Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Murdoch po ročním hledání koupil ranč od rodiny Kochů za 200 milionů dolarů

Mediální magnát Rupert Murdoch
David Shankbone / Creative Commons / CC BY 3.0
Dušan Kütner
duk

Mediální magnát a miliardář Rupert Murdoch si na starší kolena udělal se svou ženou, bývalou herečkou a exmanželkou Micka Jaggera Jerry Hallovou radost a koupili ranč. Nemovitost Beaverhead Ranch ve státě Montana má rozlohu 340 tisíc akrů a cena podle The Wall Street Journal činila 200 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy korun). Prodejcem nebyl nikdo jiný než jedna z nejbohatších rodin ve Spojených státech a majitelé olejářského impéria Koch Industries.

Reklama

Ani jedna ze stran cenu transakce nekomentovala. Suma zhruba 200 milionů dolarů z něj ale podle lidí obeznámených s obchodem činí největší prodej ranče v historii Montany, poznamenal The Wall Street Journal. Ranč poblíž národního parku Yellowstone koupil před více než sedmi desetiletími Fred Koch, který založil ropnou společnost, z níž vznikla dnešní Koch Industries, druhá největší rodinná firma na světě.

Dům od architektů ze studia SENAA

Milionáři v Česku se nejvíce obávají inflace. Investují do realit

Více než polovina českých a slovenských dolarových milionářů považuje za největší hrozbu pro udržení a růst svého bohatství v nadcházejících dvanácti měsících inflaci. Vyplývá to z průzkumu J&T Banka Wealth Report 2021 mezi třemi stovkami movitých respondentů. Téměř všichni pak očekávají, že se inflace bude pohybovat nad dlouhodobým inflačním cílem centrálních bank, který v tuzemsku činí dvě procenta. Každý dvanáctý milionář dokonce očekává inflaci kolem deseti procent. Jednoznačnou obranou podle nich jsou investice.

Přečíst článek

„Znamená to hlubokou odpovědnost,” prohlásil devadesátiletý Murdoch – mimo jiné majitel televizní stanice Fox, filmového studia 20th Century Studio či a mnoha deníků včetně The Wall Street Journalu – prostřednictvím svého mluvčího. „Cítíme se poctěni, že můžeme převzít vlastnictví této krásné půdy a těšíme se na neustálé zlepšování jak komerčního obchodu s dobytkem, tak hodnoty celého ranče,“ dodal. Murdochovi plánují trávit na ranči čas, řekl mluvčí s tím, že Murdochovi o koupi ranče usilovali zhruba rok.

Nemovitost zabírá 80 kilometrů od severu k jihu a protíná dva samostatné okresy. Ranč je domovem asi čtyř tisíc losů, osmi set antilop a 1500 jelenů. Je na ní také 45 kilometrů dlouhý potok obývaný pstruhy. Nemovitost má 25 domů, většinou pro zaměstnance.

Welcome to Texas

Američané se houfně stěhují do Texasu

Spojené státy zažívají poslední dobou menší stěhování národů. Američané hledají větší domy za méně peněz, silnou ekonomiku a pracovní trh, slabší automobilový provoz, nízkou kriminalitu či stabilnější klima. Zatím se zdá, že se většina jejich cest potkává v druhém nejlidnatějším státě unie - Texasu.

Přečíst článek

„Je to největší obchod na ranči v Montaně, jak velikostí, tak cenou,“ řekl Chance Bernall z Beaverhead Home and Ranch Real Estate, který prodejce zastupoval. Dosud největším obchodem byl prodej ranče Climbing Arrow o zhruba 80 tisících akrech začátkem tohoto roku s cenou 136,25 milionu dolarů. 

Členové rodiny Kochů a subjekty, které ovládají, patří mezi největší vlastníky půdy ve Státech. Fredovi potomci Charles a Bill Kochovi, stejně jako jejich již zesnulí bratři Frederick a David, také nashromáždili portfolio luxusních nemovitostí v Palm Beach, Coloradu a New Yorku. V posledních měsících ale Koch Industries začala zejména na Západě značnou část půdy prodávat a nové majitele získalo na 100 tisíc akrů.

Rodina Murdochových také vlastní ranč v Kalifornii. V roce 2013 koupil Murdoch – jehož majetek činí podle agentury Bloomberg 8,8 miliardy dolarů a řadí jej na 294. místo v USA – také nemovitost a vinařství  v losangeleské čtvrti Bel-Air. V rodné Austrálii pak Murdochova rodina podle mluvčího vlastní Cavan Station, farmu o 25 tisících akrech pro ovce a dobytek v Novém Jižním Walesu. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme