Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Vinařského fondu: Letošní Svatomartinské se povedlo. A je ho i rekordní množství

Šéf Vinařského fondu Machovec: Letošní Svatomartinské se povedlo. A je ho i rekordní množství
Profimedia.cz
Petra Jansová

Letos se na tuzemský trh dostane rekordní množství lahví Svatomartinského vína. A jaké bude? „Letošní bílá svatomartinská jsou charakteristická vůní květin, jsou svěží a mládí je v nich skvěle cítit. Svatovavřinecké voní po sušených švestkách a Modrý Portugal je charakteristický zahradním ovocem,“ přibližuje šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec v rozhovoru pro Newstream.

Reklama

11. listopad známe jako první den, kdy mohou Češi ochutnat svatomartinské víno. O jak dlouhou tradici jde?

První záznamy o slavnostech pořádaných na svatého Martina pochází z doby vlády Josefa II. Už tehdy se vžil zvyk připíjet si poprvé novým vínem právě v tento den, tedy 11. listopadu. V tento den totiž sloužícím, kteří sloužili u sedláků, končila služba a její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně.

Obnovená tradice po dvou stech letech

A Svatomartinské oslavy spojené nejenom s degustací mladého vína, ale i třeba se svatomartinskou husou přetrvaly dodnes. Nicméně v roce 1995 si Svatomartinské víno jako značku si v 90. letech zaregistroval Jiří Kopeček, vinař z Valtic. V roce 2005 ji odkoupil Vinařský fond a nabídl ji všem vinařům.

Ilustrační foto

Produkce vína v EU letos stoupne, hlavně díky Francii

Světová produkce vína v letošním roce klesne mírně pod loňskou úroveň. Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) odhaduje, že produkce bude zhruba jedno procento pod loňským objemem 262 milionů hektolitrů. Bude také pod průměrem za posledních 20 let. V EU ale stoupne o dvě procenta.

Přečíst článek

Která tuzemská vína tedy mohou tuto značku získat?

Za prvé ji ho mohou mít jen některé odrůdy a za druhé musí splňovat určitá kritéria. O udělení značky každoročně rozhoduje nezávislá komise.

Které odrůdy jsou pro výrobu Svatomartinského vína vhodné?

Z bílých vín je to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané nebo Muškát moravský. Červená a růžová se vyrábí z Modrého Portugalu a Svatovavřineckého, ze Zweigeltrebe ještě navíc růžové.

A proč jsou to právě tyto odrůdy?

V našich podmínkách dozrávají dříve.

Tommaso Pezzato

Tommaso Pezzato: Vlastníci luxury brandů i prodejci vepřového. To jsou majitelé vinařství v Bordeaux

Vína z Bordeaux jsou pojem již desítky let. I proto možná v posledních letech trochu ztrácejí lesk v konkurenci dravých vinařství z Burgundska či Itálie. Je tomu ale skutečně tak? „Bordeaux je stále pojem a tento region produkuje nesrovnatelně víc prvotřídního vína než kterýkoli jiný. Navíc už samo slovo Bordeaux vám zaručí prodeje úplně všude na světě. Ale všichni se teď musí daleko více snažit, aby uspěli,“ vypráví Tommaso Pezzato, šéf distribuce vínařství JCP Maltus, které vlastní Patrik Tkáč.

Přečíst článek

Nasládlých vín příliš nebude

Letošní Svatomartinské jste již ochutnal. Jaké je?

Letošní bílá svatomartinská jsou charakteristická vůní květin, jsou svěží a mládí je v nich skvěle cítit. Svatovavřinecké voní po sušených švestkách a Modrý Portugal je charakteristický zahradním ovocem. Pokud ale někdo bude hledat nasládlé víno, pak ho nenajde.

Dá se podle kvality mladého vína předpovídat i kvalita celé sklizně?

Určitě jde o jakýsi předvoj toho, co můžeme očekávat.

Jaromír Dvorský

Moravské pivovary Holba, Litovel a Zubr jdou na trh, budou hledat investory

Češi pijí pivo doma, musíme je vrátit do restaurací, říká v rozhovoru Jaromír Dvorský, místopředseda představenstva Pivovary CZ Group. Skupina hledá nové investory. 

Přečíst článek

Jaká tedy budou letošní vína?

Můžeme se těšit na vynikající bílá vína a skvělá vína růžová. Červená mají ještě čas, ze dvou odrůd se to hodnotí jen těžko. Ale vzhledem k tomu, že letošní říjen byl velmi teplý a slunečný a jak víme, tak červené odrůdy se sklízí právě v tomto měsíci, můžeme předpokládat, že i červená vína dosáhnou velmi vysoké kvality.

Jaká byla letošní úroda co do objemu?

Byla lehce pod desetiletým průměrem.

Svatomartinské pokořilo beaujolais

Dávají Češi přednost Svatomartinskému nebo Beaujolais Nouveau?

Když jsme před 17 lety se Svatomartinským vínem začínali, doufali jsme, že se dostaneme alespoň na počet lahví, které na český trh přijdou z Beaujolais. Už za tři roky se nám podařilo zatlačit zmiňované francouzské mladé víno zatlačit. Češi a Moraváci tedy jednoznačně dávají přednost Svatomartinskému.

Nedostatek ruského plynu může omezit produkci tuzemských pivovarů

Pivaři, bojte se. Nedostatek ruského plynu může omezit produkci tuzemských pivovarů

Češi jsou ve spotřebě piva na hlavu již léta první na světě. Kvůli omezení či dokonce zastavení dodávek ruského plynu – přestože pivovary hledají alternativní zdroje – hrozí, že pivovary v tuzemsku by musely omezit výrobu. Ta již loni kvůli covidovým opatřením klesla.

Přečíst článek

Kolik lahví Svatomartinského vína vyprodukovali tuzemští vinaři letos?

Každoročně jde na trh přes dva miliony lahví, letos je to rekordních 2,35 milionu lahví. I když loni to bylo jen o šest tisíc lahví méně.

Jaroslav Machovec

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou se zaměřením na vinohradnictví a vinařství. Počátkem devadesátých let byl ředitelem závodu Velké Pavlovice Moravských vinařských závodů, které se po privatizaci odtrhly pod názvem Vinium Velké Pavlovice. Od roku 2002 je ředitelem Vinařského fondu ČR.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Populární lahůdkářství je v likvidaci.

Na chlebíček k Zlatému kříži chodili už před 100 lety. Teď lahůdkářství zavřelo

Přečíst článek
Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Přečíst článek
U Rozvařilů servírují svíčkovou za 135 korun

Levnější než McDonald´s. Našli jsme svíčkovou se čtyřma za 135 korun v centru Prahy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme