Šéfkuchařka Alcronu ráda experimentuje, jejím menu jsem byl ohromen, říká gurmet Maurer

Eliška Hromková je pozoruhodný úkaz české gastronomické scény. Původně si myslela na kariéru architektky, pohodlí kanceláře ale vyměnila za frkot v kuchyni. Učila se od michelinských špiček a teď sama šéfuje legendárnímu Alcronu. A velmi úspěšně, dodává novinář a gurmet Pavel Maurer, který Elišce položil několik rychlých otázek. Jak jde ze stručných a přesných odpovědí tušit, pracovní tempo těch nejlepších šéfkuchařů je skutečně vražedné. Na každé minutě jednoduše záleží. I tak má jejich pracovní den i 14 hodin, jak potvrzuje první žena šéfkuchařka slavného Alcronu.
Když se totiž mezi lidmi, co je trošku zajímá gastronomie, zmíní jméno Alcron, je to v posledních téměř sto letech vždy známka nejvyšší kvality. Nejen, že tu několik let obhajovali slavnou hvězdu od Michelin Guide Europe, ale i v jiných dobách kdo pracoval v Alcronu, byl na to oprávněně pyšný. Pro Elišku je to samozřejmě ohromná kulinární výzva. A to, že je ve funkci chefa v tomto prestižním pražském podniku první ženou, o to větší jsou očekávání milovníků jídla. Oči jsou na ni upřeny. Eliščino menu jsem měl možnost ochutnat a byl jsem okouzlen.
Kolik hodin jste průměrně v práci?
Můj pracovní den má zhruba 14 hodin, 5 dní v týdnu.
Máte rodinu či vztah? Pokud ano, jak to jde skloubit a respekutují vaši nejbližší tuto profesi?
Mám dlouholetého partnera, který je také kuchař, takže jistá míra chápání tam je.
Kolik procent času trávíte vařením, organizací, přípravou, nákupem a vyhledávání dodavatelů a surovin?
To je má náplň práce. Pouze se to mění každý den, čemu je třeba věnovat více času než jinému.
Na Facebooku se Pavel Maurer pohybuje už nějaký ten pátek. Posledních deset let na něm zveřejňuje příspěvky výhradně spojené s gastronomií. Přesto ho stále ohromuje a šokuje, jak nepředvídatelné reakce mohou tyto vzkazy vyvolat. A jak sám říká, vůbec neplatí, že čím více úsilí, času a peněz do sdělení investujete, tím více reakcí sklidíte. Haute cuisine v tomto zápase o pozornost jasně prohrává s buřty s cibulí.
Pavel Maurer: Facebook mě naučil, že buřty s cibulí lidi zajímají víc než fine dining
Enjoy
Na základě čeho vytváříte menu? Řídíte se světovými trendy, lokalitou, dostupností surovin, cenou?
Inspirace je asi všude kolem - ať už z cestování, konverzací s jinými lidmi, z knih, ze vzpomínek spojených s jídlem, ze surovin jako takových a tak dál.
Máte nějaké stálé pokrmy, evergreeny, typická vaše jídla, která prakticky neměníte?
Nemám žádné stálice.
Pracujete v kuchyni raději s muži nebo ženami? Proč?
Nepreferuji žádný gender. Důležité je pracovní a týmové nasazení jednotlivců.
Vaříte i doma?
Ano, ale bohužel už méně než dříve.
Voda. Zázračná tekutina, bez které by nebylo života. V některých koutech naší planety už dobře vědí, co to je, když se jí nedostává. A právě jedno z takových míst navštívil gurmet Pavel Maurer a se čtenáři Newstreamu se podělil o své zamyšlení o vodě.
Zápisky z cest Pavla Maurera: V Katalánsku rajčata vyvažují zlatem
Enjoy
Jaká je vaše oblíbená surovina, ingredience, koření?
Nemám žádné preference, ráda dávám prostor všemu. A o to větší to může být výzva.
Kolikrát denně jíte?
Zhruba tak dvakrát, mám velmi špatné stravovací návyky.
Jaký je váš názor na sůl a cukr v gastronomii?
Jsou to nezbytné ingredience.
V minulém díle gastroseriálu Nejzte blbě se představila thajská šéfkuchařka Jidapha Wisutrattana, která provozuje pohyblivou cateringovou kuchyni Chilli Lips. Příští týden se můžete těšit na profil Millie Makó z Green Table, která vyniká svojí vegetariánskou a veganskou kuchyní.
Další díly seriálu Nejezde blbě s Pavlem Maurerem čtěte zde.
Magazín Newstream CLUB
Je nový byznysově - lifestylový čtvrtletník o tom, jak žít bohatý a smysluplný život. Přináší inspiraci, osobnosti, miliardáře, rozhovory, life-hacky. Nedílnou součástí je fashion, design, travel, styl, food, filantropie a taky budoucnost.
Za hlavní téma PRVNÍHO čísla magazínu Newstream CLUB s titulkem Work is Life jsme zvolili radikální změnu, která se odehrává na poli práce. Ostatně i tento magazín je výrazem této změny. Ještě před několika lety by takový časopis zaměstnal velkou redakci na několik týdnů. Díky současným technologiím jej dokáže připravit mnohem menší tým. Pokud je dost efektivní a 100procentně oddaný pro věc.
Aktuální číslo magazínu Newstream CLUB představuje na titulní straně manažerku a podnikatelku Michaelu Bakala, která prozrazuje, že zvažuje novou kariéru. Vydala se proto studovat psychologii do Kalifornie.
Headhunter Jan Bubeník v prvním čísle mluví o tom, jak se v poslední době změnily nároky na šéfy. „Dnešní šéf je kapitán na rozbouřeném moři,“ říká.
Miliardáři a investoři Libor Winkler, Ondřej Fryc, Andrea Ferancová Bartoňová či Radim Jančura sdílejí své tipy, jak nakládat s penězi a investicemi.
V magazínu je sekce věnovaná filantropii – představují se top české nadace včetně Cibulky manželů Vlčkových a nadace rodiny Kellnerových. Objevují se v něm také články z prestižního Harvard Business Review, které redakce na základě licence jako jediná přináší českému publiku.
K dostání je v síti trafik Lagardère. K dostání je také online i jako předplatné přes SEND.
Objednávejte zde.
Další číslo magazínu Newstream Club vyjde v prosinci 2023.