Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nájezdník Ackman plánuje nabídku své investiční firmy Pershing Square

Nájezdník Ackman plánuje nabídku své investiční firmy Pershing Square
Profimedia
 ČTK

Miliardář Bill Ackman plánuje v příštím roce primární nabídku akcií svého investičního, tzv. hedgeového fondu Pershing Square Capital Management. Uvedl to dnes list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje.

Reklama

Ackman se nyní snaží získat peníze od investorů. Očekává se, že současné „kolo financování“ ohodnotí firmu na zhruba 10,5 miliardy dolarů (238,9 miliardy korun). Na konci dubna firma Pershing Square spravovala čistá aktiva za zhruba 16,3 miliardy dolarů. Jiné firmy, jejichž hodnota se pohybuje ve stejném rozmezí, spravují mnohem více peněz.

Firma se ale snaží přesvědčit investory, že její ocenění je oprávněné, protože očekává, že získá více z dlouhodobých a stabilních investic. Firma nyní drží hlavně koncentrované portfolio akcií velkých firem, které považuje za podhodnocené, jako Chipotle Mexican Grill a Universal Music Group. Tvrdí také, že plánuje spustit další fondy, jako Pershing Square U.S.A., a očekává, že bude díky tomu spravovat podstatně více peněz.

Fond Pershing Square Capital Management založil Ackman v lednu 2004. Investuje do zhruba desítky akcií a je známý především svými aktivistickými kampaněmi, což znamená, že často kupuje podíly ve firmách a poté se snaží aktivně ovlivnit jejich řízení nebo strategii s cílem zvýšit hodnotu své investice. Ackman je největším akcionářem Pershing Square a případná úspěšná primární nabídka by zvýšila jeho čisté jmění, které časopis Forbes nyní odhaduje na 4,3 miliardy dolarů.

Nabídka, pokud by se uskutečnila, by byla ve světě hedgeových fondů výjimkou. Po vlně debutů těsně před finanční krizí z let 2008-2009 veřejné trhy na tyto fondy spíše zanevřely. Jejich poplatky za správu a výkonnost, které tvoří příjmy hedgeových fondů, jsou nepředvídatelné, aktiva mohou klesnout, pokud investoři stáhnou své peníze, a výnosy mohou být rozkolísané.

Reklama

V letech 2015 a 2017 Ackman zaznamenal sérii ztrát, když mu nevyšly velké sázky na výrobce léků Valeant Pharmaceuticals a výrobce doplňků stravy Herbalife. Od té doby se však fondu daří skvěle. Firma vydělala více než pět miliard dolarů na zajišťovacích obchodech spojených s pandemií nemoci covid-19.

Ackmanova žena Neri Oxmanová

Nájezdník Ackman se chytil do vlastní pasti. Tedy, "pomohla" mu manželka

Spekulant Bill Ackman rozjel svůj aktivismus i na sociálních sítích - byl jeden z těch, kdo dohnal šéfku Harvard University Claudine Gayovou k rezignaci. Nyní čelí podobnému tlaku jeho žena.

Přečíst článek

Aktivistický investor. Je pro akcionáře přítel, nebo pohroma? Tak trochu obojí

Aktivistické investování známé ze světa nabírá na popularitě také v České republice, především tedy na českém Twitteru. Je to něco, co by akcionáři měli vítat, nebo se raději začít strachovat o svoji investici? Odpověď přináší komentář Jakuba Kudýna, analytika z J&T.

Přečíst článek

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Vítězství vypadá jako bitcoin. I kdyby zase spadl

Nad 72 tisíc dolarů se poprvé podíval bitcoin. Už téměř odepisovaná kryptoměna, která v listopadu 2022 stála 15787,28 dolaru. Charakter bitcoinu pohádkově zesílil, dokázal se už několikrát odrazit ode dna.

Přečíst článek

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Špatné investice se nevyhýbají ani miliardářům

Multimilionáři a miliardáři musejí mít čich na dobré investice. Ani jim se ale nevyhýbají přehmaty, občas dokonce naletí podvodníkům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investiční žralok Bill Ackman věří americkým fastfoodům. Nespálí se?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme