Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ERÚ: Zákazníci Bohemia Energy nemusejí aktivně nic dělat, bude o ně postaráno

Bohemia Energy
ČTK

Zákazníkům Bohemia Energy, která oznámila ukončení činnosti, se jejich dodavatel poslední instance sám ozve během několika dnů. Sami nemusejí dělat nic, nikam chodit ani volat na pobočky, o nepřetržitou dodávku energií nepřijdou, uvedl Energetický regulační úřad.

Reklama

Mezi dodavatele poslední instance patří ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy. Firmy samy potvrzují, že zákazníky Bohemia Energy samy kontaktují.

„Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpožděním, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,” uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

innogy

Největší dodavatel plynu innogy ohlásil zdražování o víc než 10 procent

Největší dodavatel plynu v Česku, firma innogy Energie, zvýší od 20. listopadu ceny plynu, u základního produktu Standard to bude v průměru o 10,6 procenta.

Přečíst článek

„Prosíme nyní všechny zákazníky, kteří se ocitli v nouzi, zůstaňte v klidu. Spojíme se s vámi sami. Rozumíme, že to není jednoduché, ale nemusíte se bát, že byste byli od dodávek elektřiny odstřiženi. Naši lidé, naše call centra i naše pobočky pracují na maximum. Nemusíte nám volat ani chodit na naše pobočky,” uvedl ČEZ.

Fronty před zákaznickým centrem Pražské energetiky (PRE) a Pražské plynárenské v Jungmannově ulici v Praze ČTK

Obdobně reagoval na svém twitterovém účtu také předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Pád Bohemia Energy označil ministr rezortů dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) za selhání komerčního subjektu v důsledku spekulací a celoevropského růstu cen energií. „Máme pro tyto případy zákonné nástroje, nikdo nepřijde o dodávky energií, všichni přejdou pod dodavatele poslední instance. Nic to nemění na skutečnosti, že naše vláda dotáhne kompenzace pro všechny domácnosti a firmy na bázi energo šeků a snížení DPH,” doplnil vicepremiér.

Dodavatel poslední instance nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového řádného dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení. 

energie

Týden tradera: Vysoké napětí na trhu s energiemi

Volatilita měřena americkým indexem strachu VIX se již nějakou dobu drží na vyšších úrovních (kolem 20) a nezdá se, že by ho mělo v příštích dnech něco významně trvale uklidnit. Investoři si možná uvědomují, že křehké pandemické oživení může být ohroženo strmým růstem cen energií ve světě, pokřivením dodavatelských vztahů a inflací. 

Přečíst článek

Podle Trávníčka nyní zdražují téměř všichni dodavatelé a ani dodavatelé poslední instance nemohou nastavit ceny pod úrovní, za kterou energie sami nakupují. „Přesto jsem už vyzval jejich vedoucí představitele, aby nabídli lidem ceny skutečně odpovídající situaci, nikoliv vyšší. Energetický regulační úřad bude jejich výpočet pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady,” uzavřel.

Skupina Bohemia Energy dnes oznámila ukončení poskytování dodávek elektřiny a plynu kvůli výraznému růstu velkoobchodních cen. Největší tuzemský alternativní operátor má kolem 900 tisíc odběrných míst.

energie

Michal Macenauer: Elektřina zlevní, i tak vydělá ten, kdo si pořídí vlastní zdroj

V posledních měsících, a především týdnech, pozorujeme nebývalý růst ceny elektřiny a prakticky všech nejen energetických komodit. Elektřina je v současnosti nejdražší v historii a je dokonce i nad úrovní rekordního roku 2008. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme