Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šnobr: Krach Bohemia Energy může být pro trh zásadní

Michal Šnobr
Tereza Zavadilová / Newstream
Petra Jansová

Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, oznámila konec své činnosti kvůli neustálému nárůstu cen energií. Krach to podle minoritního akcionáře firmy ČEZ Michala Šnobra může být pro trh velmi zásadní. „Tento krach je krachem obchodního modelu, který bude mít důsledky pro společnost a její věřitele,” říká Šnobr.

Reklama

Firma Bohemia Energy k dnešnímu dni ukončila svoji činnost. Proč k tomu došlo?

Základní příčina je jasná. Velmi rychlý a nenadálý růst cen elektřinu a plynu v krátkém časovém horizontu. Kopíruje to velmi podobný krach společnosti Moravia Energo. Tehdy, tuším v roce 2009, ceny elektřiny vyskočily ke 100 eurům za megawatthodinu (MWh). Proč a jak k tomu došlo má ale mnohem hlubší důvody. 

A ty jsou jaké?

Velmi pravděpodobně firmě Bohemia Energy selhala obchodní politika. Na jedné straně se snažila dodržet závazky vyplývající ze smluv vůči svým klientům a na straně druhé zřejmě neměla elektřinu včas a řádně nakoupenou tak, aby tyto závazky byla schopna dodržet. Dostala se do situace, kdy musela nakupovat energie za jakoukoliv cenu a kvůli tomu se postupně dostávala do větších a větších ztrát.

Bohemia Energy

Bohemia Energy končí. Neustála extrémní růst cen energií

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Vyplývá to z informací na webu společnosti.

Přečíst článek

Před třemi týdny společnost Bohemia Energy přesto ohlásila zdražování. Dá se to považovat za jakousi předzvěst počínajících problémů?

Způsobilo to, že někteří z jejích zákazníků odešli ke konkurenci. I to jim mohlo do určité míry podtrhnout nohy. A pokud společnost nevlastní žádná aktiva a je v podstatě „průtokovým ohřívačem“ fungujícím jako překupník elektřiny mezi výrobcem a spotřebitelem, pak kritická situace nastane velmi rychle. 

Krachovat mohou i menší společnosti 

Mluví se to tom, že tento krach zdaleka nebude posledním. Souhlasíte?

Krach u společnosti obdobné velikosti už nečekám. U menších společností ale nastat může. 

Co se teď stane s klienty, kteří u Bohemia Energy zůstali?

Na šest měsíců po ukončení činnosti Bohemia Energy přijde dle zákona tzv. dodavatel poslední instance. Většinou to bývá distributor v místě spotřebitele, na jihu to bude E.ON, v Praze Pražská energetika, jinde ČEZ. A posléze začnou nějaké přestupy klientů. Jinak řečeno, situace, která nastala tímto krachem, pro spotřebitele obtížná nebude. Problém vidím jinde.

iPhone 13

Nešťastná třináctka? Čipová mizérie tíží Apple, omezí výrobu nových iPhonů

Americká technologická společnost Apple pravděpodobně sníží produkci chytrých telefonů nové generace iPhone 13 kvůli celosvětovému nedostatku čipů.

Přečíst článek

Konec Bohemia Energy může mít dopad i na ČEZ

Kde?

Obávám se, že stejně jako v případě Moravia Energo, zůstanou i po Bohemia Energy závazky vůči dodavatelům elektřiny nebo obchodním partnerům. V případě Moravia Energo to tehdy bylo asi pět miliard. Aktuální krach Bohemia Energy je krachem obchodního modelu, který bude mít důsledky pro společnost a její věřitele.

Může tento krach mít pozitivní dopad pro společnosti, které na tuzemském energetickém trhu zůstanou i přes aktuální vysoké ceny energií?

Teoreticky samozřejmě získají víc klientů, ale já se obávám spíš toho, že na druhé straně zůstanou závazky. Například na zmiňovaném krachu Moravia Energo před více než deseti lety tehdy ČEZ velmi prodělal. A něco takového může nastat i nyní. Takže je otázka, jestli toto nebude pro trh zásadnější než cokoliv jiného.

Nobelovka za ekonomii

Nobelovu cenu za ekonomii získává i muž, na kterého nedají dopustit odboráři

Letošní Nobelova cena za ekonomii je nezvykle rozdělena na tři nestejné části. Polovina ceny míří Davidu Cardovi za výzkum v oblasti trhu práce. O zbylou polovinu se pak rovným dílem dělí Joshua Angrist a Guido Imbens za metodologické obohacení analýzy příčinných vztahů. 

Přečíst článek

Mražené polotovary jsou nedostatkovým zbožím.

Není jídlo ani benzín? Zachovejte klid, zní z Downing Street

Potravinová a palivová krize již týdny zkouší národ, který je znám zachováním klidu a pokračováním v duchu hesla „Keep calm and carry on.“ Co stojí za výpadky v dodávkách potravin a paliva záleží na tom, zda se ptáte britského ministra anebo kohokoliv jiného. Může za to přílišné nakupování ve strachu z nedostatku těchto komodit, respektive nedostatek řidičů kamionů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme