Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gates vypadne z klubu dolarových stamiliardářů. Vzdá se části bohatství pro dobrou věc

Bill Gates
OnInnovation / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Americký miliardář Bill Gates chce do budoucna převést téměř veškerý majetek své nadaci, ještě tento měsíc jí poskytne 20 miliard dolarů (483 miliard korun). Uvedl to v prohlášení, v němž reaguje na řadu globálních neúspěchů z poslední doby, v čele s pandemií COVID-19.

Reklama

Nadace Gatesových chce zvýšit výdaje o 50 procent, aby pomohla uspokojit naléhavé globální potřeby. „Abychom toto zvýšení výdajů umožnili, převádím tento měsíc do nadačního fondu 20 miliard dolarů,“ uvedl Gates. Do roku 2026 by roční výdaje nadace měly vzrůst na devět miliard dolarů (217 miliard korun).

Gates opustí žebříček nejbohatších

„Když se dívám do budoucnosti, plánuji věnovat prakticky veškerý svůj majetek nadaci,“ uvedl Gates. Počítá s tím, že na seznamu nejbohatších lidí světa se bude posouvat dolů a nakonec se ocitne i mimo něj. Řekl ale, že „má povinnost vracet své prostředky společnosti způsobem, který má největší dopad na snížení utrpení a zlepšení života“. Vyjádřil také naději, že jej budou následovat i další bohatí lidé se společenskými výsadami.

Nadace Billa a Melindy Gatesových se snaží řešit velké problémy lidstva, jako je předcházení pandemiím, snižování dětské úmrtnosti, vymýcení nemocí, zlepšování potravinové bezpečnosti, přizpůsobování se změnám klimatu, dosahování rovnosti žen a mužů nebo zlepšení vzdělávání.

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Gates: Do krypta investují jen blázni a ještě větší hlupáci

Fenomén kryptoměn a NFT je stoprocentně založen na teorii většího blázna, řekl miliardář a jejich vrchní odpůrce Bill Gates. Do komentáře se pustil v době, kdy zejména bitcoin zažívá velký propad své ceny.

Přečíst článek

Pandemii COVID-19 označil Gates za „jeden z největších neúspěchů v dějinách“. Válka na Ukrajině a její dopady na zásobování chudších zemí je podle něj „obrovskou tragédií pro celý svět“, škody způsobené změnami klimatu jsou „horší, než předpokládala většina modelů“. Spojené státy podle něj udělaly obrovský krok zpět v oblasti rovnosti pohlaví a zdraví žen, Gates ale přesto zůstává optimistou. Neúspěchy se podle něj odehrávají v kontextu „historického pokroku“ a škody je stále možné zmírnit a vrátit se k pokroku, kterého svět dosáhl.

Spolu s darem ve výši 3,1 miliardy dolarů (74 miliard korun), který minulý měsíc poskytl miliardář a filantrop Warren Buffett, dosahuje nyní majetek nadace Gatesových přibližně 70 miliard dolarů (1,7 bilionu korun). Činí to z ní jednu z největších, ne-li největší nadaci na světě, uvedla agentura AP.

Warren Buffett

Buffett zase konal dobro. Na charitu věnoval akcie Berkshire za čtyři miliardy dolarů

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett věnoval akcie své firmy Berkshire Hathaway zhruba za čtyři miliardy dolarů (94,3 miliardy korun) Nadaci Billa a Melindy Gatesových a čtyřem rodinným charitám. Dar je součástí Buffettova slibu, že se postupně vzdá téměř veškerého svého majetku.

Přečíst článek

Sergej Brin a Nicole Shanahanová jsou dalším miliardářským párem, který se v posledních letech rozvádí.

Gatesovi, Bezosovi... a znovu Sergej Brin. Další miliardářský rozvod a boj o majetek

Spoluzakladatel Googlu a aktuálně šestý nejbohatší obyvatel planety Sergej Brin před sedmi lety plnil stránky novin a homepage serverů kvůli svému rozvodu s Annou Wojcickou. Ale asi mu není souzeno – po třech letech dalšího manželství s Nicole Shanahanovou požádal o rozvod a celý proces dělení miliardového majetku absolvuje podruhé, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates

Miliardář Gates: Díky promoření je víc lidí imunních než díky vakcínám. V budoucnu přijdou další pandemie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme