Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nečekaný zvrat. Musk stáhl žalobu na OpenAI

Elon Musk stáhl žalobu na OpenAI
Profimedia
 ČTK

Miliardář Elon Musk stáhl žalobu za porušení smlouvy na společnost OpenAI, která vyvinula chatovací systém ChatGPT. Podle agentury DPA to vyplývá z podkladů pro soud. Pozorovatelé se domnívali, že Musk měl s žalobou jen slabou šanci na úspěch. Dnes se v San Francisku mělo konat slyšení k návrhu OpenAI na její zamítnutí.

Reklama

Musk zažaloval OpenAI v únoru. Tvrdil, že společnost, kterou v roce 2015 spoluzaložil, se odchýlila od dohodnuté cesty neziskové organizace, jejíž výzkum umělé inteligence (AI) má být prospěšný lidstvu. Nyní ze změn těží především hlavní investor Microsoft, což podle Muska znamená hrubé porušení původní dohody zakladatelů. OpenAI oponovala, že žádná taková dohoda neexistovala.

Firma také přišla s vlastními obviněními vůči Muskovi. Podnikatel usiloval o „plnou kontrolu“ nad OpenAI a o pozici generálního ředitele společnosti, napsali spoluzakladatelé start-upu v čele s generálním ředitelem Samem Altmanem v příspěvku na blogu. Když Musk od OpenAI odcházel, dával podle nich firmě nulovou šanci na úspěch. Sám měl v úmyslu vyvíjet umělou inteligenci pod hlavičkou své společnosti Tesla.

Chatbot ChatGPT s umělou inteligencí vyvolal před více než rokem nebývalé pozdvižení. Očekávání sahala od téměř neomezených digitálních možností až po obavy ze zániku lidstva. ChatGPT a chatboti od konkurenčních firem jsou vyškoleni za pomoci obrovského množství informací. Dokážou interpretovat texty na jazykové úrovni člověka.

Yemi A.D. nakonec do vesmíru nepoletí. Mise dearMoon končí

Yemi k Měsíci nakonec nepoletí. Soukromá mise dearMoon končí

Japonský miliardář Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, která měla být první soukromě financovanou okružní cestou kolem Měsíce a v jejíž posádce vybrané z přibližně milionu uchazečů měl být také český choreograf Yemi A.D. Ten o zrušení cesty informoval ve videu na svém instagramovém profilu.

Přečíst článek

Reklama

Zisk Microsoftu vzrostl o pětinu. Nesmírné jsou jeho investice do AI

Sázka softwarového giganta na umělou inteligenci zdá se být bezbřehá. Ve třetím finančním čtvrtletí Microsoft do rozvoje svých služeb v oblasti umělé inteligence nalil 14 miliard dolarů.

Přečíst článek

Elon Musk

Podrážděný Musk. Miliardář zvažuje zákaz výrobků Apple ve svých firmách. Co mu vadí?

Americký miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by ve svých firmách mohl zakázat používání produktů společnosti Apple. K zákazu by přikročil, pokud Apple do svých výrobků integruje nástroje umělé inteligence (AI) od společnosti OpenAI. Upozornila na to agentura Reuters.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Elon Musk

Podrážděný Musk. Miliardář zvažuje zákaz výrobků Apple ve svých firmách. Co mu vadí?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme