Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Není jídlo ani benzín? Zachovejte klid, zní z Downing Street

Mražené polotovary jsou nedostatkovým zbožím.
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Potravinová a palivová krize již týdny zkouší národ, který je znám zachováním klidu a pokračováním v duchu hesla „Keep calm and carry on.“ Co stojí za výpadky v dodávkách potravin a paliva záleží na tom, zda se ptáte britského ministra anebo kohokoliv jiného. Může za to přílišné nakupování ve strachu z nedostatku těchto komodit, respektive nedostatek řidičů kamionů.

Reklama

Při prohlídce několika supermarketů v Londýně a jeho okolí je rychle patrné, že informace v mediích nejsou smyšlené. V některých chybí pár produktů, jinde zejí prázdnotou jen některé regály, jinde celé uličky. Nejčastěji nejsou k mání mražené polotovary, ale také čerstvé maso, těstoviny, toaletní papír či vlhčené ubrousky. Naopak výběr v oddělení ovoce či zeleniny se zdá stejný jako před rokem či dvěma. 

Podívejte se na situaci v britských supermarketech:

Nakupující v britských obchodech dnes ale zkrátka musejí počítat s tím, že si z cesty na nákup nepřinesou vše, co si plánovali. „Každou chvíli něco není, prostě zrovna kamion s tímhle výrobkem nedorazil,“ říká zaměstnanec supermarketu Dan. A to je situace, jakou místní obchody ani zákazníci nepamatují. Police v obchodech bývaly neustále plné, ale časy se mění. 

Na osm milionů Britů si v posledních dvou týdnech nebylo schopno koupit některé základní potraviny, vyplývá to z dat Britského statistického úřadu. To je zhruba 17 procent dospělých Britů. 6 z 10 Britů pak přiznává, že nakupování potravin je nyní jiné než obvykle. Zbytek světa zatím nechápavě zírá, co že se to v ostrovním království děje. Jak je možné, že ve vyspělé zemi si miliony lidí nemohou koupit potraviny?

Ilustrační foto

Británie má nedostatek řidičů. Zákazníci se bojí prázdných regálů

Ve Velké Británii chybí až 100 tisíc profesionálních řidičů kamionů, což způsobuje nedostatek některých produktů v obchodech. Provozovatelé obchodů varují před problémy, které mohou o Vánocích vygradovat až do prázdných regálů.

Přečíst článek

Výmluvy

Britská vláda se viníky snaží hledat všude jinde, jen ne u sebe. Za nedostatek paliva na benzínkách a potravin v regálech mohou prý hlavně ti, kteří příliš nakupovali a nedostatek řidičů. Za nedostatek masa zase mohou chybějící řezníci, za chybějící těstoviny zase špatná úroda pšenice v Kanadě i Evropě. 

Existují však společní jmenovatelé pro většinu současných problémů. Nedostatek pracovních sil je do velké míry způsoben odlivem evropských pracovníků po odchodu Spojeného království z Evropské unie. Brexit v kombinaci s neschopností vlády předvídat situaci a přijmout opatření k vyhnutí se současné blamáži zadělal na nepříjemný počátek podzimu pro většinu Britů, kteří nemohou sehnat maso či benzín.

Británii chybí řidiči náklaďáků, zásobování vázne

Čerpací stanice v Británii jsou na suchu, některé zavírají. Nemá je kdo zásobovat

V Británii muselo dočasně přerušit provoz několik čerpacích stanic, protože jim došly pohonné hmoty. Ty na ně kvůli chybějícím řidičům nákladních aut nemá kdo dovézt, v rafinériích je přitom benzinu i nafty dost.

Přečíst článek

Strategie britské vlády se aktuálně zdá být „přečkávací“. Přijala jen pár dílčích kroků, které zásadní obrat nepřinesly. Od mobilizace armády pro řízení cisteren, přes snahu nalákat britské řidiče kamionů v důchodu zpět do práce a snahu urychlit vydávání nových řidičáků na kamiony až po slíbení dočasných pracovních víz pro řidiče a řezníky ze zahraničí. První týden, kdy se přijímaly žádosti o pět tisíc víz pro řidiče kamionů, přišlo 27 přihlášek.

Po kamioňácích je poptávka po celé Evropě a britské mzdy zkrátka nejsou tak lákavé. A pak je tu problém s přijetím dočasné práce, abyste pomohli zemi, která vám dala nedávno jasně najevo, že o vás nestojí. „Unijní pracovníci, se kterými se bavíme, nepůjdou pracovat do Velké Británie na krátkodobé vízum, aby pomohli Velké Británii dostat se z hnoje (vyjádření v oroginále bylo daleko expresivější - pozn. red.), který si způsobila sama,“ řekl BBC šéf nizozemských odborů FNV Edwin Atema.

Eurowag, ilustrační foto

Vohánkův Eurowag debutoval na londýnské burze. A hned ztrácí

Akcie české společnosti Eurowag dnes debutovaly na Londýnské akciové burze (LSE) desetiprocentním propadem. Firma v oznámení pro LSE stanovila cenu akcií v primární veřejné nabídce (IPO) na 150 pencí, krátce po zahájení ale její akcie oslabily pod 135 pencí. 

Přečíst článek

Mnozí varují, že výpadky dodávek a problémy s chybějícími pracovníky by mohly vést k chybějícím potravinám na Vánoce. Ironií celého Brexitu, který měl snížit závislost Velké Británie na levné pracovní síle a výrobků z kontinentu, je, že nedostatek pracovníků by mohl vést k ještě většímu dovozu potravin z Evropské unie. Nick Allen, šéf Britské asociace zpracovatelů masa, řekl televizi Sky News, že pokud se vánoční krocani nedovezou ze zahraničí, tak možná nebudou na britských svátečních tabulích žádní. 

Zima přichází

Navzdory ujišťování vládních představitelů, že se nic neděje, nevypadá nejbližší budoucnost pro Velkou Británii nikterak růžově. I přes zapojení armády do zásobování benzínek se daří „vyschlé“ čerpačky znovuotevřít jen velmi pomalu. S přicházející zimou hrozí, že ostrovní domácnosti nebudou mít čím topit, anebo si to kvůli rostoucím cenám nebudou moci dovolit. Ministr energetiky Kwasi Kwarteng odmítl spekulace, že zemi hrozí energetická krize. Vláda má prý řadu bezpečných dodavatelů. 

Tato čerpačka má benzín jen pro členy integrovaného záchraného systému

REPORTÁŽ: Program na rodinné odpoledne v Londýně? Hledání benzínky

Když se za deštivého pátečního odpoledne vydáváme na jih od Londýna hledat otevřenou čerpací stanici, tak nějak tuším, že to nebude akce na deset minut, jak jsme zvyklí.

Přečíst článek

Realita je ale taková, že poptávka po plynu roste napříč Evropou a Spojené království by se tak mohlo fyzicky a možná i politicky ocitnout na konci fronty. Velká Británie je schopná uskladnit pouze nepatrné množství zemního plynu a je tak závislá na úložištích v jiných zemích. Největší skladovací kapacity na kontinentu má Itálie a šéf tamní společnosti spravující energetickou infrastrukturu Snam Marco Alverà řekl Bloombergu, že pokud Evropu čeká studená zima, některé země by mohly zakázat vývoz plynu a Velkou Británii tak odříznout úplně. 

Letošní Vánoce tak možná budou bez krocana, ale zato při svíčkách. Snad Britové zachovají klid.

benzin, nafta, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Růst cen pohonných hmot se jen tak nezastaví

Pohonné hmoty v Česku dál výrazně zdražují. Průměrná cena benzinu Natural 95 překročila 35 korun za litr. Skokově stoupá i cena nafty. Za týden vzrostla o více než korunu na 33,56 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rishi Sunak

Miliony střel i finanční podpora. Británie pošle na Ukrajinu svůj dosud největší balík vojenské pomoci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme