Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Guvernéři ECB: V Evropě začnou klesat úrokové sazby dříve než v USA

rakouský ekonom a člen rady ECB Robert Holzmann
reuters
 ČTK

Evropská centrální banka (ECB) by mohla zahájit snižování úrokových sazeb dříve než americká centrální banka (Fed). V rozhovoru s rakouským listem Kronen Zeitung to uvedl guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann, který je zároveň členem Rady guvernérů ECB.

Reklama

Holzmann upozornil, že evropská ekonomika nyní roste pomaleji než ekonomika Spojených států. Snižování úrokových sazeb obvykle podporuje hospodářský růst. Jejich zvyšování naopak ekonomickou aktivitu brzdí a pomáhá omezovat inflační tlaky.

Fed oddaluje snižování úroků, možná až do druhé poloviny roku

Fed oddaluje snižování úroků, možná až do druhé poloviny roku

 Americká centrální banka (Fed) dnes na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za 22 let.

Přečíst článek

Šéf řecké centrální banky Jannis Sturnaras, který je rovněž členem Rady guvernérů ECB, uvedl v rozhovoru s listem Proto Thema, že pokládá za možné snížit v letošním roce úrokové sazby čtyřikrát, a to celkem o jeden procentní bod.

ECB předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Od té doby drží svou základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta. Beze změny ji ponechala i na svém březnovém zasedání. Zároveň ale snížila odhad inflace v eurozóně pro letošní i příští rok, což by mohlo otevírat dveře k zahájení redukce úroků.

Musí klapnout prognóza

"Pokud se inflace bude vyvíjet v souladu s naší březnovou prognózou a pokud bude tento trend pokračovat do konce roku, věřím, že ECB letos přikročí k redukcím úroků," uvedl Sturnaras. "Osobně se domnívám, že jsou v letošním roce možná čtyři snížení, a to vždy o čtvrtinu procentního bodu," dodal. Upozornil nicméně, že tento názor nesdílí všichni představitelé ECB. "Někteří kolegové jsou opatrnější a domnívají se, že snižování úrokových sazeb by mělo být umírněnější," prohlásil.

Fed minulý týden ponechal svou základní úrokovou sazbu v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za 22 let. Potvrdil nicméně, že v letošním roce počítá s trojím snížením základní sazby, celkem o 0,75 procentního bodu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v únoru zpomalil na 2,6 procenta z lednových 2,8 procenta. Inflace nicméně zůstala nad dvouprocentním cílem ECB. V USA v únoru meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 3,2 procenta z lednových 3,1 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme