Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světový šampionát žen je už teď úspěšný. Britské „lvice“ udělaly pro ženský sport kus práce

Světový šampionát žen je už teď úspěšný. Britské „lvice“ udělaly pro ženský sport kus práce
ČTK
Karel Pučelík

V Austrálii se nehraje jen o titul světových šampionek ve fotbale. Jde také i o další dějství dlouhého zápasu o emancipaci ženského sportu.

Reklama

Fotbalové finále

V neděli v poledne se rozehraje finále fotbalového světového šampionátu žen, které se koná v Austrálii a na Novém Zélandu. Už teď je jasné, že turnaj měl úspěch, minimálně u diváků. Dosud divácky nejúspěšnějším byl před osmi lety šampionát v Kanadě, kdy se prodalo kolem 1,3 milionu lístků, nyní se přišlo podívat ještě o půl milionu fanoušků více.

Nově se o vítězství utkalo dvaatřicet týmů. Mnozí se obávali, že kvůli tomu, že se účastní i týmy s minimálními zkušenostmi s mezinárodními akcemi, bude kvalita zápasů nevyrovnaná. To se ale podle odborníků, kteří fotbalu rozumí, patrně nestalo. Naopak, řada utkání prý byla velmi těsná. A například Austrálie se na první pokus probojovala rovnou do semifinále.

Nejúspěšnější nakonec byly fotbalistky z Anglie a Španělska. Oba dva týmy se přitom dostaly do finále vůbec poprvé, přičemž dosavadní favorité – Spojené státy, Německo nebo Norsko - vypadli poměrně brzy. Možná by se však dalo říci, že si zmíněné finalistky úspěch a pozornost zaslouží, protože ženský fotbal je v jejich zemích na vzestupu.

Rozehrávač Bostonu Celtics Jaylen Brown podepsal s týmem rekordní smlouvu

Boháči z NBA. Za rok si přijdou na desítky milionů dolarů, předčí i Messiho

Desítky hráčů z nejslavnější basketbalové ligy světa severoamerické NBA si v následující sezóně přijdou na slušné jmění. Za sebou dle množství vydělaných peněz zanechají hvězdy z amerického fotbalu (NFL) i hráče z fotbalové MSL. Server Sportico doplňuje, že se v největší basketbalové lize světa uzavřela většina z nejlukrativnějších smluv pro sportovce v Severní Americe.

Přečíst článek

Korunu ano, míč nikoliv

Ženský fotbal přitom nemá nijak dlouhou tradici, rozhodně výrazně kratší než jeho mužská verze. První světový šampionát se konal až v roce 1991, kdy se hrálo v Číně. Bylo to o více než šedesát let později, než si do míče na vrcholné akci kopli fotbalisté. A cesta k tomu, aby vůbec ženy mohly hrát, byla mnohde velmi trnitá.

Fotbal obecně prošel zajímavým sociálním vývojem. Původně hru gentlemanů z britských soukromých škol pro ty nejbohatší infiltrovali dělníci (ale „gentlemani“ se bránili, jak ukazuje například seriál Netflixu „Hra z Anglie“, ale ženy na hřiště britští bafuňáři nepustili ještě pěkně dlouho. A to doslova. V roce 1921 ostrovní fotbalová asociace zakázala ženám hrát na trávnících svých členských týmů. „Fotbal je pro ženy zcela nevhodný a neměl by být podporován,“ usnesla se tehdy asociace profesionálního fotbalu.

Zákaz zůstal v platnosti až do roku 1971. Žena se paradoxně mohla stát ministryní, premiérkou nebo královnou, ale ne hrát fotbal na „mužských“ profesionálních hřištích. Později už ženy hrát mohli, ale nikdo se o ně moc nezajímal. Týdeník The Economist vzpomíná na případ Carol Thomasové, která reprezentovala Anglii v sedmdesátých a osmdesátých letech. „Paní Thomasové se dařilo a stala se kapitánkou Anglie, ale musela si sama platit cesty, a to i do zahraničí. Její tým neočekával žádné mediální pokrytí a také se mu ho nedostalo,“ popisuje magazín situaci ženského sportu.

Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Uplynulý týden ve světě i v Česku byl ve znamení rekordních veder a následných požárů na řeckém ostrově Rhodos i jinde. V Indii či na Filipínách ale naopak lidé bojovali se záplavami, Vltava se suchem, fanoušci charismatické zpěvačky Sinéad O´Connor se zprávou o její předčasné smrti v 56 letech a fotbalistky o titul mistryň světa na šampionátu na Novém Zélandě. Podívejte se, jak uplynulých sedm dnů zachytili nejlepší fotografové světových agentur.

Přečíst článek

Na cestě k zrovnoprávnění

I dnes je srovnání ženského a mužského fotbalu (a patrně i sportu jako takového) tristní. Magazín upozorňuje, že aktuální prémie pro vítězky je asi čtvrtinová než pro muže. Ještě hůře vychází srovnání, když se podíváme na televizní pokrytí, přenosy ženských kategorií v roce 2022 tvořily na britských stanicích jen 13 procent celkového sportovního vysílání. O platech ve fotbalových klubech ani nemluvě.

Přesto je situace výrazně jiná než před lety. V Británii si toho nelze nevšimnout. Návštěvnost utkání tamější nejvyšší soutěže v posledních letech roste. Velkou změnou byl loňský evropský šampionát, před kterým se „lvice“ staly opravdu slavnými. Před turnaji jejich portréty zdobily obaly chipsů i lahve s nejrůznějšími nápoji. V televizi běžely reklamy, komentátoři dávali upoutávky a těšili se na akci,“ jak vzpomíná Suzanne Wracková z deníku The Guardian.

Po vítězství evropského titulu jsou už jasnými celebritami (což potvrzuje i to, že ačkoli mě fotbal ani za mák nezajímá, tak některé z nich znám). Například kapitánka Leah Williamsonová byla jedním z hostů hojně sledovaného silvestrovského dílu talkshow Grahama Nortona. 

Lionel Messi se stal oficiálně hráčem Interu Miami

Messi začne hrát v Americe. Cena lístku na jeden zápas bude astronomická

Americký fotbalový klub Inter Miami oficiálně ukázal svou nejnovější posilu. Tým, za nímž mimo jiné stojí David Beckham, před plným stadionem představil Lionela Messiho, který od nové sezony oblékne dres s číslem 10 v klubových barvách. Fanoušci jásali. Jásat může i klub, který bude moci zvýšit cenu vstupenky, protože již nyní se na sekundárních trzích prodávají lístky na Messiho za astronomické sumy. A jásat může i Messi, který si může přijít na stovky milionů dolarů.

Přečíst článek

Populární britské hráčky dávají dobrý příklad, že fotbal a sport nemusí být převážně mužskou záležitostí. The Economist upozorňuje na školní průzkum, podle kterého za poslední povyrostl podíl dívek, které hrají o přestávce každý den fotbal z 22 na 32 procent. Přibylo také více závodních hráček i jejich trenérek. „Lvice“ umí dobře kopat do míče, ale navíc dokážou být vzory nejen pro mladé. A o to by se sportovci měli snažit.

Další komentáře Karla Pučelíka čtěte zde



 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Majitelé Manchesteru United odpískali prodej. Věhlasný klub přišel za den o pětinu hodnoty.

Majitelé Manchesteru United odpískali prodej. Věhlasný klub tím přišel za den o pětinu hodnoty

Přečíst článek
Prodej Manchesteru United míří k rekordu. Částka překonává Chelsea i kluby americké NFL.

Prodej Manchesteru United míří k rekordu. Částka překonává Chelsea i kluby americké NFL

Přečíst článek
Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu. Mají tam silnější pivo, zdůrazňuje ministerstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme