Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chcete darovat vařené jídlo potřebným? Vznikl manuál, jak na to

Chcete darovat vařené jídlo potřebným? Vznikl manuál, jak na to
Anna Šolcová / Zachraň Jídlo
Darina Křivánková

Ve větších gastronomických provozech denně zbyde až 25 kilogramů nevydaných pokrmů, které by někde někomu udělaly radost. Jenže obvykle končí v koši, protože legislativa neumožňovala dál s jídlem nakládat. Organizace Zachraň jídlo se vydala mezi úřední šimly a našla cestu, jak jídlo poslat dál lidem v nouzi. Kromě manuálu, kde je celý proces podrobně popsán, vznikla databáze, kde se mohou gastroprovozy a charitativní organizace propojit. A pracuje se na aplikaci. Trend šetrného zacházení s jídlem, který je zároveň pomocí potřebným, je snad tím aktuálně nejzásadnějším.

Reklama

Zatímco kanály, kterými putují balené, trvanlivé i čerstvé potraviny k lidem v nouzi, fungují už nějaký čas smysluplně a spolehlivě (primárně přes potravinové banky), s hotovým uvařeným jídlem je to horší. Překážek, kvůli kterým se jídlo muselo vyhazovat, bylo hned několik, především ty hygienické a daňové (DPH).

Přitom na jedné straně je poměrně velký objem nevydaného jídla – především ze závodních a školních jídelen, a na druhé straně je spousta osamělých seniorů, samoživitelů, uprchlíků nebo lidí bez domova, tedy lidí v nouzi, jimž by přístup k plnohodnotnému jídlu, usnadnil nelehkou životní situaci. Pokud nějaká restaurace či bistro darovaly jídlo, které jim zbylo, dělaly to na vlastní triko a s rizikem, že za bohulibou službu mohou být pokutováni.

Vyhazovat kvalitní jídlo je nesmysl

Organizace Zachraň jídlo, která od roku 2013 dělá všechno proto, aby se u nás jídlem plýtvalo co nejméně, si vzala pod svá křídla i tuto misi. „Přijde nám nesmyslné vyhazovat kvalitní obědy, do nichž kuchaři vložili maximum energie, když mohou posloužit lidem, kteří na ně nemají peníze,” říká Anna Strejcová, ředitelka Zachraň jídlo. „Z každé větší závodní jídelny by se tak mohlo zachránit 10-20 nevydaných obědů denně, které teď končí v gastroodpadu,” upřesňuje Strejcová.

Podobný systém na záchranu pokrmů z jídelen, hotelů či konferencí už běží například v Itálii či Portugalsku. V Česku má podle Strejcové bariéry prolomit nově vydaný manuál Jak darovat hotové pokrmy. Je to soubor jasných pravidel, při jejichž dodržení je možné jídlo darovat dál. Není to možná tak jednoduché, jak by si leckdo přál, ale podstatné je, že to jde.

Sbírka pro potravinovou banku

Pro jídlo z potravinových sbírek chodí více lidí. Kvůli pandemii

V sobotu 20. listopadu narazíte v nákupních centrech a supermarketech na dobrovolníky potravinové sbírky. Pokud máte možnost, udělejte jeden nákup navíc a darujte ho. Bude to jedna z nejsmysluplnějších věcí, které lze tento víkend vykonat. Pomoci můžete až do konce měsíce prostřednictvím online nákupu potravin. Má to smysl.

Přečíst článek

„Když jsme dávali dohromady podklady pro manuál, jednalo se skoro o detektivní práci. Pátrali jsme ve vyhláškách a kontaktovali právníky i státní správu. To vše, abychom měli na stole ucelený přehled podmínek, který dosud nikdo nevytvořil,“ popisuje zrod dokumentu projektová manažerka Denisa Rybářová ze Zachraň jídlo.

Konzultace probíhaly s právníky, na ministerstvech zemědělství a financí, s hlavní hygieničkou, na Státní zemědělské a potravinářské inspekci a dalších úřadech. Výsledkem je příručka o 24 stránkách. Dozvíte se v ní, kdo nese právní odpovědnost za nezávadnost pokrmů, jaké hygienické předpisy je nutné dodržovat, jak je to s odpočtem DPH při darování nebo jak se liší darování z komerčních subjektů a příspěvkových organizací.

Zbytky vařeného jídla nepatří do gastroodpadu. Darujte je potřebným! Štěpán Lohr / Zachraň Jídlo

Jak to funguje v praxi

Aktuálně se manuál testuje v praxi, a to při převozu pokrmů do azylového domu a do zařízení, kde jsou ubytováni uprchlíci z Ukrajiny. A jak to tedy funguje? Například závodní jídelna krátce před koncem výdejů obědů vyhodnotí, že jí zbyde asi 20 porcí. Pokud bylo jídlo po celou dobu udržováno při teplotě alespoň 60 °C, nebo bylo ihned po zhotovení zchlazeno, je splněna první podmínka k tomu, aby mohlo putovat dál. Další podmínkou je, že jídlo nepřišlo do styku se strávníky, tím se vylučuje darování pokrmů nabízených v samoobslužných bufetech. Dále musí být jídlo ještě minimálně jednu hodinu použitelné (to vylučuje pokrmy z předešlého dne).

Pokud jsou splněny tyto podmínky, což je při dlouhodobé spolupráci úvaha na půl vteřiny, kontaktuje se některá z charit s potenciální poptávkou (tady to opět usnadní dlouhodobě navázaná spolupráce), jídlo se může zabalit do vhodných obalů, vyplní se předávací protokol a zásilka se předá k převozu. V rámci logistiky byla navázána spolupráce s firmou DoDo.

Pole kukuřice na Ukrajině v čase válečného konfliktu

Na Ukrajině se hroutí systém dodávek potravin, hrozí extrémní růst jejich cen, varuje OSN

Válka na Ukrajině citelně zasáhla obchod s potravinami. Ruská invaze narušuje schopnost Ukrajiny přepravovat zásoby potravin uvnitř země i mimo ni, uvedla agentura OSN. Ukrajina je přitom například pátým největším světovým producentem pšenice. Narušení systému dodávek tak má dopad nejen na ukrajinské obyvatelstvo, ale zhoršuje globální potravinovou krizi, když vhání světové ceny potravin na nová maxima.

Přečíst článek

Na druhém konci tohoto řetězce bude obvykle nějaká charita či azylový dům. Ten musí mít hygienou schválené místo na výdej jídla, což obvykle azylové domy mají. Tam se zásilka převezme, do protokolu se zanese, zda je v pořádku, a ihned se vydá strávníkům. Vlastně je to jednoduché, jen se prostě nemůže jakékoli jídlo darovat komukoli.

Manuál se všemi podrobnostmi je ke sažení na zachranjidlo.cz. Tam se lze také přihlásit do databáze, ať už chcete jídlo darovat coby gastropodnik, jídelna či cateringová služba, nebo máte o darované jídlo zájem pro své klienty. Připravuje se i aplikace, která by celý proces měla ulehčit.

>>>>>> Zajímají vás nejnovější trendy v gastronomii? Prozkoumejte je s naší gastroblogerkou a autorkou kuchařky Darinou Křivánkovou <<<<<<

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme