Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Thajsku uvízlo sedm tisíc Rusů: Zůstaneme tu, dokud nám budou stačit peníze, říkají někteří z nich

Phúket
iStock
Petra Jansová
pej

Invaze na Ukrajinu uvěznila v Thajsku na sedm tisíc Rusů, kterým letecké společnosti zrušily spoje do vlasti. I tam ale čelí řadě dalších omezení, například si nemohou vybírat hotovost z bankomatů ani používat kreditní karty. „V devíti případech z deseti jsme neuspěli, ale nakonec se nám podařilo nějakou hotovost vybrat," vypráví manželský pár serveru BBC. Na ostrově zůstane dokud jim budou stačit peníze.

Reklama

„Šli jsme od banky k bance, od bankomatu k bankomatu. V devíti případech z deseti jsme neuspěli, ale nakonec se nám podařilo nějakou hotovost vybrat. Také jsme našli další způsoby, jak se k penězům dostat, jako například Western Union nebo kryptoměny,“ uvedli manželé z Ruska, kteří pod podmínkou zachování anonymity svolili k rozhovoru se serverem BBC

Pár odletěl z Moskvy na Pchúket v den, kdy začala invaze, a bude se na ostrově snažit zůstat, dokud mu budou stačit peníze. Dvojice uvedla, že je z ruské vojenské kampaně zděšená a že se obává návratu do Ruska, kde i označení nynějších událostí na Ukrajině za válku může vést k pronásledování. Většina z Rusů ani nechtěla mluvit.

REPORTÁŽ: V Thajsku vrcholí turistická sezona. Hoteliéři optimismem zrovna nehýří

Thajská ekonomika je závislá na příjmech z turismu, ale zároveň se snaží vyhnout nekontrolovatelnému nárůstu nových případů nemoci covid-19. Hlavní sezóna tam právě vrcholí, a ačkoliv thajská vláda turisty za přísných podmínek do země pouští, hoteliéři radostí zrovna nesrší.

Přečíst článek

V Thajsku uvízlo kvůli přerušení letů sedm tisíc Rusů

Ruská invaze na Ukrajinu uvěznila v Thajsku na sedm tisíc Rusů, jimž letecké společnosti zrušily spoje do vlasti. Mnozí z nich pobývají právě na Pchúketu.

Ostrov díky svým krásným plážím přitahoval ročně na sedm milionů zahraničních turistů, tvrdě zasáhlo zhroucení turistického ruchu v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Loni začalo Thajsko postupně otvírat hranice, ale čínští turisté, kteří patřili dříve k častým návštěvníkům, mají stále cestování značně omezené. Nejpočetnější skupinou se tak stali Rusové, kterých v prosinci dorazilo 17 tisíc lidí. Při procházce po nejznámějších plážích na Pchúketu tak nebylo možné si nevšimnout důkazů ruského turistického boomu. Objevily se nápisy v azbuce a restaurace zvou na ruské speciality, jako je boršč či pelmeně. 

Rusové, nyní „uvěznění“ v Thajsku čelí sankcím uvaleným na Rusko, jejich největším problémem jsou teď peníze. Kvůli sankcím si nemohou vybírat hotovost z bankomatů ani používat kreditní karty.

Stanislav Zeman, Čedok

Ředitel Čedoku Zeman: Válka neválka, Češi mají chuť cestovat. Zájezdy letos zdražovat nebudeme

Češi nyní cestují mnohem víc než před pandemií, a chuť vycestovat do zahraničí nezmenšuje ani aktuální dění na Ukrajině a jeho dopady na tuzemskou ekonomiku. Covidové úspory navíc tuzemští cestovatelé utrácí za mnohem dražší zájezdy. „Podle předprodejů vidíme, že jsou útraty až o čtvrtinu vyšší než dříve. Češi si vybírají lepší a dražší hotely,“ dodává ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Pro malou skupinu Ukrajinců, kteří se nacházeli v Thajsku, když ruská armáda začala bombardovat jejich města, je situace ještě horší. Anton a Alyna cestovali po Thajsku od prosince a v polovině března se měli vrátit do Kyjeva. Jejich let ale byl zrušen a příbuzní je prosí, aby zůstali v cizině co nejdéle.

„My tady ale nemůžeme odpočívat, nemůžeme si jen tak plavat v moři," říká Alyna. "Každý den se díváme na zprávy. Návratem na Ukrajinu ale, bohužel, rodinám nepomůžeme,“ dodává.

Alyna říká, že její příbuzní žijí v relativně bezpečné části Kyjeva, přesto ale slyší nedaleko dopadat ruské rakety. Připomíná jim to časy, kdy museli opustit své domovské město Doněck, když tam před osmi lety začal konflikt. Antonova rodina Kyjev opustila a přestěhovala se blíž k maďarské hranici, aby mohla případně přejít na druhou stranu, kdyby se situace zhoršila.

Thajsko prodlužuje víza Ukrajincům i Rusům

Další mladá Ukrajinka Julija pobývající na Pchúketu v slzách popsala, jak její město Irpiň zničila ruská armáda. Její rodina se přestěhovala do nedalekého Kyjeva. Julija podobně jako další Ukrajinci dostala v Thajsku nabídku na prodloužení platnosti víz o 90 dnů, někteří z nich ale mají obavy, že jim dojdou finanční prostředky. Místní podniky se jim snaží pomoci. Ukrajinské velvyslanectví v Thajsku uvedlo, že dostalo více než stovku nabídek bezplatného ubytování od místních obyvatel.

Aeroflot, Moskva, letiště

Rusové mohou létat jen do 20 zemí na světě

Ruské ministerstvo dopravy aktualizovalo seznam přímých letů z Ruska do zahraničí. Tamní letouny přijímá jen 20 zemí. Z Evropy mohou Rusové létat jen do Srbska, Běloruska a Turecka.

Přečíst článek

Restaurace Veranda na známé pláži Karon na Pchúketu je v době oběda prázdná, obsazené jsou jen dva stoly. „Kolem Nového roku jsme měli každý den plno,“ říká vedoucí restaurace Dee.„Ale naši zákazníci si už nemohou vybírat peníze, a nemohou tak platit za jídlo,“ dodává.

Z pláží se stále nejvíce ozývá ruština. Jsou zde návštěvníci z Kazachstánu či sibiřských měst jako Omsk, Irkutsk a Novosibirsk, kteří utekli před mrazivou zimou doma. Jejich množství je ale jen zlomkem toho, kolik jich přilétalo před covidem, a stále ubývají.

Thajská vláda a ruské velvyslanectví chtějí v příštích týdnech prozkoumat možnosti, jak by bylo možné dostat Rusy uvázlé v Thajsku domů, ať už prostřednictvím speciálních evakuačních letů nebo s využitím leteckých společností, které stále do Ruska létají.

Až budou pryč, dlouho očekávaný rozvoj turismu bude zase oddálen, a Thajsko bude muset doufat v návrat většího počtu Evropanů, Indů a nakonec i Číňanů.

Letiště Bělehrad

Cesta Rusů na Západ vede nyní přes Srbsko. Ceny letenek neřeší

Neutrální postoj srbské vlády k ruské invazi na Ukrajinu vytvořil z Bělehradu vstupní bránu Rusů na západ. Jen během posledních dvou týdnů došlo kvůli nárůstu poptávky na navýšení přepravní kapacity mezi Ruskem a Srbskem o 50 procent, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Peacemaker Abramovič? Oligarcha se zapojí do mírových rozhovorů

Ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zapojení miliardáře Romana Abramoviče do mírových rozhovorů Ruska s Ukrajinou, píše s odvoláním na své zdroje list Financial Times (FT).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Katedrála v Bordeaux na konci 19. století

FOTOGALERIE: Jak se cestovalo na konci 19. století bez davů a focení na mobily?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme