Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rupert Murdoch tiše chystá obří mediální holding. Problémy, nebo příprava na předání moci?

Miliardář Rupert Murdoch
ČTK
Stanislav Šulc

Dvě klíčové společnosti ovládané miliardářem Rupertem Murdochem se mají připravit na opětovné propojení. Uvádějí to prestižní zámořská byznysová média v čele s The Wall Street Journalem, který spadá do News Corp. Ta se přitom z holdingu s Foxem oddělila teprve v roce 2013. Nyní mají firmy hledat synergie a ve vzduchu je i opětovné spojení.

Reklama

Příběh Ruperta Murdocha je do velké míry příběhem zámořských médií posledních třech dekád. Začal s jediným novinovým titulem, ještě navíc australským, ale sérií správných akvizic a investic na nepravděpodobné vítěze miliardář postupně vybudoval jedno z nejvlivnějších mediálních impérií světa. Spadaly sem televize Fox, Studio 20th Century Fox, či stanice Fox News, dále The Wall Street Journal nebo nechvalně proslulý bulvární plátek News of the World, který ve svých skandálech pod Murdochovým dohledem došel tak daleko, že jej News Corp. musel 10. července 2011 zavřít.

O dva roky později pak Murdoch přišel s nečekaným projektem rozdělení svých aktivit na News Corp. a Fox Corp. Obě společnosti pak doznaly zásadních změn. Zejména Fox byl dále vnitřně rozdělen na vysílací a filmovou divizi, filmové aktivity pak Murdoch prodal The Walt Disney Company za bezprecedentních 71,3 miliardy dolarů.

Mediální magnát Rupert Murdoch

Murdoch po ročním hledání koupil ranč od rodiny Kochů za 200 milionů dolarů

Mediální magnát a miliardář Rupert Murdoch si na starší kolena udělal se svou ženou, bývalou herečkou a exmanželkou Micka Jaggera Jerry Hallovou radost a koupili ranč. Nemovitost Beaverhead Ranch ve státě Montana má rozlohu 340 tisíc akrů a cena podle The Wall Street Journal činila 200 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy korun). Prodejcem nebyl nikdo jiný než jedna z nejbohatších rodin ve Spojených státech a majitelé olejářského impéria Koch Industries.

Přečíst článek

Nyní Murdoch přichází s dalším nečekaným tahem a necelou dekádu po oddělení dvou klíčových mediálních firem chystá jejich opětovné propojení, uvedl The Wall Street Journal, který spadá do News Corp. a jehož informaci ověřila i agentura Bloomberg.

Krize na obzoru, nebo nástupnictví?

Důvodů pro zásadní korporátní krok může být hned několik. Podle agentury Bloomberg však v popředí jsou zejména dva. Prvním je očekávání hluboké krize, která se může výrazně negativně podepsat právě na mediálních domech. Druhou je sílící konkurence nových hráčů na mediálním trhu. V rovině zpravodajství klasická média bojují zejména o distribuci obsahu se sociálními sítěmi, v rovině vysílání tu pak je sílící dominance Netflixu a dalších streamovacích služeb.

Netflix, ilustrační foto

Revoluce ve streamingu. Sledovanost Netflixu bude měřit externí firma

Netflix se pokusí příští rok zavést levnější předplatné, které bude podporované reklamami. To je jeden z důvodů, proč globální internetová televize poprvé umožní externí firmě měřit sledovanost. Doposud Netflix zveřejňoval jen vlastní metriky. 

Přečíst článek

Pak tu je ovšem ještě třetí, možná nejzajímavější důvod. Podle Bloombergu by totiž podobný krok znamenal zásadní posílení pozice Murdochova syna Lachlana. Rupertu Murdochovi je v současnosti 91 let a bez ohledu na vlastní sílu a schopnosti si je vědom, že v korporátní struktuře není snadné prosadit svého nástupce na poslední chvíli.

Lachlan přitom v současnosti figuruje jako dvojka v News Corpu (jedničkou je Rupert) a naopak má hlavní úlohu ve Foxu. Pokud by k finálnímu propojení došlo, stal by se přinejmenším neochvějnou dvojkou, ne-li dokonce rovnou jedničkou nově vzniklé společnosti.

Většina hlasů

Jak snadné bude dokončit tento ambiciózní plán, však v tuto chvíli není jisté. Rupert Murdoch a rodina drží v News Corpu 39 procent rozhodovacích práv, ve Foxu 42 procent. Pokud by mělo dojít skutečně ke klasické fúzi, musela by pro hlasovat většina akcionářů.

Netflix

Netflix slaví 25. narozeniny. Za tu dobu se změnil k nepoznání

29. srpna 1997. Datum, kdy se zrodil Netflix, dnes světoznámý symbol filmové a televizní zábavy. Na počátku však byl něčím úplně jiným. A za několik let možná bude úspěšným herním studiem.

Přečíst článek

Pro které akcionáře to pak bude výhodnější a pro které méně, pak naznačují obchody na burze. Po uzavření denních obchodů se s akciemi nadále čile obchodovalo, a zatímco akcie News Corpu vzrostly o 6,5 procenta, akcie Foxu naopak o téměř dvě procenta poklesly. News Corp. je s tržní kapitalizací 9,14 miliard dolarů menší z obou firem, Fox má v tuto chvíli hodnotu 16,7 miliardy dolarů.

Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Prestižní agentura sází na to, že Fialův kabinet zvládne energokrizi

Agentura Standard & Poor’s Česku potvrzuje rating, jde o dobrou zprávu pro Fialovu vládu. ČR podle agentury energetickou krizi zvládne, i díky svému nízkému dluhu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme