Reklama

Zakladatel Seznamu Lukačovič pošle Ukrajině 100 milionů korun. Na zbraně

Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto
Seznam.cz
Stanislav Šulc

Miliardáře podle vlastních slov zdrtily záběry masakru v Buče. Již dříve se Ivo Lukačovič angažoval v organizaci sbírky pro nejbohatší Čechy, která na humanitární pomoc vynesla stamiliony korun.

Reklama

Masakr civilistů v ukrajinském městě Buča se může stát momentem obratu v aktuální válce na Ukrajině. Celosvětové Mezinárodní společenství odsoudilo událost jako válečný zločin a například v Německu kvůli události sílí tlak veřejnosti na politiky, aby definitivně ukončily odběr ruského plynu.

Na šílenou událost reagují také jednotlivci, nejčastěji na sociálních sítích. Například český miliardář Ivo Lukačovič se v reakci na masakr rozhodl poslat finanční prostředky přímo na nákup zbraní pro Ukrajince bránící se ruské invazi.

„Záběry masakru v Buče z hlavy už asi nikdy nedostanu. Posílám proto co nejdříve 100 miliónů CZK ze svého na Ukrajinu na nákup zbraní pro hrdinnou ukrajinskou armádu. Čím dříve ty Rusácké bezmozky vypráskají, tím více nevinných dětí, žen a civilistů se podaří zachránit,“ uvedl zakladatel Seznam.cz a jeden z nejbohatších Čechů na Twitteru. Jeho Tweet se stává jedním z nejúspěšnějších v dějinách českého Twitteru, když pouhou hodinu po zveřejnění měl již kolem osmi tisíc lajků.

Není to poprvé, co se Lukačovič angažuje v pomoci válkou zasažené země. Hned v první den konfliktu (tedy 24. února) se připojil k výzvě partnera Pale Fire Capital Jana Barty, který poslal miliony korun na pomoc Ukrajině.

Stamilionová Aukce pomoci na Twitteru

„Jestli vám to ještě nedošlo, na českém Twitteru se rozjela aukce na pomoc uprchlíkům na Ukrajině. Přihazuje se po 1 milionu. Kamarádi miliardáři, potkáváme se na letištích, létáme letadly, nenechte se zahambit,“ přijal Lukačovič Bartovu výzvu a podle pozdějšího Bartova tweetu Lukačovič poslal 23 milionů korun na uprchlíky z napadené země. Posléze se přidal také Aleš Zavoral a jeho Alza, která dala 24 milionů korun. 

Uprchlíci na nádraží v Kyjevě

Výzva miliardářů na pomoc uprchlíkům vynesla přes čtvrt miliardy. Půlku dal zakladatel Centrum.cz Tomek

Čeští miliardáři v čele s Ivo Lukačovičem ze Seznamu či Martinem Hájkem z Livesportu již vybrali na ukrajinské uprchlíky prostřednictvím twitterové Aukce pomoci přes 260 milionů korun. Téměř polovinu – v pondělí dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy, což je dosud nejvyšší částka od jednotlivce. Pořadatelé akce vyzývají, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Přečíst článek

Čeští miliardáři takto prostřednictvím Aukce pomoci vybrali přes 260 milionů korun. Téměř polovinu dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy. Pořadatelé akce posléze vyzvali veřejnost, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Aktuální Lukačovičův dar je však unikátní v tom, že jde o přímou podporu nákupu zbraní a nikoli podporu uprchlíků či jinou humanitární pomoc.

Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto

Lukačovičův byznys kvete. Seznam loni vydělal 1,33 miliardy

Tuzemská internetová jednička Seznam.cz miliardáře Iva Lukačoviče loni zvýšila čistý zisk o 13 procent na 1,33 miliardy korun. Tržby stouply o 5,5 procenta na 4,95 miliardy korun.

Přečíst článek

Nákupy přes internet, ilustrační foto

Internet je dnes pro českou ekonomiku významný zhruba jako celé stavebnictví

Dnes je to přesně třicet let od připojení České republiky k internetu. Od té doby zaznamenal obrovský rozmach, který poznamenal život každého z nás. A také dal vzniknout internetové ekonomice. Ta dnes představuje zhruba 5,5 procenta hrubého domácího produktu České republiky, tedy přibližně 360 miliard korun ročně. Její význam je tak srovnatelný třeba se stavebnictvím. Impuls jí dodala i pandemie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme