Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britská královna Alžběta II. zemřela. Novým králem je její nestarší syn Charles

Královna Alžběta II.
ČTK

Britská královna Alžběta II. zemřela. Šestadevadesátiletá panovnice skonala na zámku Balmoral ve Skotsku, kam se za ní dnes odpoledne sjížděli její příbuzní.

Reklama

Ve věku 96 let zemřela britská královna Alžběta II., oznámil Buckinghamský palác, na kterém byla spuštěna vlajka. Šlo o nejdéle vládnoucí panovnici v britských dějinách. Novým britským králem se stal nejstarší syn Alžběty II., princ Charles.

V prohlášení Buckinghamský palác uvedl: „Královna dnes odpoledne pokojně zemřela v Balmoralu.

„Král a královna choť zůstanou dnes večer v Balmoralu a zítra se vrátí do Londýna,” stojí dál v prohlášení paláce. 

Královna měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže, které britská média popisují jako „problémy s pohybem”. Omezila vystoupení na veřejnosti a naposledy o víkendu odřekla účast na skotských hrách v městečku Braemar.

Libra

Libra se propadá nejrychleji od Thatcherové. Nová premiérka má problém

Nová britská premiéra má před sebou spoustu úkolů. Jedním z těch nejpalčivějších bude volný pád kdysi slovutné libry, která je vůči dolaru nejslabší od roku 1985, tedy od vlády Železné lady Margaret Thatcherové.

Přečíst článek

Zdravotní stav Alžběty II. se v posledních desítkách hodin zhoršil, její lékaři dali najevo, že jsou jím znepokojeni. Následně se za královnou do zámku Balmoral ve Skotsku sjeli členové britské královské rodiny. Ještě v úterý přitom královna plnila pracovní povinnosti při výměně na premiérském postu.

Komentátor BBC o Alžbětě II. prohlásil, že představovala symbol stability a kontinuity jako jedna z nejznámějších osobností na světě. „Jde o historický okamžik a konec jedné éry,” řekl. Podle agentury AP bude mít její smrt „obrovský a nepředvídatelný dopad”.

Královna se narodila jako Elizabeth Alexandra Mary Windsorová v Mayfair v Londýně dne 21. dubna 1926. Na trůn nastoupila v roce 1952 a byla svědkem obrovských společenských změn. Její funkční období zahrnovalo poválečná úsporná opatření, přechod od impéria ke Commonwealthu, konec studené války a vstup Spojeného království do Evropské unie i brexit. Za její vlády se vystřídalo 15 premiérů počínaje Winstonem Churchillem, narozeným v roce 1874, a včetně Liz Trussové, narozené o 101 let později v roce 1975 a jmenované královnou začátkem tohoto týdne.

Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová

Británie bude mít premiérku. Johnsona střídá Liz Trussová

Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová, která byla zvolena šéfkou Konzervativní strany. V úřadu střídá Borise Johnsona, který rezignoval. Svůj hlas jí odevzdalo 81 326 konzervativců. Její oponent Rishi Sunak získal 60 399 hlasů. Královna Alžběta II. novou šéfku vlády jmenuje do funkce v úterý na skotském zámku Balmoral.

Přečíst článek

Svět se halí do smutku

Zprávu o úmrtí královny přijal svět s hlubokým zármutkem. Hlavy států a dlaší vrcholní politici ocenili její celoživotní oddanost britské monarchii, pracovitost i nesmírnou pokoru, s níž sloužila své vlasti.

„Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,” uvedl prezident Miloš Zeman v prohlášení, které Hrad zveřejnil na Twitteru.

„Její Veličenstvo královna Alžběta II. ztělesňovala britskou národní kontinuitu a jednotu přes 70 let. Budu si ji pamatovat jako přítelkyni Francie, královnu srdcí, která zanechala trvalou stopu ve své zemi,” uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron na Twitteru.

Britská královna Alžběta II. psala žila a psala historii. Těšila se nejvyšší úctě a respektu po celém světě, napsal podle své mluvčí v kondolenci německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

„Jsem hluboce zarmoucen smrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Společenství národů,” napsal premiér Petr Fiala (ODS).

Úmrtím královny Alžběty II. odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti i lidství, dodal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Karel III. v den své korunovace

Rok na trůnu: Karel III. je důstojný panovník a dobrý diplomat, ale překvapivě velmi opatrný reformátor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme