Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peacemaker Abramovič? Oligarcha se zapojí do mírových rozhovorů

Roman Abramovič
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zapojení miliardáře Romana Abramoviče do mírových rozhovorů Ruska s Ukrajinou, píše s odvoláním na své zdroje list Financial Times (FT).

Reklama

Podle deníku FT Abramovič už koncem února usiloval o souhlas na nejvyšší úrovni s tím, aby pomohl zahájit jednání o příměří mezi Kyjevem a Moskvou. To je v rozporu s dlouhodobými tvrzeními oligarchy, že nemá blízký vztah s ruským prezidentem.

Tři lidé podle britského listu uvedli, že Abramovič se poté, co obdržel Putinovu podporu, setkal s vysokým představitelem úřadu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby pomohl s přípravou rozhovorů. Od té doby strany začaly diskutovat o předběžném plánu, jak zastavit ruskou invazi na Ukrajinu.

Roman Abramovič

V USA si brousí zuby na Abramovičovu megavilu za 50 milionů dolarů, začínají se rojit zájemci

Ruský miliardář a stále ještě majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič nemá chvíli klidu. Poté, co na něj uvalila sankce Evropská unie a Velká Británie, se nad jeho bohatstvím stahují mračna i ve Spojených státech. A pokud by na něj americká vláda sankce v podobě zmrazení majetku uvalila, v prvé řadě by v sankčních sítích skončila jeho megavila za 50 milionů dolarů ve vyhlášeném horském středisku Aspen v Coloradu.

Přečíst článek

Jednání přitom pokračují, přestože se Kyjev a jeho západní spojenci obávají, že Moskva jich může využít, aby získala čas pro přeskupení svých jednotek a pro obnovení pozemní ofenzivy.

Financial Times poukázal na to, že západní činitelé informovaní o průběhu rozhovorů zpochybnili, zda Abramovič v jejich přípravě vůbec nějakou roli sehrál. Podle dalších se mohl pokusit zveličit své zásluhy ve snaze zabránit tomu, aby se stal terčem západních sankcí a neztratil tak kontrolu nad svými aktivy v Británii, včetně fotbalového klubu Chelsea.

Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Ruský oligarcha Roman Abramovič se podle Bloombergu zbavuje svých londýnských nemovitostí, na přetřes ale přichází i jeho fotbalový klub Chelsea. Švýcarský miliardář Hansjoerg Wyss potvrdil, že jej oslovili, aby klub koupil. Podle televize Sky za něj Abramovič požaduje tři miliardy liber (93 miliard korun).

Přečíst článek

Evropská unie a Británie na ruského miliardáře už ale sankce uvalily. Nicméně deník The Wall Street Journal ve čtvrtek s odvoláním na informované osoby napsal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v nedávném telefonátu s americkým prezidentem Joem Bidenem přimlouva, aby Američané nezařazovali Abramoviče na svou černou listinu. Údajně by totiž podle uvedených osob mohl být prostředníkem mezi Ukrajinou a ruským prezidentem Vladimirem Putinem a přispět k dojednání míru.

Vladimir Putin

Putina po anexi Krymu Rusové milovali. Teď je to jiné

Ruský prezident Vladimir Putin není po agresi vůči Ukrajině kladným hrdinou ani v Rusku. Nesouhlasí s ním obyčejní lidé a kritizují ho oligarchové, píše CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme