely na ceně 34,06 USD. Klesly tak z více než 50 USD, kde se ocitly koncem dubna, kdy správní rada Twitteru schválila dohodu.

Musk na žádost o komentář nereagoval. Na svém účtu na twitteru uvedl: „Ach ta ironie lol.“

Twitter označil důvody, které Musk uvedl při odstupu od smlouvy, za záminku, která nemá opodstatnění. Podle něj rozhodnutí opustit dohodu souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Akcie Tesly, která je hlavním zdrojem Muskova majetku, ztratily od oznámení dohody 30 procent své hodnoty. V úterý uzavřely na ceně 699,21 USD.

Podle právních expertů se ze zveřejněných informací zdá, že Twitter má navrch, kvůli způsobu, jakým Musk o transakci vyjednával.

Elon Musk

Musk: Továrny Tesly v Austinu i u Berlína jsou jen dvě velké černé díry na peníze

Dvě továrny Tesly na dvou kontinentech letos s velkou pompou spustily provoz, vzduchem létaly konfety a zářivé úsměvy Elona Muska nebraly konce. A střih. Pár měsíců poté šéf automobilky a nejbohatší člověk planety o fabrikách v Austinu a u Berlína prohlašuje, že jsou jen gigantickými kamny na spalování peněz. Důvod? Závody kvůli výpadku dodávek komponentů téměř nevyrábějí, píše CNBC.

Přečíst článek

Elon Musk

Zaměstnanci SpaceX otevřeně zkritizovali Muska. A stálo je to místo

Kritizovat šéfa a obviňovat ho ze zastrašování a šikany zaměstnanců se jednoduše nevyplácí. Přesvědčila se o to nejméně pětice zaměstnanců vesmírné společnosti SpaceX, která v otevřeném dopise kritizovala svého šéfa Elona Muska. A stálo ji to místo, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme