Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První evropská fabrika Tesly by mohla začít vyrábět elektroauta ještě letos

Stavba první evropské továrny automobilky Tesla nedaleko Berlína je v plné proudu.
ČTK

Elon Musk, nejbohatší muž na světě a zakladatel automobilky Tesla, už brzy přestřihne slavnostní pásku u vstupu do zbrusu nové fabriky. První evropská továrna Tesly, která se staví nedaleko Berlína, by mohla začít vyrábět ještě letos. Prohlásil to braniborský ministr hospodářství Jörg Steinbach.

Reklama

V pondělí, po dvaceti dnech trvání, skončila opakovaná veřejná online konzultace, která byla nezbytná pro vydání konečného souhlasu k provozu. Braniborský ministr hospodářství Steinbach nepředpokládá, že z ní vzejdou závažnější problémy.

Elon Musk

Musk si může koupit celé Česko

Majetek Česka činí 5,85 bilionu korun, takže šéfovi Tesly Elonu Muskovi by po takovém nákupu zbylo 1,15 bilionu, což v žebříčku nejbohatších světa stále stačí na 27. místo.

Přečíst článek

Konzultaci se úřady rozhodly zopakovat kvůli námitkám ekologických aktivistů, kteří nebyli spokojení s organizací původního řízení a s tím, že proces se konal online. Do opakované konzultace se ale mohli zapojit jen účastníci té předchozí. Úřady nyní musí nové řízení vyhodnotit, poté padne rozhodnutí o povolení k provozu.

Šéf Tesly Elon Musk, který továrnu v braniborské obci Grünheide v říjnu navštívil, tam chtěl výrobu elektromobilů zahájit už tento měsíc, což je ale nepravděpodobné. Nyní hovoří o spuštění produkce nejpozději do konce prosince. Tento termín je podle Steinbacha reálný, pokud se nyní neukážou žádné výraznější problémy.

Apple, ilustrační foto

Apple urychlí vývoj samořídícího auta, vyjet do ulic by mělo do čtyř let

Technologický gigant Apple chce urychlit vývoj svého samořídícího elektrického auta Apple Car. Původní plány ještě na začátku letošního roku počítaly s tím, že do veřejného provozu by se mělo auto dostat do šesti až sedmi let, nyní by to mělo být do roku 2025. Uvedl to server Bloomberg.com s tím, že je to velice náročný úkol, i kvůli tomu, že i ostatní adepti jako Tesla či sesterská společnost Google Waymo s vývojem svých modelů tápou a žádný tak není zatím připraven pro ostrý provoz. Poté, co o tom agentura informovala, akcie Applu posílily až o 2,4 procenta na 157,23 dolaru.  

Přečíst článek

V předchozí online konzultaci veřejnost a ekologové varovali především před možným znečištěním pitné vody v regionu, negativními dopady na okolní les či před nedostatečnými plány pro případy havárie. Tesla s výtkami nesouhlasí a zdůrazňuje nezbytnost rychlého spuštění výroby kvůli boji s klimatickými změnami.

Továrna, které Tesla říká gigafactory, a přilehlý závod na výrobu baterií by měly ročně produkovat alespoň 500 tisíc elektromobilů a generovat kapacitu 50 gigawatthodin. Tím by se v obou případech dostaly před konkurenční firmy v Německu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme