Reklama

Někde je svět evidentně v pořádku. Čeští miliardáři výrazně zbohatli

Karel Komárek
Se svolením KKCG
 ČTK

O více než 70 miliard se rozšířil majetek majitele skupiny KKCG Karla Komárka. Stal se tak největším skokanem mezi tuzemskými miliardáři, vyplývá z aktulního žebříčku nejbohatších Čechů magazínu Forbes. Na první místě dál zůstávají většinoví vlastníci skupiny PPF v čele s Renátou Kellnerovou.

Reklama

Nejbohatší v Česku je dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem za 382,9 miliardy korun. Druhý je v letošním žebříčku časopisu Forbes majitel KKCG Karel Komárek se jměním za 190,2 miliardy korun, třetí realitní magnát Radovan Vítek se 144 miliardami korun. Pořadí na prvních pěti místech žebříčku se nezměnilo, v první desítce si nejbohatší Češi jen proměnili umístění. Forbes žebříček zveřejnil na svém webu.

Na čtvrté pozici zůstává Daniel Křetínský s majetkem za 118,6 miliardy korun, pátý je Andrej Babiš se 107,8 miliardy korun. Ve stovce nejmovitějších Čechů je sedm nováčků, jmění všech lidí v žebříčku přesahuje 2,1 bilionu korun.

Karel Komárek

Komárek buduje loterijní impérium. Za miliardu přikoupil podíl v řecké Kaizen Gaming

Miliardář Karel Komárek posiluje v loterijním byznyse. Prostřednictvím společnosti Alwyn přikoupil víc než třetinový podíl v řecké Kaizen Gaming. Stálo ho to víc než miliardu korun.

Přečíst článek

V desítce nejbohatších je šestý majitel energetické a uhelné Sev.en Energy Pavel Tykač, který má majetek za 84 miliardy korun. V letošním pořadí přeskočil Aleše Zavorala z e-shopu Alza s 81 miliardami a spoluzakladatele Avastu Pavla Baudiše s 54,5 miliardy korun. Devátý je majitel Penty Marek Dospiva (36 miliard) a desátý druhý ze spoluzakladatelů Avastu Eduard Kučera (32,4 miliardy korun).

Na letošní žebříček měla podle Forbesu významný vliv válka na Ukrajině, energetická krize a vysoká inflace, dopady měly také rychle se měnící kurzy měn a ceny akcií. „Konkrétně meziroční rozdíl kurzu dolaru i eura pomohl některým miliardářům z našeho žebříčku ‚zvýšit’ hodnotu aktiv v korunovém vyjádření o více než 15 procent,” uvedl Forbes.

Z nováčků v žebříčku se nejvýše umístila na 40. pozici Radoslava Štěpánková s rodinou se jměním za deset miliard korun. Spolu se svými třemi dětmi zdědila majetek zesnulého Františka Štěpánka, bývalého spolumajitele Sokolovské uhelné, dnes SUAS Group. Nově je ve stovce nejbohatších také dědic a většinový majitel společnosti Meopta Gerald Rausnitz (9,1 miliardy korun), majitel společnosti Pro-Doma Josef Mařinec (osm miliard korun), Jan Fidler ze SEBRE (4,2 miliardy), Radim Lukeš a Petr Borkovec z Partners (3,6 respektive 3,3 miliardy) a Michal Menšík z DoDo (3,6 miliardy korun).

Spodní hranice pro zařazení do žebříčku se letos posunula na 3,1 miliardy korun z loňských 2,5 miliardy korun. Do stovky nejbohatších se tak letos nedostali například Jannis Samaras z Kofoly, Zdeněk Studénka ze společnosti Signum či Martin Burda z Palace Capital.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Dělení PPF je u konce. Vdova po Kellnerovi má majoritu, každé dítě desetinu

Vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová je oficiálně majoritní akcionářkou investiční skupiny PPF a nejbohatší Češkou. Na konečné uspořádání majetku po zesnulém nejbohatším Čechovi upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Klíčové příběhy českého byznysu 2022: Kellnerová převzala rodinnou firmu, Komárek vyrazil dobýt svět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme