Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pohřeb století vyvolá v Londýně dopravní chaos, hrozí uzavření metra, varují úřady

Pohřeb královny Alžběty II.
ČTK
Dušan Kütner

Snaha osobně vzdát poctu zesnulé královně Alžbětě II. či přímo na místě sledovat její pohřeb v pondělí 19. září vyvolá zájem statisíců lidí. Londýnské úřady proto varují, že od středy, kdy bude rakev s ostatky nejdéle vládnoucí britské panovnice vystavena ve Westminsterském opatství, čekají metropoli vážné dopravní komplikace, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Londýn zažije v nadcházejících dnech nápor cestujících, hlavní město budou chtít navštívít statisíce lidí, aby osobně vzdali úctu zesnulé královně, varovali šéfové londýnské dopravy.

Královna Alžběta II.

GALERIE: Alžbětino století skončilo. Truchlí celý svět

Konec jedné éry, zní titulek zprávy o úmrtí britské královny Alžběty II. magazínu The Economist. Magazín připomíná, jak moc se za skoro století života aristokratky a 69 let jejího vládnutí změnila Británie. A svět. 

Přečíst článek

Podle odhadů zamíří do Westminsterském opatství přes 750 tisic lidí, napsal deník The Times. Podle něj budou fronty před parlamentem dlouhé několik kilometrů a čekat se v nich bude až dvacet hodin, na pořádek bude v metropoli dohlížet na 10 tisíc policistů.

Hlavní nával bude v metru

Uživatele veřejné dopravy proto úřady upozorňují, že město bude „mimořádně vytížené“ a lidé by měli počítat s dočasným uzavřením stanic metra, zejména v blízkosti Buckinghamského paláce, aby se předešlo překročení kapacity metra, napsal Bloomberg.

Zemřela britská královna Alžběta II.

Archivní videa: Alžběta jako miminko, svatby i korunovace

Zesnulá britská královna Alžběta II. byla unikátní v mnoha směrech. Zařadila se mezi nejdéle vládnoucí panovníky a její rekordy v budoucnu budou vládci na celém světě jen těžko překonávat. Ale zároveň byla první panovnicí, jejíž celý život zachycovaly filmové a později televizní kamery. Zejména britské archivy odhalily řadu unikátních záběrů. Od střihového videa Alžběty jako dítěte přes proslulou svatbu s Philipem a korunovaci až po legendární zahájení olympijských her v Londýně v roce 2012. Alžbětin život ale byl plný i zcela obyčejných situací, jako byla premiéra opery nebo pojížďka na koních.

Přečíst článek

„Vzhledem k tomu, že rakev Jejího Veličenstva cestuje do Londýna, aby byla umístěna ve Westminsterském paláci, očekáváme, že v hlavním městě budeme svědky nebývalé poptávky po cestování, zejména od středy 14. září,” uvedly ve společném prohlášení organizace Network Rail, Transport for London a Rail Delivery Group.

Zásadní proto pro návštěvníky Londýna bude plánovat si cestu s využitím nejnovějších dopravních informací a aplikací, a to nejen týkajících se veřejné dopravy, ale i aktuální situace na hlavních silničních tazích do města.

Alžběta II.

Lukáš Kovanda: Alžběta II. smyslem pro řád vytvořila bilionovou hodnotu

Zesnulá královna Alžběta II. vstupuje do dějin nejen jako nejdéle vládnoucí britský monarcha, ale též „nejhodnotnější“. Pokud by britská královská rodina představovala firmu, byla by její značka, „brand“, jednou z nejhodnotnějších na světě.

Přečíst článek

Cestující londýnského metra úřady vyzvaly, aby se „pokud možno“ vyhýbali stanici Green Park, která je nejbližší stanicí k Buckinghamskému paláci. Doporučení se ale týká i dalších stanic v širším okolí paláce Victoria, Piccadilly Circus a St. James' Park.

Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Novým králem se stal její třiasedmdesátiletý syn Karel III., dříve označovaný jako princ Charles. Státní pohřeb britské panovnice Alžběty II. bude v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství.

Očekává se, že kvůli této události se do Londýna sjede podstatně více lidí, než při posledním velkém královském pohřbu, kdy byla v roce 2002 veřejně vystavena rakev s královnou matkou. Tehdy ji vidělo na 200 tisíc lidí. Při pohřbu princezny Diany v roce 1997 byl v ulicích Londýna zhruba milion přihlížejících.

Charles III., nový britský král

Nový král Karel III. zdědí majetek za v přepočtu 12 miliard korun, dědické dani se vyhne

Král Karel III. zdědí po zesnulé královně Alžbětě II. majetek za v přepočtu 12 miliard korun. V žebříčku nejbohatších Čechů by takový majetek stačil na 24. místo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme