Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proč zemřel miliardář Kellner? Vyšetřování příčin tragické nehody vrtulníku se opožďuje

Pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera v sídle společnosti PPF v pražských Dejvicích na snímku z 30. března 2021
ČTK
 ČTK

Vyšetřování nehody vrtulníku, při níž v roce 2021 na Aljašce zemřel i český miliardář Petr Kellner, se protáhlo, protože více než rok trvalo, než se z horské oblasti podařilo vyzvednout důležité součásti stroje. ČTK to sdělil americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB), který má vyšetřování na starosti. To se nyní blíží ke konci. Závěrečnou zprávu by měl úřad dokončit a zveřejnit v létě.

Reklama

"Vyšetřování je v závěrečné fázi," uvedl Peter C. Knudson z NTSB, podle něhož byl celý proces komplikovaný. "Přestože trup vrtulníku se po havárii podařilo vyzvednout poměrně rychle, některé důležité součásti se kvůli strmému terénu a extrémním povětrnostním podmínkám nepodařilo vyzvednout hned," podotkl Knudson, podle něhož se to povedlo až v létě roku 2022, tedy více než rok po nehodě z března 2021.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Dělení PPF je u konce. Vdova po Kellnerovi má majoritu, každé dítě desetinu

Vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová je oficiálně majoritní akcionářkou investiční skupiny PPF a nejbohatší Češkou. Na konečné uspořádání majetku po zesnulém nejbohatším Čechovi upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

"Některé části vyšetřování byly pozastaveny do doby, než vyšetřovatelé mohli tyto součásti prozkoumat, což posunulo harmonogram pro dokončení (závěrečné) zprávy," doplnil.

Pět mrtvých, jeden těžce zraněný

V předběžné zprávě z dubna 2021 Národní úřad pro bezpečnost v dopravě konstatoval, že vrtulník před pádem po několik minut pomalu manévroval těsně nad vrcholem horského hřebene. Nehoda si 27. března 2021 vyžádala celkem pět životů a jednoho těžce zraněného.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Klíčové příběhy českého byznysu 2022: Kellnerová převzala rodinnou firmu, Komárek vyrazil dobýt svět

Příběhy nejbohatších Čechů v roce 2022 naznačují zásadní změny na českém byznysovém nebi. Po smrti Petra Kellnera růst jeho impéria zbrzďuje, naopak apetit Karla Komárka stát se skutečným globálním hráčem se projevil hned několikrát. A téměř úspěšně. Renáta Kellnerová a Karel Komárek tak jsou dalšími osobnostmi roku 2022 podle byznysového portálu newstream.cz. 

Přečíst článek

Letos v březnu vdova Renáta Kellnerová s rodinou požádala soud na Aljašce o prošetření nehody. Chce tak dosáhnout vyšetření případných pochybení letecké společnosti, která vrtulník provozovala, i možných selhání dalších subjektů, které se podílely na záchranných operacích.

Záchranáři dorazili až po několika hodinách 

"Podle dostupných svědectví byly záchranné jednotky na místo neštěstí povolány až několik hodin po havárii, a je tudíž evidentní, že některé osoby musely pochybit," uvedl začátkem dubna v prohlášení zaslaném ČTK mluvčí PPF Leoš Rousek.

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou je na 12. místě žebříčku nejbohatších žen na světě, který sestavuje časopis Forbes. Pětapadesátiletá vdova po vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul předloni v březnu, má podle žebříčku majetek za 16,3 miliardy dolarů (přes 372 miliard korun). Celkově se umístila na 100. příčce, a je tak nejvýše ze všech obyvatel Česka.

Přečíst článek

Pokud by záchrana přišla dříve, mohl Kellner podle žaloby přežít. Tracey Knutsonová, americká advokátka Čecha Davida Horvátha, který nehodu jako jediný přežil, totiž tvrdí, že Kellner byl po pádu vrtulníku nejméně dvě hodiny naživu.

Rodina Kellnerové chtěla původně s právními kroky vyčkat právě na závěrečnou zprávu amerických úřadů k okolnostem tragédie. "Vyšetřování však ani po více než dvou letech není ukončeno. Vzhledem k tomu, že 27. března 2023 uplynula podle amerického práva dvouletá promlčecí lhůta pro podání občanskoprávních žalob, nezbylo rodině než urychleně konat," stojí v prohlášení, které počátkem dubna vydala skupina PPF.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Nový šéf PPF Šmejc: Čínský Home Credit jsme nestihli prodat včas. Nyní budeme investovat hlavně v Evropě

Těžiště investic skupiny PPF by nyní mělo být v Evropě. PPF pokračuje v úplném opouštění ruského trhu, na trzích spotřebitelského financování v Asii chce hledat partnery, kteří by pro společné podniky získali finance k jejich dalšímu rozvoji. V Číně by chtěla tamní Home Credit postupně prodat. Uvedl to ředitel PPF Jiří Šmejc, který do čela skupiny nastoupil v červnu.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Klíčové příběhy českého byznysu 2022: Kellnerová převzala rodinnou firmu, Komárek vyrazil dobýt svět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme